Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetický audit, jedna z priorit SEI v r. 2017

Státní energetická inspekce, která dodržování povinnosti kontroluje, soudí, že v Česku by mohlo být až třicet procent firem, které ještě audit ani systém energetického managementu ISO 50001 neřešily.

Nová povinnost měla firmy přimět, aby se začaly chovat šetrněji.

Certifikační společnost Bureau Veritas uvádí, že v prosinci měla audit nebo ISO 50001 jen třetina z povinných firem. „Podle našich informací povinnost splnily všechny firmy, kterým to zákon přikazuje,“ uvedl naopak Václav Trejbal, expert na energetiku na Svazu průmyslu a dopravy. Přesnější číslo odhalí až kontroly SEI.

SEI může uložit pokutu až pět milionů korun.

SEI upozorňuje na velmi rozdílnou kvalitu auditů. Firmy v nich často nenajdou relevantní informace pro rozhodování o investicích do energeticky úsporných opatření.

„Pro rok 2017 jsou však kontroly povinnosti zpracovat energetický audit jednou z našich hlavních priorit,“ říká Marcela Juračková, ředitelka odboru kontroly SEI a dodává: „Podnikatel má možnost doložit zadání auditu před účinností povinnosti. Původní částka navrhované pokuty se pak může snížit na základě této polehčující okolnosti,“
 
 
Reklama