Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnost vašich dětí je prioritou číslo jedna …

Richard Paul Evans
Trávíme své životy stavěním vyšších plotů a spolehlivějších zámků, ale nejhorší nebezpečí číhají uvnitř.

Grafické znázornění toho, co může nastat © Fotolia.com
Grafické znázornění toho, co může nastat © Fotolia.com

Vzhledem k času, který tráví naše děti pod společnou střechou, než se vydají vlastní cestou, je třeba myslet s předstihem a nepodcenit jejich bezpečnost. Nenamlouvejte si, že dokážete eliminovat všechna nebezpečí, která číhají doma, ve škole, na výletech, při volnočasových aktivitách, při cestování, sportu a jinde. Pokud se domníváte, že jste učinili maximum, jste na správné cestě k překvapení, jež může v lepším případě být nemilé, v horším případě fatální problém. Buďte stále ve střehu a nepropadejte sebeuspokojení. Vaše děti jsou nejkrásnější, nejmilejší, prostě ty vaše, ale také vynalézavé, nápadité, zvídavé, leckdy nepředvídatelné, no prostě děti. Patří to k jejich genetické výbavě, tak se tomu nedivte a počítejte s tím. Kdo je připraven, není ohrožen nebo taky překvapen. Náš článek se bude zabývat jedním dílčím segmentem této tématiky a tou je bezpečnost dětí doma, trochu blíže v jednotlivých místnostech vašeho bydlení.

Největší úrazovost dětí je mezi 1. a 2. rokem věku a mezi 3. a 5. rokem. Tento segment rozhodně není podružný a dělá podle statistik více než 20 % z celkového množství úrazů. Statistiky dále uvádí, že na následky úrazů zemře dětí do 15 let více, než na všechna onemocnění dohromady. Zbytečně zmiňovat smysluplnost prevence, která eliminuje a předchází úrazům v domácnosti. Závažnost úrazů je celosvětovým problémem společenským, ekonomickým i zdravotnickým. Úraz nemusí končit jen zlomeninou, odřeninou, popáleninou nebo jizvou. Může taky způsobit zranění s trvalými následky nebo zranění neslučitelné se životem. Pokud nechcete svojí nedbalostí rozšiřovat nebo naplňovat procenta zmíněné statistiky, potom projděte svůj byt a zamyslete se nad opatřeními, která změní váš byt v BEZPEČNÝ BYT.

Zapomeňte na výmluvy jako je nedostatek času, financí nebo vědomostí. Vzhledem k tomu, že valná část úrazů se v čase opakuje a je způsobena rizikovými faktory, které lze předvídat, je zde prevence víc než na místě. Všechny „vychytávky“, které umožní dovybavení bytu a mobiliáře na bezpečný standard jsou nesouměřitelné s životem, zdravím a bezpečím vašich dětí. Tohle rozhodně není „jahodová proklamace“ prodejců bezpečnostních prvků pro vaši domácnost. A náměty, že když jste byli malí, tak nic takového nebylo a taky jste živí, zde neobstojí. Lidská paměť má jednu dobrou vlastnost. Vytěsňuje ty špatné zážitky a často nechává v mysli učesanou veselou historku, takové ohlazené torzo, co mohlo nastat, ale nenastalo, a to vám byla taková legrace… Tato výbava lidské mysli zde je proto, aby se dotyčný pamětník leckdy nezhroutil už v pubertě z toho, co za svůj život všechno natropil. Pokud si z těchto zážitků ale zároveň neodnesete poučení, jste nepoučitelní. Patříte-li mezi nepoučitelné, nemusíte číst dále náš článek. Ostatní to, prosím, zkuste, nebudete litovat.

Investice do zabezpečovacích a bezpečnostních pomůcek rozhodně nezlikviduje obsah vaší peněženky…

Vzhledem k tomu, že stále hovoříme o zdraví a životě vašich dětí, není na místě případná opatření příliš přepočítávat na peníze. Dobrá zpráva je, že část pomůcek a zabezpečovacích fíglů je věcí plastových pásků, klipsů, petlic a zámečků, záslepek, které nejsou nikterak drahé. Vše lze následně odstranit, když nebezpečí pomine. Další zabezpečovací prvky typu ohrádek, předělů, chůviček, kamer, stabilních úchytů, lze po demontáži dále prodat možným zájemcům a tím umořit část nákladů. Pokud tyto prvky věnujete přátelům nebo potřebným nezištně, budete mít alespoň dobrý pocit.

Zkuste se vžít do role dítěte díky úmyslně zvětšenému mobiliáři… Foto: Petr Brandejský
Zkuste se vžít do role dítěte díky úmyslně zvětšenému mobiliáři… Foto: Petr Brandejský

Uvědomte si, prosím, že to, co vidíte z pohledu dospělého člověka, se jeví malému dítěti podstatně jinak. Nehovořím zde o míře intelektu a pochopení funkce všeho, co vás obklopuje, empirických zkušeností s tím, co pálí, o co se říznete, co bude bolet. To je náskok daný naším věkem. Hovořím o obyčejném pohledu optikou dítěte, které měří kupříkladu metr. Židle je pro něho nedosažitelná výška, kam se stěží vyškrábe a stůl je letištní plocha, o jejíž okraj se asi nejspíš bací do čela. V technickém muzeu v Helsinkách jsem zažil takový mobiliář, který měl úmyslně rozměry zvětšené tak, že jste se cítili jako malé dítě. Legrace, ale taky uvědomění si něčeho, co jsme dávno zapomněli. Je dobré být tolerantní a brát na tyto disproporce ohledy.

Okolní svět ve vztahu vůči dítěti a dospělému je v rozdílném poměru
Okolní svět ve vztahu vůči dítěti a dospělému je v rozdílném poměru

Od podlahy po strop…

Napřed se podíváme na jednotlivé konstrukce bytu a potom si přiblížíme nástrahy a nebezpečí některých konkrétních místností.

Podlahy

Tuto plovoucí podlahu nebrat! © Fotolia.com
Tuto plovoucí podlahu nebrat! © Fotolia.com

Podlaha má být pochůzná, ale její další kritéria jsou velmi otevřená. Plovoucí podlaha může být nebezpečná svým hladkým povrchem. Nesprávná domácí obuv nebo dětské ponožky umožňují přesun po bytě ladným skluzem zakončeným trojitým Rittbergerem. Pokud ovšem stojí v cestě roh skříňky nebo prosklené dveře, je problém na světě. Pro začínajícího chodce, lezouna nebo batole je dobré mít krytinu neklouzavou, ale ne hrubou nebo drsnou, co možná teplou nebo vlažnou (v určitém věku je dítě stále na podlaze a to i v zimě), bez nerovností a výstupků, třísek. Podlaha by měla být snadno omyvatelná a neprašná (např. staré betony). Některé místnosti jsou pokryty koberci, což není problém, pokud jsou tyto řádně přichyceny k podkladu nebo mají protiskluzovou úpravu. Létající koberec je doménou Aladina, ne vašich dětí. Velkou roli může sehrát v tepelné pohodě podlahy podlahové vytápění. Co člověk, to názor na podlahu, ale myslete taky na vaše děti. Na výběr máte z PVC podlah, syntetických vinylových podlah, přírodního Marmolea, dlažeb včetně dezénu jiných materiálů (dřevo, kámen), tradičních dřevěných podlah, podlah z korku, laminátových podlah, to vše v metráži v deskách, v roli nebo jako plovoucí podlahy.

Dále koberce, kterých je nepřeberná paleta materiálů, vzorů i barev. Koberce patří k nejbezpečnějším krytinám podlah. Mezi jednotlivými místnostmi mohou být přechodové lišty, prahy nebo podlahy bez předělu. Mějte na paměti, že i práh 20 mm tlustý je pro malé dítě problém. Stejná kritéria pro podlahy platí i u chodeb, schodů uvnitř domu a dalších místností domu či bytu. Nemám na mysli pokládat koberce v garáži nebo v technických místnostech domu, ale je třeba myslet na možná úskalí. Některé místnosti i schody lze oddělit předělem s brankou tak, aby dítě do těchto místností bez vás nemohlo nebo nespadlo ze schodů.

Stěny

Zde asi pocit bezpečí nenaleznete… © Fotolia.com
Zde asi pocit bezpečí nenaleznete… © Fotolia.com

Stěny neskýtají reálné nebezpečí, pokud pomineme okopanou, pokreslenou, vyškrábanou omítku. Je ale třeba myslet na věci na stěnách. Cokoliv zavěšené v dosahu dětí může být strženo nebo spadnout. Případné prodlužovací kabely, vypínače a kabely k technice a spotřebičům musí být zajištěny nebo odstraněny z dosahu. Stejně tak a elektrické zásuvky je třeba opatřit plastovou záslepkou. Malý kutil s vidličkou je zvědavý a to je špatná kombinace dohromady s elektřinou. Ke stěnám bývá přistaven mobiliář a ten se dá snadno převrátit. Jeho zajištění je to nejmenší. Ostré rohy mobiliáře se dají „zjemnit“ silikonovým nárožním krytem. Dveře a zásuvky skříněk lze zajistit plastovou zarážkou nebo zamykatelnou petlicí. Rohy radiátorů se bohužel nabízejí často ve výši hlavičky dítěte. Opět pomůže silonová krytka. Stěny různých místností skýtají i další nebezpečí. Koupelna s nástěnným umyvadlem, baterií, sprchový kout či vana s obklady, WC s otvorem pro vše, co tam lze utopit, dílna s nářadím, pracovna s PC a kancelářskou technikou, jsou často nevhodné místo pro hry vašich malých dětí. Něco lze vybavit ochrannými prvky, ale často je nezbytností zamezit dětem v přístupu do těchto místností bez dozoru nebo vůbec. Nelze celý byt vybavit zábranami, silikonovými nárožními profily a zábranami. Je třeba také jasně vymezit „kompetence“ a držet se důsledně tohoto systému.

Stropy

Místo zdánlivě nedosažitelné, ale křišťálový lustr po zásahu míčem se může rázem ocitnout na podlaze. Takže při rekognoskaci terénu před možnými úpravami buďte obezřetní.

Otvory

„Plovoucí mobiliář“ není zrovna etalonem bezpečí… © Fotolia.com
„Plovoucí mobiliář“ není zrovna etalonem bezpečí… © Fotolia.com

To jsou ty dveře, které někdy zůstanou zamčené a vymezují vaši třináctou komnatu. Pokud budete zamykat některé místnosti, pozor na napodobování. Vaše ratolest zamčená na WC ne vždy dokáže otočit klíčem zpět a požárníci nebo zámečník jsou další potíží na obzoru, kterou nemůžete potřebovat. Tam, kde není nezbytně třeba, klíče odstraňte nebo doplňte o krytku proti nechtěnému (chtěnému) uzamčení. Zavřené dveře jsou problém, otevřené dveře jsou problém, zavírající se dveře jsou problém. Proti nechtěnému zavření dveří (např. i průvanem) existují oboustranné profily pod křídlo dveří. Stejně tak existují profily proti skřípnutí dětských prstů mezi rámem a křídlem dveří, které nedovolí plné zavření dveří. Systémové a velmi profesionální řešení tohoto typu je Finprotect Plus. Svislý pružný profil plně zakrývá v místě pantů spáry mezi zárubní a křídlem. Kryje dveře v zavřeném i otevřeném stavu. Provedení v plastu může být transparentní, v dezénu dřeva nebo průhledné. Buďte opatrní stejně tak u provedení výplně dveřního křídla. Prosklená výplň je krásná, ale taky „zranitelná“. Pokud dítě nepadne do této výplně tělem nebo končetinou, může se zranit o střepy skla. Dnes existují výplně, které toto nebezpečí neskýtají, nebo se dá stávající výplň polepit bezpečnostní fólií. Stejně tak okna skýtají spoustu nebezpečí. Okno není místo ke hraní a otevřené už vůbec. Existují zarážky a bezpečnostní pojistky, které umožní větrání, ale ne plné otevření. Stejně tak existuje klika s vícepolohovým kováním včetně dětské pojistky nebo zámku. Zdá se vám to složité? Vůbec ne, prostě v rozumné míře něco zabezpečte, něco pohlídejte, něco nedovolte. Jasné hranice a mantinely potřebujeme všichni a nedůslednost zde nemá místo.

Vybavení a mobiliář

Zde je to trochu složitější. Každý má jiné představy a jiné potřeby. To, co někdo považuje za standard, jiný vidí jako nedostatečné nebo naopak nadbytečné. Vše je dáno typem bydlení, typem lidí, kteří zde žijí, typem místností, které k svému životu potřebují a mají, typem volnočasových aktivit a koníčků. Většině z nás k smysluplnému životu vystačí sociální zázemí, kuchyň, obývací pokoj, ložnice, dětský pokoj, komora a sklepní kóje. Jiný požaduje více pokojů, balkón a garáž. Jiný se neobejde bez dílny, sauny, sklípku pro zamyšlení nad sklenkou, jiný potřebuje bazén a jiný potřebuje 20 pokojů s kinem a tělocvičnou. Každému, co jeho jest. Pokud to pro něho má smysl, tak ať. No a to jsem zatím u místností. Teď vybavení. Stoly, židle, kuchyňská linka, sedací souprava, skříně, skříňky… kulečníkový stůl, autodráha…, vinotéka, humidor, voliéra pro papouška ara…, veslařský trenažér, běžecký pás… To bychom se fakt výsledku nedobrali. Neřešíme nové sídlo hollywoodské hvězdy nebo útočníka Realu Madrid, ale bydlení běžné rodiny u nás. Takže si postupně vyjmenujeme jednotlivé místnosti takového normálního bydlení v našich intencích a možná dostupná bezpečnostní řešení, včetně již zmíněných v předešlém textu.

  • Naše skvělá kuchyně, bezpečnostní opatření hlavně s ohledem na naše děti…

Je několik jednoduchých fíglů, které se hodí paušálně a nestojí vás ani korunu. Vše na kuchyňské lince a stole stavte tak, že zamezíte převrhnutí, stržení. Vařte hlavně na zadních plotýnkách sporáku, rukojeti varných nádob otáčejte do zadních poloh. Podlahu udržujte čistou a nekluzkou. Dbejte na logistiku, vařící obsah nádob přenášejte co nejméně. Spotřebiče a jejich kabely udržujte z dosahu. Totéž platí o kuchyňském náčiní, příborech, škrabkách a nožích. Vše, co není vhodné pro děti, vřelé nápoje, čisticí prostředky, chemikálie a léky držte z dosahu, popřípadě v obalech s bezpečnostním uzávěrem. Pozor na horkou vodu v dřezu na nádobí. Baterie mohou být vybaveny termostatickou pojistkou pro stálou teplotu přitékající vody. Ubrus je potenciálním rizikem možného stržení obsahu povrchu stolu na zem. Zeleň v květináčích v dosahu dětí je opět lákadlem. Nebezpečná je pro vaše dítě nevhodná obuv, klouzavé papučky bez gumové podrážky, ponožky bez gumových brzdících výstupků na spodní ploše. Určitě lze vymyslet i další varianty, ale zatím vás to opravdu nestálo ani korunu. Pochopitelně řešením je i postupná přiměřená osvěta. Ovšem i ta má své limity, co je zakázané, láká dvojnásob.

Nebezpečí číhá všude © Fotolia.com
Nebezpečí číhá všude © Fotolia.com
Dětská židlička nebo židlička a stolek Geuther Nico
Dětská židlička nebo židlička a stolek Geuther Nico
BabyDan ochranná mřížka na troubu
BabyDan ochranná mřížka na troubu

Co můžete koupit nebo zdědit od kamarádů?

Při vaření lze sporák a jeho horní desku s hrnci a pánvemi zabezpečit bezpečnostní ohrádkou. Troubu lze zajistit pojistkou proti otevření a případnému opaření. Varné desky a sporáky lze koupit s dětskou pojistkou, která neumožní dítěti spustit jakékoliv části spotřebiče. Indukční varné desky kromě úspory mají i bezpečný provoz, protože deska žhne pouze ve styku se dnem nádobí. Pod dotykem dětské ruky zůstává studená. Dvířka trouby z vícevrstvého skla s izolací zamezí prostupu tepla při pečení a případnému popálení rukou. Veškeré skříňky, které nejsou připevněny ke stěnám, je třeba zajistit popruhem proti převrácení a stržení nebo napevno ke stěně. Jednotlivá dvířka a zásuvky linky zabezpečíme pojistkou nebo plastovou západkou, zarážkou či zámkem. Dveře u lednice lze opatřit plastovým mechanizmem proti otevření. Pokud vaše polovička provozuje tzv. „bílý sex“ (nájezdnické výpravy do lednice), můžete zvolit i sofistikovanější ochranu tohoto spotřebiče. Veškeré elektro zásuvky, které jsou dostupné dětem, je vhodné opatřit plastovou záslepkou. Další řešení je sdružit elektro zásuvky do celku, který je výklopný nebo výsuvný. Tento systém vám ale malý kutil briskně rozklíčuje a ocitnete se na začátku. Rohy v dosahu dětské hlavičky můžeme opatřit plastovou krytkou. Dítě u stolu by mělo sedět ve stoličce s popruhy proti vypadnutí a s oporou pro nožky.

REER ochrana na květináč
REER ochrana na květináč
BabyDan bezpečnostní kabelový zámek na okna a dveře
BabyDan bezpečnostní kabelový zámek na okna a dveře
REER zámek na skříň UNI
REER zámek na skříň UNI

Opřením nožek o stůl lze stoličku při „dobré vůli“ překotit. Existují i tzv. rostoucí židličky, které se zvětšují úměrně s růstem dítěte a slouží zároveň i jako zvyšovací stupínek v kuchyni a koupelně. Radiátory a topná tělesa opatřete bezpečným krytem. Dveře je třeba opatřit zarážkou před nechtěným uzavřením i otevřením s přidruženým přiskřípnutím prstíků. Myslete také na nechtěné zamčení dveří. Nechcete se přece vyděšení ocitnout na opačné straně zamčených dveří, než vaše dítě, a navíc s apokalyptickou představou, co nastane. Stejně tak myslete na bezpečnostní pojistku u oken, která umožní větrání, ale znemožní prolezení dítěte. Proti plnému otevření existuje i zamykatelná klika nebo klika s dětskou bezpečnostní pojistkou. Většina obytného prostoru je doplněna zelení. První seznámení s každou věcí končí většinou v ústech. Část pokojových rostlin není zrovna jedlá a květináče, truhlíky a okrasné misky jsou naplněny hlínou a pravidelně zalité. To má k dobrým zprávám hodně daleko. Naštěstí existují perforované mřížky z kovu a plastu, které kryjí horní část květináče. Kytky snadno zalijete, ale hlína se nedostane ven a hračky, alobal a rozdrobený rohlík se naopak nedostane dovnitř. V dnešní době, kdy hovoříme o internetu věcí, kdy třeba lednice vám sama hlásí a fotí svůj obsah, který potom následně doplníte, není problém ochránit okna i dveře kupříkladu magnetickým čidlem. Pak vám okamžitě mobil, centrální display nebo zvuková signalizace oznámí změnu stavu. Tou může být pootevřené okno či dveře vašim dítětem.

Pozor jsou ostré © Fotolia.com
Pozor jsou ostré © Fotolia.com
Clippasafe ochranné knoflíky
Clippasafe ochranné knoflíky
REER zábrana na sporák plastová
REER zábrana na sporák plastová

Zabezpečovací systémy domácnosti, včetně dálkové signalizace a monitoringu dnes nejsou výjimkou. Pak už je to jenom krůček k rozšíření funkcí systému o signalizaci a monitoring možných bezpečnostních rizik při spánku, hře a pohybu vašich dětí v domácnosti.

Internet věcí – to je věc… © Fotolia.com
Internet věcí – to je věc… © Fotolia.com

Vše se dozvíte například z všudypřítomného chytrého mobilu. Stejně tak existují aplikace, kdy jeden mobil u postýlky dítěte signalizuje případné probuzení, pláč nebo pohyb, na mobil druhý, který máte u sebe. Je to taková chytrá náhrada za elektronické chůvičky. Je toho hodně, že? Nabízí se otázka, zda nevyměnit všechna tato opatření za ohrádku, kde si dítě neublíží, ale sami tušíte, že toto řešení asi nebude vaší ratolestí kvitováno s povděkem. Můžete dítě chránit uvnitř zorbingové koule, potom se ale nedostanete k plné plínce a krmení bude taky trochu složitější. Takže, pokud nechceme přilepit dětské bačkůrky k podlaze nebo opatřit potomka řetězem s koulí, či bez, vezmete za vděk nabízenými bezpečnostními prvky. Dobrá zpráva ovšem je, že to není navždy a vše lze bez komplikací demontovat, dát či prodat podobně postiženým rodičům. Hurá!!!

  • V obývacím pokoji prožijeme spoustu času, potřebujeme zde bezpečí…

Dveře a okna se stávají evergreenem. To, co platí v kuchyni, platí i v dalších místnostech pro skříně, skříňky, dvířka a zásuvky, stran převrhnutí nebo otevření. Někdy otevřené křídlo skříňky nebo vysunutá zásuvka přesune těžiště směrem k vnější straně, kde bohužel stojí malý průzkumník. Elektro zásuvky i lampičky (spotřebiče) jsou opět stejný problém jako v kuchyni. Je otázkou, kde dotyčná mamka žehlí prádlo, ale žehlicí prkno s rozpálenou žehličkou (často napařovací), je opět vážné nebezpečí. Pozor na skleněné plochy v obývacím pokoji. Stolek lze chránit a ostré rohy nábytku opatřete plastovou krytkou.

BabyDan krbová zábrana Flex XL
BabyDan krbová zábrana Flex XL
Okenní klika zamykatelná © Fotolia.com
Okenní klika zamykatelná © Fotolia.com
BabyDan TV pás
BabyDan TV pás

Audio a video technika včetně televizoru láká. Část těchto komponentů lze zabudovat do nábytku, televizor lze zavěsit nebo upevnit do držáku. Pokud je součástí obytné místnosti krb nebo krbová kamna, potom je vhodné toto místo oddělit od zbytku prefabrikovanou ohrádkou. Topeniště krbu je vhodné opatřit slídovou nebo kovovou zábranou, proti odletování žhavých uhlíků. Atmosféra praskajících polen a mihotání teplých barev ohně je nádhernou kulisou spokojeného večera, a je dobré, když to tak krásné vydrží. Požární sbor před domem a zakuklenec na žebříku s proudnicí v ruce nejsou dobrými parťáky pro večerní posezení. Opět je to o důkladné rozvaze a zvážení, co projde a co už je nebezpečné a žádá si bezpečné řešení.

  • V útulné ložnici rodičů je, doufejme, i bezpečno…

Pomalu se nám zmenšuje pole působnosti. Zopakuji – okna, dveře, mobiliář, spotřebiče, techniku a ostré rohy máme zabezpečené. V ložnici s vámi přechodně bude žít vaše ratolest. Bezpečnost zde zajišťují chytré věci jako je monitor dechu, chůvička s odposlechem i obrazem. Zabezpečená dětská postýlka s výškově nastavitelnou podlážkou a polstrovanými bočnicemi je samozřejmostí. Pokud si dítě po probrečené noci vezmete do postele a uložíte ho mezi sebe a partnera, je to bezpečnější a je třeba, aby si tatínek taky užil.

  • Rozjásaný dětský pokoj si vyžaduje také bezpečnostní opatření…

Po tom, co dítě opustí ložnici rodičů a začne žít ve vlastním pokoji, je dobré mít opět přehled. Dětský pokoj musí být útulný a bezpečný, s jistým omezeným teritoriem vašich dětí. Pochopitelně v 17 letech se vás nebude dotyčný teenager ptát na dovolení, zda může otevřít okno nebo zavřít dveře. Až si pustí svoji oblíbenou punkrockovou kapelu, ještě rádi jeho dveře zavřete sami. A pak ještě všechny další, až do sklepa, kde naleznete kýžený klid a mír. Ovšem u malých dětí je to trochu jiná písnička. Ostré rohy, okna, dveře,

BabyDan bezpečnostní kabelový zámek
BabyDan bezpečnostní kabelový zámek
Sada bezpečnostních uzávěrů značky Beaba
Sada bezpečnostních uzávěrů značky Beaba
REER zábrana na postel 1000 mm
REER zábrana na postel 1000 mm

elektro zásuvky i mobiliář musí být opět bezpečné. Zásuvky a dvířka tentokrát potřebujete naopak otvíratelné. Dítě potřebuje svůj vlastní prostor. Vše je třeba mít v dosahu, nic nedávat do vyšších poloh. To přijde na řadu později. Patrové postele je třeba opatřit bezpečným žebříkem a horní postel zábranou proti nočnímu pádu. Nebojte se, pádů bude dost i denních, se zábranou nebo bez, žebřík poslouží jako super prolézačka. Existuje spousta doplňků v podobě matrací na ležení a divočení, sedacích pytlů, plátěných stanů a chaloupek, přístřešků a krytů. Lepší prefabrikát dobře provedený, než vaše deka na židlích, které zmizely z kuchyně. Dětský pokoj lze doplnit hrazdou ve dveřích nebo tělocvičnou rozepřenou mezi podlahu a strop, s žebříkem, šplhacím lanem, hrazdou, kruhy. To vše na necelém 1 m2 dokáže z dětského pokoje v přiměřeném věku udělat eldorádo, kde potkáte postupně, zavěšené hlavou dolů, všechny kamarády vašich dětí. Pokud dané řešení odpovídá věku a je bezpečné, pak to nemá chybu.

REER ochrana rohů stolu
REER ochrana rohů stolu
Špatná hračka © Fotolia.com
Špatná hračka © Fotolia.com
REER zarážka na dveře
REER zarážka na dveře

Věčně s vámi dítě nebude sedět v obýváku a ptát se: „Jak dělá mašinka?“ Nebuďte smutní, ani nežárlete, to je život. Jděte a najděte si nějakou vlastní prolézačku, vlastní vyžití…Velké části problémů zamezíte obecně tím, že sportovní činnost a volnočasové aktivity budou vaše děti provádět pod dozorem na místech tomu určených. Doma těžko můžete mít fotbalovou branku, basketbalový koš nebo běžecký tartan. K tomu je vyhrazeno hřiště, kde balónem nevysklíte okno a nesestřelíte lustr.

  • V koupelně a na WC býváme jenom občas, ale i zde je třeba dbát na bezpečnost…

Vzhledem k tomu, že v koupelně může dítě uklouznout, sklouznout nebo spadnout do vany či sprchového koutu, udeřit se při pádu o stěnu obloženou kachličkami, je nezbytné nenechávat děti do 4 let v koupelně samotné. Podle celkových statistik se 25 % mimopracovních úrazů přihodí právě v koupelně. Pokud nemáte termostatickou baterii na umývadle nebo ve sprše či vaně, vodu domíchávejte do studené vody postupně teplou, ne naopak. Klasickou baterii lze doplnit vtipnou vychytávkou, tou je perlátor, který při průtoku horké vody svítí červeně (stop), zeleně při průtoku vlažné vody a modře při průtoku studené vody. Tuto pomůcku děti pochopí velmi rychle. Bezpečnostní prvky v koupelně lze doplnit o madla pro bezpečný vstup a výstup do vany nebo sprchového koutu. Pro větší dítě je vhodný stupínek pro plnohodnotný přístup k umyvadlu a k proprietám denní hygieny. Tento přístup k umyvadlu dítěti zároveň umožní naplnit keramický rybník po okraj a potom zde brázdit přetékající vodou různými předměty, až do konečného vytopení celé koupelny. Bezpečný model umyvadla proti přetečení, je bezpřepadové umyvadlo, které nelze ucpat a tím způsobit jeho přeplnění a vyplavení koupelny. Pro malé dítě je třeba vymezit místo pro přebalování s pultem a zvýšenými okraji s omyvatelnou podložkou. Osušky mějte v dosahu podle vaší potřeby, mimo dosah dětí. Později si jich ještě užijí dosti.

Dětská rostoucí židle Klasik
Dětská rostoucí židle Klasik
Scarlett Jáš přebalovací pult
Scarlett Jáš přebalovací pult
BabyDan dětské bezpečnostní madlo do vany
BabyDan dětské bezpečnostní madlo do vany

Koupelna zútulněná protiskluzovými podložkami a koberečky je příjemná pro bosé nohy a bezpečná proti uklouznutí. Obdobnou podložku lze umístit do vany nebo sprchového koutu. Přístroje, které potřebují proud ze zásuvky, po užití opět uložte mimo dosah dětí. Ostré předměty, holení, nůžky, chemii, prací a čisticí prostředky držte stranou a nenechávejte je opět v dosahu. Bezpečnost dětí spočívá i v čistotě, bez vlhkosti a plísní. Proto věnujte úklidu koupelny a větrání mimořádnou pozornost.

Totéž platí o nejmenší místnosti bytu - WC. Co vše lze vyhodit do bezedné mísy tušíte. Propadení menšího dítěte dospěláckým sedátkem do mísy zabráníte plastovým vkládacím sedátkem pro děti. Věčně se vám nebude chtít vynášet nočník. WC může být součástí koupelny, i když se o hygieničnosti tohoto řešení vedou stálé spory. U rodinných domků je podmíněno toto řešení dalším WC samostatným, u bytů to moc nikdo neřeší. Nicméně kvalita úklidu je zde ještě potřebnější, a to za podpory chemických přípravků, které uložíte opět z dosahu vašich dětí v bezpečném obalu.

Britton zámek na zásuvky a dvířka
Britton zámek na zásuvky a dvířka
REER ochrana prstů do dveří
REER ochrana prstů do dveří
BabyDan bezpečnostní uzávěr posuvných dveří
BabyDan bezpečnostní uzávěr posuvných dveří

Chodby a schody, si žádají bezpečí…

Pro chodby a schodiště platí obdobná kriteria jako pro ostatní místnosti. Stěny a stropy musí být bez bezpečnostních rizik. Podlaha musí být opět neklouzavá bez překážek, nerovností a výstupků. Jakákoliv další krytina jako koberce, rohože musí být fixovány tak, aby nehrozilo podklouznutí. Schodiště v domě nebo mezonetovém či loftovém bytě musí mít zábradlí dle bezpečnostních norem, stupně musí mít dostatečnou hloubku a výška stupňů musí odpovídat normovému výpočtu pro daný typ místností. Protiskluzové pásky a LED nasvětlení stupňů jsou dnes běžnou záležitostí. To, co zdoláte po schodech bezkolizně vy, nemusí zvládnout malé či starší dítě.

Geuther bezpečnostní zábrana ke schodům
Geuther bezpečnostní zábrana ke schodům
Geuther Easylock Natur zábrana na schodiště
Geuther Easylock Natur zábrana na schodiště
BabyDan shrnovací zábrana Guard Me
BabyDan shrnovací zábrana Guard Me

Výpočet průměrné výšky a hloubky stupně je brán pro dospělou osobu a malé dítě to může mít srovnatelné s výstupem na velkou překážku. Proto je třeba zvážit pohyb dětí na schodech v období, kdy jejich chůze není jistá a pud sebezáchovy je mizivý. Pokud se pohybujete převážně v horním podlaží, předělte schody plůtkem s uzamykatelnou brankou směrem dolů. Pokud je těžiště vašeho pohybu v přízemí, zamezte vstupu na schody směrem nahoru. Tyto předěly se vyrábí v různém provedení, v modulech, které dokážou uzavřít jakoukoliv šířku schodiště. Jsou rektifikovatelné, pevně ukotvené a bezpečně uzamykatelné, tak aby dítě otevřelo branku velmi obtížně nebo vůbec. Jednoduchý systém zamezí fatálnímu problému, pokud neopatrné dítě spadne na schodech.

Pochopitelně v domě nebo bytě máte i jiné místnosti. Nicméně technické místnosti typu kotelny, sklepa, skladových prostor, garáže, prádelny, sušárny, dílny, sauny, vinotéky a dalších všemožných prostor s různým účelem se tento náš článek nedotkne. Většinou jejich provoz je specifický dle určení, fungování a rozměry zde určují normy závazné nebo doporučující. Tyto místnosti podléhají trochu jinému režimu, primárně nejsou určeny pro pobyt nebo hry dětí.

Použité zdroje:

Fotografie - fotolia.com,
Fotografie - s laskavým svolením http://www.detskydum.cz/
Obrazová část, schémata - autor
Citáty - http://www.citáty.net

 
 
Reklama