Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetická náročnost staveb v reklamních a inzertních materiálech

České ekologické manažerské centrum, z.s. vytvořilo manuál doporučující jednotný systém pro plnění zákonné povinnosti uvádění energetické náročnosti budovy v reklamních a inzertních materiálech.

Návod je určen pro realitní kanceláře, přičemž z jednotného systému má profitovat zákazník. Ten ve srozumitelné formě získá informaci o energetické náročnosti nemovitosti a souvisejících nákladech na její provoz. Manuál obsahuje grafické šablony, praktické příklady, vysvětluje přínosy a nezapomíná ani na sankce.

"Přehledné a jednoznačné označování energetické náročnosti nemovitostí v inzertním prostoru je důležitým faktorem pro orientaci potenciálních kupců nebo nájemníků. V současné době neexistují pro realitní kanceláře jednotná pravidla a pro klienty realitních kanceláří je mnohdy těžké se na trhu orientovat," vysvětluje motivy vzniku manuálu a pravidel Vladimír Študent, výkonný ředitel CEMC a dodává: "Problém je také fakt, že většina nabízených nemovitostí je označována jako nejhorší třída G, což sice zákon ve vybraných situacích umožňuje, nicméně přirozeně nemotivuje potencionální kupce si vybírat z nabídky ekologicky šetrnější nemovitost."

Na celkem 40 stránkách je uživatel komplexně informován o problematice.

Manuál reprezentuje především řada praktických příkladů jak postupovat v případě různých inzertních médií. Mimo klasické tištěné inzeráty se zaměřuje i na moderní technologie, jako jsou mobilní aplikace. Perličkou je pak i doporučení pro televizní a rozhlasovou reklamu. Základ tvoří jednotný vizuální styl označování energetické náročnosti budovy definovaný symbolem ENB. Pro něj byla vybrána typografie, typ písma, barva a pokyny pro dodržování jeho použití. Zvolené grafické zpracování vychází ze zavedené symboliky Průkazů energetické náročnosti budov (PENB) informující o stavu nemovitosti z pohledu energetické a finanční náročnosti na její typizované užívání. PENB je věnována speciální část vysvětlující jak se orientovat v uváděných informacích.

Jak uvádět energetickou náročnost objektu v reklamě a inzerci?

 
 
Reklama