Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plastová či dřevěná okna?

Není okno jako okno, není dům jako dům

Rekonstrukce domku či bytu v paneláku znamená pro většinu z nás v první řadě výměnu starých oken za nová. Ty tam jsou časy, kdy neměl nikdo na výběr a musel prostě vzít to, co bylo. O to těžší je teď ale vybírání. Investice do oken je totiž celkem zásadní a každý chce vybrat to, co mu bude nejvíce vyhovovat a to po dobu mnoha desítek let. Rozhodování jaká okna vybrat proto není vůbec snadné.

Na výběr je hned několik možností. Plastová okna, dřevěná okna či eurookna. Každá z těchto možností pak skýtá mnoho různých variant a navíc ne každé okno se hodí do každého domku či bytu a dokonce ne každé okno se může do toho kterého domku namontovat. Plastová okna, ač s dřevěným designem, jsou například naprosto neprůchodná u památkářů, pokud stojí rekonstruovaný dům byť třeba i na okraji památkově chráněné zóny. U takovýchto objektů je potom skutečně nutné poohlédnout se po oknech dřevěných.

Jak už bylo řečeno, není dřevěné okno jako dřevěné okno. I zde je velký výběr. Prvním kritériem pro výběr je pro mnohé z nás pochopitelně cena a první věc, kam směřujeme při jejich výběru zrak je tedy ceník dřevěných oken.

Ceny plastových a dřevěných oken

Ceny se odvíjejí podle výrobce, podle zvoleného materiálu, podle zvukově a tepelně izolačních vlastností a mnoha dalších kritérií, mezi nimiž je například i roční období či lokalita. Oba poslední faktory souvisí především s cenou prací.

V létě, kdy mají okenáři mnoho práce je pochopitelné, že jejich cena je vyšší a naopak v zimě, kdy mají práce méně, jsou ochotní okna namontovat mnohem levněji. Lokalita je pak jasná stejně jako u jakéhokoli jiného zboží či služeb. Ve velkých městech je cena práce vyšší, než ve městech menších a protože ceny dřevěných oken tvoří z velké části i jejich montáž, musí se pohlížet při výběru jejich dodavatele i na tento faktor.

Barvy oken

Když už má stavitel vybraného dodavatele a typ okna, přichází další, opět velmi důležitá otázka, kterou je barva oken. Stejně jako u plastových oken neplatí bílá a dost, i barvy dřevěných oken jsou velmi rozličné. Tedy vesměs ano, jsou většinou hnědé, ale není hnědá jako hnědá a není dům jako dům. Někam se hodí mahagonově načervenalá okna a někam světlý smrkový odstín. Barev dřevěných oken je tolik a rozhodnutí je natolik zásadní, že v nejedné rodině vede otázka, jakou barvu oken zvolit, k dlouhé a těžké výměně názorů.

 
 
Reklama