Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetické projekty napříč státy unie

Celá Evropa se vydala směrem, který jednoznačně podporuje obnovitelné zdroje. Německý parlament neschválil snížení podpory fotovoltaického sektoru, čímž jasně potvrdil tento evropský trend. V České republice zatím jasné stanovisko nepadlo. Dobrou alternativou pro české podnikatele může být spolupráce s Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou (ČNOPK). Redakce TZB info oslovila zástupkyni výkonného člena představenstva komory Mirijam Schwan.

Čím může být Česko-německá obchodní a průmyslová komora prospěšná pro české podnikatele, v našem případě zejména pro projektanty a architekty?

ČNOPK organizuje nejrůznější projekty, jejichž cílem je výměna informací a zkušeností, navazování kontaktů mezi českými a německými firmami i organizacemi. Tyto akce probíhají rovněž v oblasti stavebnictví. K těm nejpodstatnějším, které se uskutečnily v poslední době, patřily především projekty v rámci Exportinitiative Energieeffizienz, které podporuje Spolkové ministerstvo pro hospodářství a technologie (BMWi). Již tři roky po sobě se konal v Praze v rámci tohoto projektu seminář, jehož hlavním zaměřením byly energetické úspory v budovách. Náklady na tento seminář plně hradí BMWi a každoročně se ho úcastní přibližně 100 osob z České republiky. Z této skupiny tvoří velkou část právě projektanti a architekti. Na semináři přednášejí odborní referenti z obou zemí a německé firmy představují nové výrobky a technologie. ČNOPK dále zprostředkovává konkrétní kontakty mezi německými a českými společnostmi, a to v rámci těchto projektů i individuelně. Na podzim roku 2010 dále připravuje ČNOPK cestu na téma Nízkoenergetické a pasivní domy, během níž budou mít čeští zájemci příležitost navštívit zdařilé realizace v Německu a seznámit se s výrobky a technologiemi, které německý trh nabízí.

Zajímavý by mohl být i obsah rekvalifikačního kurzu Manažer pro energetiku. Co je jeho obsahem, jaký je o něj zájem, a jaký je jeho přínos pro praxi?

Mezinárodní kurz European EnergyManager je v České republice akreditován MŠMT jako rekvalifikační kurz Manažer pro energetiku a od roku 2008 probíhá podle jednotných učebních osnov vypracovaných ve spolupráci s dvanácti zeměmi Evropské unie, kde jsou kurzy European EnergyManager realizovány. Kurz je rovněž zařazen do systému celoživotního vzdělávání členů České komory akreditovaných inženýrů a techniků (ČKAIT). Hlavním cílem celého projektu je podpora úsporného zacházení s energií ve firmách a s tím spojené snižování nákladů. Je také dobrým příspěvkem ke světové ochraně klimatu. Celý kurz probíhá jako studium při zaměstnání a trvá jeden rok. Během této doby absolvují účastníci 200 hodin výuky, která se skládá ze 132 hodin teorie a konkrétních příkladů výpočtů a 68 hodin samostudia, vypracování zadaných úkolů a individuální konzultace s přednášejícími. Učební osnovy zahrnují informace z osmnácti odborných předmětů. Jako příklad mohu uvést klimatizace, chlazení, osvětlení, vytápění, energetické požadavky na budovy, technika stlačeného vzduchu, zásobování teplem a rekuperace tepla, kogenerace nebo obnovitelné energie (solární energie, geotermální energie a biomasa) a témata z energetického managementu (například nákup a obchod s energiemi, ekonomika, projektový management nebo financování projektů metodou EPC & EC). Po absolvování přednášek skládají účastníci písemnou zkoušku a vypracovávají závěrečné projektové práce. Vzhledem k tomu, že během celého kurzu je kladen velký důraz na spojení teorie s praxí, musí se i téma závěrečné práce vztahovat k problematice úspor energie v podniku, který zaměstnance do kurzu vyslal. Cílem závěrečné práce je konkrétní návrh řešení a vyčíslení úspor za energii, které realizace navrženého opatření vysílající organizaci nebo podniku přinese. Získané znalosti umožňují absolventům přihlásit se i ke státním zkouškám energetických auditorů na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

Realizací závěrečných prací 23 úspěšných absolventů prvního a druhého ročníku kurzu by bylo možné ročně ušetřit více než 132 tisíc MWh a tím cca 4,9 milionů eur (127 milionů korun) a snížit emise téměř o 140 tisíc tun CO2 (135 765 tun/ rok). Většina závěrečných prací z prvního ročníku kurzu již byla zrealizována, několik prací se ještě realizuje. V roce 2009 byly zahájeny a zrealizovány také tři projekty absolventů druhého ročníku kurzu. Čtyři projekty jsou nyní ve fázi příprav a mají být realizovány v roce 2011.

Jakým způsobem se chce komora profilovat do budoucna a co nového připravujete?

V roce 2010 si ČNOPK stanovila poprvé téma roku - a to Energetická efektivita 2010. To samo dokazuje, jak důležitá je pro nás tato tematika. V posledních letech jsme měli na programu četné akce a semináře na téma úspory energií. Ve středu zájmu pro nás bude i v budoucnosti vzdělávací kurz European Energy Manager. V ČR nabízíme tento kurz v současné době exkluzivně. Naším cílem je kurz ještě rozšířit a více s ním veřejnost seznámit. V této souvislosti jsme již v minulosti vedli rozhovory s potencionálními kooperačními partnery.

Kromě toho je téma úspor energií jedním, které budeme intenzivně spravovat. Podstatným důvodem je velmi vysoký obchodní potenciál v této oblasti mezi Německem a Českem. Česko má velkou potřebu co se týče technologií a know-how v oboru energetické efektivity - a německé podniky mohou přesně tohle nabídnout. Z toho důvodu pro nás jako Česko-německou obchodní a průmyslovou komoru zůstane toto téma i nadále aktuální.

Poznámka redakce:

ČNOPK organizuje 1. až 5. listopadu pro odborníky z ČR exkurzi na téma "Nízkoenergetické a pasivní domy v Německu". Cesta je určena především pro architekty, projektanty, stavební firmy, stavební investory, obchodníky v oboru stavební materiály a TZN, kteří se zaměřují na energetické úspory ve stavbách, zástupce odborných svazů a institucí a další. Zájezd je pořádán za finanční podpory Spolkové ministerstva hospodářství a technologie BMWi.

Více informaci na stránkách Česko-německé obchodní komory.

 
 
Reklama