Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Impregnace podlah a stěn wellness center s prostředky CLEAMEN

Wellness centra jsou z hlediska stavebního i z hlediska účelu využití různorodá zařízení a vyskytuje se v nich velká řada různých povrchů, které je potřeba pravidelně čistit a dezinfikovat. Ve wellness centrech se však setkáváme s vysokou vlhkostí, teplým prostředím, s rychlým usazováním anorganických nečistot a také s velkým množstvím organických nečistot. To vše klade velké nároky na vhodný výběr čisticích a dezinfekčních prostředků i na způsob jejich použití. Proces čištění však může výrazně usnadnit vhodná ochrana povrchů, například impregnace. Na impregnovaném povrchu nepřilnou nečistoty ke struktuře povrchu tak silně a jsou proto snadněji odstranitelné s použitím mnohem nižších koncentrací čistících prostředků. Společnost CORMEN s.r.o. vyrábí k ošetření povrchů z porézních a částečně porézních materiálů impregnaci CLEAMEN 127, která je vhodná k použití v prostorech wellness centra. Další prostředky CLEAMEN vám pomohou při následné pravidelné údržbě. Zajištění odborné poradenské a servisní činnosti je samozřejmostí.

Princip a výhody impregnace

Ve wellness centrech se vyskytuje celá řada různých ploch, které mají ale jedno společné. Na jejich povrchu se vyskytují větší či menší póry až mikropóry, do nichž může při čištění proniknout voda i s rozpuštěnými organickými nebo anorganickými nečistotami. Vymývání těchto zbytkových nečistot bývá někdy kvůli struktuře povrchu dost obtížný úkol a spotřeba vody, práce i čisticích prostředků stoupá. Navíc po odpaření vody z pórů zůstávají ve struktuře povrchu usazené zbytky organických, ale hlavně anorganických látek. To pak na uschnutém povrchu vytváří často dojem špatně umyté plochy nebo je vidět závoj usazených minerálních látek. To je hlavně patrné tam, kde jsou wellness centra postavená v regionech s tradičně tvrdou vodou nebo v případě používání termálních pramenů. V usazeninách navíc přežívá větší množství mikroorganizmů, takže je potřeba použít větší množství dezinfekčních prostředků k jejich likvidaci.

Dalším problémem bývají i spáry v dlažbě nebo v mozaikových strukturách stěn, které jsou často moderním architektonickým doplňkem wellness center. Z hlediska vizuálního se jedná o pěkný doplněk, ale z hlediska pravidelné údržby a zajištění hygienické nezávadnosti se jedná o poměrné náročný úkol. Spáry jsou velmi porézní, více do nich proniká voda i s rozpuštěnými organickými a anorganickými látkami a vytváří rychleji nežádoucí a viditelné usazeniny. Navíc je zde vzhledem k podmínkám ve wellness centrech (teplo, vlhkost) a k přítomnosti živin ve spárách i větší možnost rozvoje nežádoucích mikroorganizmů, například různě zbarvených plísní. Kromě nepříznivého hygienického hlediska se jedná i o nepříjemný vizuální aspekt.

Řadu výše uvedených problémů pomáhá řešit právě impregnace. Princip impregnace povrchů je založený na vyplnění volného prostoru pórů molekulami impregnující látky. Způsobů impregnace a ochrany povrchů je celá řada. Nejčastěji se setkáváme například s použitím biologicky rozložitelného, ale málo stálého glycido-cukrového nátěru (ve wellness centrech nepoužitelný), s použitím mikrokrystalického parafínu, mikrovosku na bázi rozpouštědel, a dále silikónu, transparentních nebo polotransparentních nátěrů a také s použitím velmi účinného a rozšířeného způsobu hydrofobizace povrchu pomocí tvorby mikrofilmu organokřemičitých sloučenin. Posledně jmenovaný způsob používá i společnost CORMEN s.r.o.

Účinnost impregnace je založená na tzv. „lotosovém efektu“. Povrch lotosového listu obsahuje přírodní vosk a je pokrytý velkým množstvím maličkých výčnělků, mezi které neproniknou ani nečistoty ani kapky vody. Díky povrchovému napětí se voda drží v kulatých kapičkách, které se na základě gravitace pohybují po povrchu listu směrem dolů a skapávají na zem. Cestou současně i smývají nečistoty, které ulpěly na povrchu listu. Proto je lotosový list vždy suchý a čistý a stal se symbolem čistoty.

Při použití impregnačního prostředku proniká roztok do pórů a vytváří po odpaření nosného média uvnitř povrchu vodoodpudivou (hydrofóbní) mikrovrstvu, která zabraňuje smáčení povrchu vodou a vodními roztoky. Tím dochází k hydrofobizaci celého ošetřovaného povrchu. Po impregnaci zůstávají na povrchu mikropóry, které jsou tak malé, že molekuly vody ani nečistoty nedokáží vniknout do struktury a zůstávají na povrchu („lotosový efekt“). Molekuly páry jsou však dostatečné malé, aby mohly těmito mikropóry volně prostupovat. Celý ošetřený povrch je tak dostatečně odolný, hydrofóbní a paropropustný.

Díky použité polymerní látce obsažené v impregnačním prostředku dochází k odpuzování vody a nečistoty se proto nemohou k povrchu tak pevně přichytit. Tím je povrch chráněný před tvorbou nežádoucích vápenných usazenin a zvyšuje se také jeho odolnost vůči vlivům vnějšího prostředí. Nečistoty je potom možné z impregnovaného povrchu mnohem snadněji a rychleji odstranit.

Impregnovaný povrch lze rozeznat na základě jednoduchého testu. Na povrch naneseme trochu čisté vody. Pokud povrch ztmavne, znamená to, že přijímá vodu a není chráněný impregnační vrstvou. Když povrch nemění barvu a rychle je zbavený vody, znamená to, že vodu nepřijímá a je naimpregnovaný.

Impregnovaný povrch se špiní stejným způsobem jako bez impregnace, podstatný rozdíl je však v jeho čistitelnosti. Po použití impregnace nepřilnou nečistoty ke struktuře plochy a mohou být proto velmi snadno odstraněny s použitím mnohem nižších koncentrací chemických prostředků, než při čištění neimpregnované plochy. To má velkou souvislost s ekonomikou úklidu – pro úklid je potřeba nejen mnohem méně mycího prostředku, ale především mnohem méně práce a času, což významně přispívá ke komfortu při úklidu, ochraně zdraví zaměstnanců a k ochraně životního prostředí.

Impregnace zamezuje pronikání bakterií a dalších vodou nesených nečistot do spár a do pórů ošetřených povrchů. To následně nejen zlepšuje hygienickou situaci wellness center, ale zamezuje i tvorbě nežádoucích barevných změn ve spárách dlaždic v důsledku růstu tmavě zabarvených plísní. Také spotřeba dezinfekčních prostředků se tím sníží.

K běžnému úklidu impregnovaných ploch se používají stejné prostředky jako v případě plochy bez impregnace, avšak s nižším dávkováním.

Prostředky CLEAMEN používané při impregnaci

Společnost Cormen s.r.o. měla dosud v sortimentu dva druhy impregnací: CLEAMEN 125 impregnátor porézních povrchů a Cleamen 126 impregnátor neporézních povrchů. Na základě zkušeností s impregnacemi, jejich pokládkou i následnou funkčností byla upravena receptura a byl vyvinut jeden univerzální výrobek. V sortimentu společnosti Cormen s.r.o. je pod označením CLEAMEN 127 Impregnátor povrchů a je vhodný pro oba typy povrchů. Na základě zkoušek byly výsledky a vlastnosti impregnace rovnocenné jako u původních výrobků.

Prostředek CLEAMEN 127 Impregnátor povrchů je určený k ochraně různých typů povrchů. Je určený jak pro savé tak i nesavé materiály. Ve wellness centrech se nejčastěji používá k ošetření kamenných a keramických podlah a obkladů stěn. Prostředek vytváří po odpaření nosného média uvnitř povrchu mikrovrstvu, která díky polymeru obsaženému v impregnaci odpuzuje vodu a nečistoty, které pak nemohou k povrchu přilnout. Tím chrání povrch před tvorbou vápenných usazenin a omezuje usazování nečistot. Ošetřený povrch se potom lépe čistí, zajišťuje dlouhodobé zlepšení vzhledu a zvyšuje také jeho odolnost vůči vlivům vnějšího prostředí. Výhodou je rovněž rychlé a snadné odstraňování různých barevných skvrn z impregnovaného povrchu. Například skvrny od kávy nebo červeného vína se z neimpregnovaného povrchu dost obtížně odstraňují a právě v okolí občerstvovacích zázemí wellness center se mohou často vyskytovat. Tomuto problému se použitím impregnace vyhneme.

Prostředek CLEAMEN 127 impregnátor povrchů zabraňuje také účinným způsobem vzniku lokálních ohnisek zdrojů mikrobiologické kontaminace. Kapky vody jsou totiž nejen původcem vzniku vodního kamene, ale i původcem mikrobiologického znečištění, především v optimálních podmínkách, jaké panuje v prostředí wellness center (teplo, vlhko).

Z důvodu bezpečnosti jsou pro okolí bazénu normou stanoveny hodnoty protiskluznosti, které musí splňovat použitá dlažba. Po aplikaci prostředku CLEAMEN 127 impregnátor povrchů jsou zachovány protiskluzné vlastnosti dlažby. Státní Technický a zkušebního ústav stavební provedl testování protiskluznosti impregnované a neimpregnované dlažby. Výsledky testu potvrzují, že hodnoty na impregnované a neimpregnované dlažbě se neliší.

Právě klouzání na povrchu v okolí bazénů wellness center je velkým nebezpečím pro návštěvníky. Díky impregnaci však odteče voda z ošetřených povrchů mnohem rychleji, takže nebezpečí uklouznutí po vrstvě vody (aquaplaning) se výrazně snižuje.

Před vlastní impregnací je potřeba celý povrch pečlivě vyčistit a zbavit jej všech zbytků organických i anorganických usazenin. Zbytky špíny by byly po impregnaci uzavřeny v původních mikropórech a jejich následné odstranění by již bylo velmi obtížné.

Pro odstranění organických zbytků se osvědčily alkalické prostředky CLEAMEN 141 a CLEAMEN 610. Pro následné odstranění anorganických nečistot doporučujeme použít prostředky CLEAMEN 442 nebo CLEAMEN 450. Použití a aplikace těchto prostředků jsou uvedeny na webových stránkách: www.cormen.cz. Aplikace a pracovní koncentrace je velmi závislá na použitém povrchu, na stupni znečištění a na způsobu aplikace. Odborní pracovníci společnosti CORMEN s.r.o. vám rádi poradí buď formou On-line poradny na webových stránkách nebo přímo osobní návštěvou přímo u vás.

CLEAMEN 127 impregnátor povrchů
CLEAMEN 127 impregnátor povrchů
CLEAMEN 442 strojní podlahy kyselé
CLEAMEN 442 strojní podlahy kyselé
CLEAMEN 145 strojní podlahy deepon
CLEAMEN 145 strojní podlahy deepon

Postup impregnace

Postup impregnace je závislý na mnoha výše uvedených faktorech, odborní pracovníci společnosti CORMEN s.r.o. vám před vlastní aplikací rádi poradí. V následujícím odstavci je proto uveden jen zkrácený pracovní postup. Pro aplikaci doporučujeme shlédnout přesný a názorný videonávod na webových stránkách www.cormen.cz.

Aplikace prostředku CLEAMEN 127 impregnátor povrchů není příliš složitá, je ovšem třeba pečlivost. V každém případě je však nutné před vlastní aplikací impregnace celý ošetřovaný povrch důkladně vyčistit – zbavit všech organických i anorganických nečistot. Prostředky CLEAMEN vhodné k tomuto kroku jsou uvedeny v předchozím odstavci a v již zmíněném videonávodu.

Vyčištěný povrch je potřebné nechat důkladně vyschnout, nejlépe do druhého dne. Impregnaci CLEAMEN 127 impregnátor povrchů je nutné nanášet vždy jen na suchý a vyčištěný povrch. Postup aplikace prostředku je uveden v následujících bodech:

  1. Za pomoci čisté mikrovláknové utěrky nanést impregnaci rovnoměrně na povrch v tenké vrstvě. Pozornost je třeba věnovat spárám dlažby. V případě svislé stěny je možné provést aplikaci sprayově.
  2. Pomocí mikrovláknového padu impregnaci rovnoměrně rozetřít po ploše. V případě svislé stěny lze použít k rozetření i malířský váleček.
  3. Povrch nechat přibližně 4 hodiny zaschnout. Pokud plocha vykazuje suchá místa, například ve spárách, je potřeba impregnaci doplnit.
  4. Po uschnutí nanést rovnoměrně na povrch stejným způsobem druhou slabou vrstvu impregnace a rozetřít ji mikrovláknovou utěrkou.
  5. Povrch nechat zaschnout přibližně 1 hodinu.
  6. Celou plochu lze plně zatěžovat po 6 hodinách a umývat ji lze po 24 hodinách.

K ošetřování impregnovaných povrchů doporučujeme nepoužívat silně alkalické prostředky. Pro pravidelný následný úklid ploch doporučujeme používat neutrální prostředky: CLEAMEN 145 deepon (s parfémem) nebo CLEAMEN 650 (bez parfému), popřípadě CLEAMEN 146 v případě ručního úklidu. Pro odstranění anorganických usazenin doporučujeme používat kyselé prostředky CLEAMEN 442 (podlahy) nebo CLEAMEN 410 (stěny, sprchy, koupelny). Pro zlepšení ovzduší a eliminaci pachů doporučujeme oblíbené prostředky CLEAMEN 101/201 a CLEAMEN 102/202. Popis a použití všech těchto prostředků byl již uveden v předchozích článcích a najdete je i na webových stránkách společnosti CORMEN s.r.o.

CLEAMEN 146 ECO
CLEAMEN 146 ECO
CLEAMEN 410 rozprašovač
CLEAMEN 410 rozprašovač
CLEAMEN 410 ECO
CLEAMEN 410 ECO
CLEAMEN 101/201 rozprašovač
CLEAMEN 101/201 rozprašovač

Závěrem lze uvést, že při použití prostředků CLEAMEN je vždy zaručena standardní účinnost, bezplatný komplexní poradenský servis a také rychlá reakce na všechny specifické požadavky klientů.

 
 
Reklama