Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nákup energie na burze i pro české domácnosti: Vyplatí se?

K výhodám obchodování na burze lze uvést zejména možnost nákupu výrazně levnějších energií. Na druhou stranu zákazník musí věnovat více času nákupu než u běžné změny dodavatele, měl by mít připravenou strategii obchodování a měl by dlouhodobě sledovat ceny na burze.

Kalkulátor cen energií TZB-info

V českých médiích se objevily zprávy typu: Nákup energie na burze i pro české domácnosti: Vyplatí se? Český energetický trh se dočkal další novinky – během příštích dvou měsíců by měly první domácnosti nakoupit levnější energii přímo na burze. Zájemci zde mají možnost „vydražit“ levnější elektřinu i plyn, což při větších objemech znamená úsporu v řádech desítek až stovek tisíc korun.

Analytik Kalkulátoru cen energií Ing. Jan Schindler tuto možnost komentuje:

Úvodem musím říci, že jsem byl obecně k burzovním systémům ve vztahu k domácnostem skeptický, ale po prostudování webových stránek Burzovního systému PROFIT jsem si však musel poopravit názor. V první řadě, asi jako každého, mne zajímaly obchodované ceny:

Kliknul jsem na odkazy s kurzovními lístky a hledal jsem výsledky obchodování s elektřinou a zemním plynem. Po porovnání s Kalkulátorem cen energií TZB-info jsem zjistil následující rozdíly proti nejlepší nabídce:


Výhody obchodování na burze:

  • K výhodám obchodování na burze tedy lze uvést zejména možnost nákupu výrazně levnějších energií. Zejména u zemního plynu lze nyní využít cenového rozdílu mezi cenami zemního plynu nakupovaného dodavateli s dlouhodobým kontraktem s ruským Gazpromem a možností nákupu na komoditních burzách.
  • Na systému oceňuji také fakt, že skloubí výhody obchodování na burze s výhodou běžných dodávek od dodavatelů.
  • Burzovní systém Profit si mne získal tím, že zákazník s ním komunikuje tak, jako by to byl běžný dodavatel, tedy podepíše smlouvu o sdružených dodávkách, která se nazývá Závěrkový list, a podle vyjádření společnosti na webových stránkách jsou v tomto Závěrkovém listu jen transparentní podmínky bez různých kliček, jak je někdy obvyklé u běžných dodavatelů energií.
  • Dále se Burzovní systém Profit stará i o ukončení smlouvy s původním dodavatelem a také včas varuje před ukončením kontraktu mailem. Když by zákazník nejevil žádnou aktivitu, tak by se smlouva prodloužila o rok, protože jinak by mu byl odmontován elektroměr nebo plynoměr z důvodu odběru bez smlouvy s dodavatelem. Na rozdíl od klasické burzy je požadované množství energie pro dodavatele jen orientační, tedy bez nutnosti odebrat celé množství.
  • V neposlední řadě lze připomenout skutečnost, že za obchodování zákazník zaplatí pouze jednorázový poplatek 200 Kč

Kde bych viděl nevýhody:

  • Problém vidím v zájmu lidí, to znamená především v nutnosti dát dohromady tolik zájemců, aby bylo obchodování uskutečněno. Zákazník musí mít na paměti, že se obchod nemusí uskutečnit vůbec nebo až v době, kdy ceny již nemusí být tak atraktivní.
  • Je nutné počítat s výkyvy v nabízených cenách například v důsledku nepředvídatelné události ve světě. Nabízené ceny na burze mohou být i vyšší, než které by zákazník dosáhl prostřednictvím klasických nabídek a může dojít k nákupu drahé energie.
  • Zákazník musí věnovat více času nákupu než u běžné změny dodavatele, měl by mít připravenou strategii obchodování a měl by dlouhodobě sledovat ceny na burze a neměl by být aktivní jen když potřebuje sehnat energii na příští rok.
  • Rozhodně větší šanci na obchodování v Burzovním systému Profit vidím pro podniky a organizace než pro domácnosti, ale až budoucnost ukáže, zda si systém získá podporu zákazníků z řad domácností.
V pořadu Ekonomika ČT24 byly zveřejněny informaci o úspěšné aukci, kterou pořádala radnice města Říčany
 
 
Reklama