Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SFRB požádá poslance o zvýšení rozpočtu Panel 2013+ o 500 mil. Kč

Program Panel 2013+ bude mít nejspíš k dispozici více peněz. Výbor Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) totiž dnes schválil zvýšení rozpočtu programu pro letošní rok o 500 milionů korun.

Dosud je v rozpočtu 210 milionů Kč. ČTK to oznámila mluvčí SFRB Jana Marešová. Rozhodne vláda a poslanci. Zvýšení rozpočtu minulý čtvrtek doporučila také dozorčí rada fondu. Ten nyní požádá ministerstvo financí, vládu a poté i Poslaneckou sněmovnu o schválení zvýšení výdajových limitů. Ředitel SFRB Jiří Koliba uvedl, že tato změna nebude mít dopad na státní rozpočet. "Jedná se prakticky o to, aby fond dostal svolení použít vlastní finanční prostředky, které má na svých účtech na realizaci programu," vysvětlil Koliba.

Fond začal žádosti přijímat 11. ledna letošního roku se startovacím rozpočtem 210 milionů korun. K dnešnímu dni SFRB eviduje 38 žádostí v požadované výši úvěrů 235,4 milionu korun. "Dosud doručené žádosti jsou v průměrné výši úvěru šest milionů korun, s dobou splatnosti kolem 20 let. Žadatelé chtějí úvěr využít nejčastěji na zateplení budovy, výměnu oken a výměnu nebo opravu balkonů," upřesnila mluvčí fondu Marešová.

Žádosti o dlouhodobý nízkoúročený úvěr mohou podávat vlastníci bytového fondu, tedy právnické i fyzické osoby, města a obce, družstva a společenství vlastníků jednotek. Úvěr lze využít pro opravy poruch domů, pro snížení energetické náročnosti domů, modernizaci bytových jader či opravy společných prostor.

Nízkoúročené úvěry bude poskytovat přímo SFRB. Úrok bude fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let, a úvěr může krýt až 90 procent výdajů. Žadatel musí podat žádost před zahájením stavebních prací a minimálně po dobu pěti let dům musí sloužit k bydlení.

Program Panel 2013+ navazuje na předchozí Panel a Nový Panel, které fungovaly 11 let. Díky programům bylo v panelových domech opraveno zhruba 400.000 bytů.

Fond bydlení bude mít na opravy bytových domů k dispozici také 600 milionů korun, které v podobě nízkoúročených půjček zajistí unijní podpůrný nástroj s názvem Jessica. O tyto peníze můžou ale žádat jen majitelé domů z obcí, jejichž radnice mají vypracovaný takzvaný Integrovaný plán rozvoje měst. Příjem žádostí do tohoto programu plánuje SFRB spustit letos na podzim. Panelových domů je v ČR zhruba 200.000. Počet bytů v domech postavených panelovou technologií je 1,2 milionu, což tvoří třetinu bytového fondu v Česku. Šedesát procent jsou byty starší 35 let. Na opravu stále čeká zhruba třetina z celkového počtu bytů.

 
 
Reklama