Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mohelnický závod Siemens výrazně sníží emise díky chytrému řízení budov

Areál prošel komplexním energetickým rozborem divize Building Technologies, který zahrnoval oblasti vytápění, chladicích technologií a osvětlení. Globální iniciativa Siemens usiluje o neutrální uhlíkovou stopu do roku 2030.

Každoroční snížení emisí CO2 až o 4383 tun – za tímto cílem míří krok za krokem mohelnický závod Siemens. Redukce uhlíkové stopy docílí díky novému inteligentnímu systému řízení budov. Monitorovat a řídit energetické systémy třicetihektarového závodu s řadou výrobních hal bude jen jedna stanice. Toto unikátní řešení pod hlavičkou Průmyslu 4.0 řadí mohelnický závod k nové generaci digitalizovaných továren.

Výrobní závod Siemens v Mohelnici se stal součástí globálního programu snižování CO2.

Areál prošel komplexním energetickým rozborem divize Building Technologies, který zahrnoval oblasti vytápění, chladicích technologií a osvětlení. Snížení uhlíkových emisí probíhá v rámci globální iniciativy Siemens, která usiluje o neutrální uhlíkovou stopu do roku 2030.

„Modernizace našich výrobních hal hraje při snižování emisí významnou roli. To, že můžeme v oblasti životního prostředí dosáhnout ambiciózních cílů, potvrzuje i rekordní čas, za který se nám na ploše šedesáti fotbalových hřišť podařilo vyměnit osvětlení,“ říká ředitel největšího evropského závodu na výrobu nízkonapěťových asynchronních elektromotorů, odštěpného závodu Siemens Elektromotory Mohelnice Pavel Pěnička.

„Projekt v Mohelnici ukazuje, že energeticky úsporná opatření lze realizovat i v moderních výrobních závodech.“ uvádí ředitel úseku energetických služeb, divize Building Technologies, Siemens ČR.

Za nejvýznamnější z realizovaných změn v Mohelnici lze považovat kompletní výměnu osvětlení výrobních hal za LED světla, která svým charakterem odpovídá myšlenkám konceptu Průmyslu 4.0. Za pouhých pět měsíců se v závodě vyměnilo 3 511 světel a měřicích a regulačních zařízení. Dnes má tedy každá ledková lampa v systému osvětlení vlastní IP adresu.

Chytrá LED tělesa jsou dnes zapojená na programovatelné sběrnici a přes řídicí jednotku hlásí svůj provozní stav, tedy na kolik procent výkonu svítí, kolik provozních hodin jsou aktivní nebo zda jsou v poruše – to vše se zobrazuje na monitoru řídicí jednotky. V případě, že nadřazený řídicí systém zjistí poruchu konkrétního svítidla, pošle hlášení prostřednictvím e-mailu či SMS. Mimo to systém řídí kompresory, solární panely či ohřev vody a stejně tak zajišťuje monitoring spotřeby vody, zemního plynu a tlakového vzduchu. Kromě světel jsou do projektu zahrnuta i další opatření, týkající se například využití impregnační jímky či odpadního tepla ze šachtové pece na rotory a z pece na hliník. Soubor realizovaných změn přinese každoroční redukci emisí CO2 o 4383 tun.


Dlouhodobý program závodu ve Frenštátě pod Radhoštěm

Mohelnický závod však není jediný, který se intenzivně zabývá otázkou ekologie. S energeticky úspornými programy začal před třemi lety závod Siemens ve Frenštátě pod Radhoštěm. Ke snížení spotřeby energie a emisí CO2 zde taktéž přispělo nové inteligentní osvětlení (ve výrobních halách i v obslužných provozech), zateplení budov s výměnou oken, nová vzduchotechnika s rekuperací tepla, optimalizace odsávání impregnačních stanic, instalace tepelného čerpadla a fotovoltaických panelů pro ohřev teplé vody nebo výstavba vlastní fotovoltaické elektrárny. Závodu se podařilo trvale snížit roční spotřebu energie o 6 445 MWh a emise oxidu uhličitého o více než 1100 tun.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama