Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na slavnostním galavečeru Týdne FM byly uděleny ceny IFMA AWARDS 2016

Ceny FM AWARDS 2016 získalo CAD Studio za projekt HUGIS - efektivní zdroj informací pro správu majetku v Řízení letového provozu s.p. a Michal Faltejsek za Smart Cities – chytrá správa města s využitím metody BIM a osobností roku je Jan Talášek ze společnosti ATALIAN CZ, s. r. o.

Letošní Týden FM 2016 se nesl v duchu motta „SMART Facility Management“. Akce probíhaly v průběhu celého týdne od 7.11. do 9.11. 2016. Vrcholem týdne však je již tradičně celodenní mezinárodní konference a slavnostní galavečer s předáváním cen FM AWARDS. IFMA CZ, profesní asociace, předala v prostorách Staroměstské radnice v Praze prestižní ceny FM Awards 2016 v letošním roce v kategorii Projekt roku, Studentská práce roku, Osobnost roku a několik zvláštních cen Představenstva a poroty soutěže.

XVI. ročník Týdne Facility Managementu byl otevřen v pondělí 7. 11. 2016 prohlídkou Obchodního centra QUADRIO. Tato budova se nachází v samém srdci české metropole a propojuje nabídku špičkových kanceláří a obchodního centra se zázemím pro odpočinek a volný čas. Atraktivní poloha na centrálním dopravním uzlu, moderní architektura a vysoká kvalita služeb splňují současné nároky na pracovní prostředí a životní styl. Nahlédnout “pod pokličku” centra bylo možné za přispění společností CPI Property Group, a. s., Cushman & Wakefield, s. r. o. a Mark2 Corporation Czech, a. s.

Mezinárodní konference IFMA CZ s mottem „SMART FACILITY MANAGEMENT“ byla zahájena v úterý 8. 11. 2016 v Hotelu Ambassador – Zlatá husa na Václavském náměstí v Praze již v 8:30 hodin a účastníci si mohli vyslechnout celou škálu přednášek. Své příspěvky přednesli hosté z Maďarska, Litvy, Estonska, Spojených států, Belgie, Rakouska a Německa. Rozmanitost témat pak obohatilo dalších 9 přednášek českých zástupců.

Zajímavosti z mezinárodní konference IFMA CZ "SMART FACILITY MANAGEMENT"

Po skončení konference pokračoval úterní program Slavnostním večerem, kdy profesní asociace IFMA CZ předala v prostorách Staroměstské radnice v Praze prestižní ceny FM Awards 2016. V letošním roce to bylo v kategorii Projekt roku, Studentská práce roku, Osobnost roku a několik zvláštních cen Představenstva a poroty soutěže.

Společenský večer IFMA CZ s vyhlášením výsledků soutěže FM Awards 2016

Slavnostní galavečer se konal v prostorách Staroměstské radnice na Staroměstském náměstí v Praze.
Porota, která zasedala v průběhu října vybírala dle poskytnutých materiálů a prezentací. Odborná porota FM Awards 2016 rozhodovala ve složení: Dagmar Kopačková – Topinfo, s. r. o. – předsedkyně poroty, Štěpánka Tomanová – CAD-BIM, s. r. o., Jan Fical – Arridere, s. r. o., Tomáš Říha – Masarykova univerzita Brno, Josef Štědronský – Yusen Logistics (Czech), s. r. o.
Patronem soutěže za Představenstvo IFMA CZ byl Tomáš Prokeš ze společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, s. r. o.





Úvodního slova slavnostního galavečera se ujal prezident IFMA CZ Milan Hampl. Večerem provázela moderátorka Lucie Šilhánová.




Galavečer FM AWARDS 2016 se konal v prostorách Staroměstské radnice




Vlevo všichni nominovaní v FM AWARDS 2016 Projekt roku

Nominace FM Awards 2016 2016 Studentská práce

  • Petra Kocurová, VŠB - TU Ostrava , Regenerace brownfieldu - Kobeřice
  • Roland Urbán, STU Košice, Facility management v BIM prostředí
  • Marek Janotka, VŠB - TU Ostrava, Zákonné povinnosti správce majetku
  • Michal Faltejsek, VŠB - TU Ostrava, Smart Cities – chytrá správa města s využitím metody BIM

FM Awards 2016 2016 Studentská práce: Michal Faltejsek – VŠB – Technická univerzita Ostrava za práci „Smart Cities – chytrá správa města s využitím metody BIM“
Práce se zaměřuje na moderní koncept pojetí správy města. Chytrý management je velmi důležitou částí inovativního směru Smart Cities. Práce specifikuje a navrhuje možnosti v této oblasti s využitím metody BIM a zapojení odbornosti Facility managementu. Hlavní složkou je interaktivní mapový model konkrétní oblasti naplněný informacemi důležitými pro správu a efektivní provoz města. Propojením těchto dat s CAFM systémem bychom měli dosáhnout větší efektivity v kategorii správy města.





Držitel ocenění FM AWARDS 2016 Studentská práce: Michal Faltejsek - VŠB - TU Ostrava, cenu předávala Štěpánka Tomanová – CAD-BIM, s. r. o. – členka odborné poroty

Nominace FM Awards 2016 Projekt roku

  • Jiří Zelený, ISS Facility Services s.r.o., Share@ISS
  • Ingrid Siváková, ISS Facility Services s.r.o., Služba se silou lidského přístupu Martina Svačinová, Petr Gregor, ATALIAN CZ, s. r. o., Mobilní elektronická podpora prodeje Atalian CZ
  • Arnošt Wagner, Nela Wagnerová, WPremium event, s.r.o., Odborný časopis Facility manager
  • Jakub Bican, Lucie Klemperová, CAD Studio, HUGIS - efektivní zdroj informací pro správu majetku v Řízení letového provozu s.p.

FM Awards 2016 Projekt roku: Jakub Bican – CAD Studio a Lucie Klemperová – Řízení letového provozu, s. p. za práci „HUGIS - efektivní zdroj informací pro správu majetku v Řízení letového provozu s. p.
Nasazená aplikace předčila očekávání koncových uživatelů i vedoucích pracovníků. Nabízí netriviální funkce nad vlastními daty, ovšem s jednoduchostí a rychlostí obvyklou u veřejných mapových aplikací určených pro širokou veřejnost. Uživatelé oceňují především rychlost a snadný přístup k velkému množství dat. Výhodou je pro ně i snadná dostupnost výstupů z tohoto systému. Nespornou výhodou je, že s aplikací lze pracovat i na mobilních zařízeních, což umožňuje nahlížet na data přímo v terénu. V důsledku zjednodušení a zrychlení práce v systému se navýšil i počet zaměstnanců s přístupem do aplikace. Mnoho pracovníků podniku nyní nahrazuje práci v jiných podnikových systémech právě aplikací HUGIS. Jelikož si uživatelé aplikace oblíbili a počet zaměstnanců, kteří ji využívají, vzrostl, přicházejí další návrhy a požadavky na rozšíření jejích funkcí i dat. Z dosavadních ohlasů a zájmu uživatelů lze tedy usuzovat, že aplikace má v podniku své místo a zcela jistě i budoucnost.





Držitelé ocenění FM AWARDS 2016 Projekt roku: Jakub Bican - CAD Studio, Lucie Klemperová - Řízení letového provozu s.p., cenu předával Tomáš Říha – Masarykova univerzita Brno – člen odborné poroty

Nominace FM Awards 2016 Osobnost roku

  • Marcela Ramešová, ISS Facility Services s.r.o.
  • Jan Talášek, ATALIAN CZ, s. r. o.

FM Awards 2016 Osobnost roku: Jan Talášek – ATALIAN CZ, s. r. o.
Jan Talášek byl oceněn za dlouholeté působení v IFMA CZ, práci v Představenstvu, zapojování se do akcí pořádaných asociací a významný přínos pro rozvoj oboru Facility management v České republice





FM Awards 2016 Osobnost roku: Jan Talášek - ATALIAN CZ, s. r. o. a Marcela Ramešová, ISS Facility Services s.r.o., cenu předávala Dagmar Kopačková – Topinfo, s. r. o. – předsedkyně poroty

ZVLÁŠTNÍ CENA FM AWARDS 2016

Tuto mimořádnou cenu Představenstva asociace IFMA CZ a poroty FM Awards obdrželi:
  • doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D. – VUT – Fakulta stavební v Brně
    za významný přínos, podporu oboru výukou na VUT Brno a šíření povědomí v oboru Facility management
  • prof. Ing. Petr Hájek, CSc. – ČVUT – Fakulta stavební v Praze
    za významný přínos, podporu oboru výukou na ČVUT Praha a šíření povědomí v oboru Facility management
  • doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. – ČVUT – Fakulta stavební v Praze
    za významný přínos, podporu oboru výukou na ČVUT Praha a aktivní činnost v IFMA CZ v oboru Facility management




Zleva: doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D., prof. Ing. Petr Hájek, CSc., doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D., cenu předával Milan Hampl – IKA DATA, spol. s r. o. - prezident IFM

Mimořádná cena představenstva IFMA CZ

MIMOŘÁDNÁ CENA PŘEDSTAVENSTVA IFMA CZ

Představenstvo asociace IFMA CZ udělilo tuto mimořádnou cenu společnosti Siemens, s. r. o. - Siemens Real Estate za unikátní a ojedinělý přístup při výběru poskytovatele a implementaci FM služeb ve výrobních závodech.

Cenu převzali Jörg Dawidowsky – Siemens Real Estate ČR, Turecko a Afrika, Jiří Karas – Siemens Real Estate Česká republika a Ivan Oleksiak –Siemens Real Estate region Praha.






Držitelé ocenění FM AWARDS 2016. Zleva Jan Talášek - ATALIAN CZ, s. r. o., Jakub Bican - CAD Studio, Lucie Klemperová - Řízení letového provozu s.p., Michal Faltejsek - VŠB - TU Ostrava. Vpravo společné foto držitelů nominací a ocenění FM AWARDS 2016

Z dalších akcí TFM 2016

Následující den, středa 9. 11. 2016, patřil dvěma doprovodným programům:
  • Fórum „Základy BIM pro investory“ bylo zorganizováno ve spolupráci s ABF Nadací a společností GRAITEC. Přítomným zpestřili přednášky kolegové z Anglie brýlemi na virtuální realitu, což vneslo do programu i trochu zábavy.
  • Workshop kombinovaný s panelovou diskuzí se věnoval tématu „Zadávací kritéria pro nákup FM služeb“ a byl připraven za podpory společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, s. r. o. Účastníci se mohli vzájemně podělit o své zkušenosti a to jak z pohledu poskytovatele, tak očima klienta.

O asociaci IFMA CZ

IFMA CZ jako Česká pobočka mezinárodní asociace Facility managementu IFMA se svou činností a zaměřením hlásí k činnosti International Facility Management Association. Hlavním cílem IFMA CZ je prosazování zásad Facility managementu do činnosti subjektů podnikajících či jinak působících na území ČR. Dalším klíčovým cílem asociace je rozvoj vzdělávacích a popularizačních aktivit na poli Facility managementu. Asociace se také podílí na mezinárodních aktivitách celosvětové asociace IFMA. Česká pobočka IFMA CZ působí na českém trhu od roku 2000.

Ze zákulisí poroty FM Awards 2016

„Být členem poroty byla radost, protože jsme vyslechli 11 prezentací, kde každá byla jinak zajímavá a každá byla zároveň střípkem do pestré mozaiky facility managementu. Některé prezentace zaujaly vlastním technickým řešením, některé nápadem, některé nadšením a samotnou prezentací. Řada z nich v nás porotcích rezonuje ještě nyní. Pomyslný vlásek mezi nominacemi a vítězem je letos hodně tenký“, řekla předsedkyně poroty Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D. a dodala: „jsme přesvědčeni, že všechny projekty mají smysl, jsou užitečné a pro svou cílovou skupinu odvedou dobrou práci. Jsem moc ráda, že představenstvo IFMA CZ všechny přihlášené práce oceňuje nominační plaketou, jelikož jsou to práce zajímavé a ocenění si zaslouží všechny.
Jazýčkem na vahách u projektů byla nakonec skutečnost, že šlo o projekt vzniklý v českých podmínkách, na základě požadavků uživatelů správy budov a který si zcela přirozeně našel cestu do běžného využívání.
U studentských prací jsme se shodli na tom, že p. Michal Faltejsek přinesl zcela nový pohled na BIM, na jeho funkce a využití včetně praktických ukázek. Asi splnil přesně to, co se od studentů očekává - netradiční pohled, odlišnou perspektivu, nové poznatky a nové metody. A tak do své alma mater VŠB - TU Ostrava přináší ocenění Studentská práce roku za Smart Cities – chytrá správa města s využitím metody BIM.
Složitou volbou byla i osobnost roku. Odborné kvality a zaujetí pro obor u představenstvem IFMA CZ navrženého Jana Taláška byly důvodem jednomyslného názoru poroty, že je osobností roku. Ale příběh paní Ramešové byl také velmi zajímavý, a tak nějak naplňoval podstatu služby FM "služba lidí pro lidi". “

 
 
Reklama