Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Štítky a ekodesign i pro komerční a profesionální chladící spotřebiče

Profi chladicí technika se používá v téměř v každém supermarketu, hotelu, restauraci, baru nebo jídelně. Spotřeba energie při použití energeticky nejúčinnější spotřebičů může být nižší o 30 % až 50 %.

20 let po domácnostech se štítkování a nařízení o ekodesignu rozšiřuje také na komerční a profesionální chladící spotřebiče.
Od 1. července 2016 musí být nově prodávané elektrické skladovací chladničky a mrazničky označeny dobře viditelným energetickým štítkem EU. To jsou dobré zprávy, pokud vezmeme v úvahu pozitivní dopad, který měly ekodesign a energetické štítkování na trh se spotřebiči, a potenciální možnosti úspor na komerčním a profesionálním trhu, které zatím zůstávají nevyužité.

Profesionální chladicí technika spotřebovává značné množství energie.

Tyto spotřebiče se používají téměř v každém supermarketu, hotelu, restauraci, baru nebo jídelně. Spotřeba energie neúčinné chladicí techniky může být snížena o 30 % až 50 %, pokud místo ní začnete používat energeticky nejúčinnější spotřebiče. V některých případech mohou energeticky účinné přístroje s dvířky ušetřit za dobu své životnosti i řádově desítky tisíc korun. Vzhledem k tomu, že většina profesionálů používá více než jeden spotřebič, je potenciál úspor obrovský.

Informace na novém energetickém štítku EU pro profesionální chladicí boxy: název výrobce a produktu spolu s následujícími technickými informacemi:

  • energetická třída a roční spotřeba energie,
  • užitný objem,
  • klimatická třída.
Očekávají se obdobné dopady jako u domácích spotřebičů, které jsou 4x účinnější

Nařízení o ekodesignu udává povinné požadavky na minimální energetickou účinnost. Díky kombinaci ekodesignu a štítků dochází ke zvýšení energetické účinnosti dané skupiny produktů.

Štítkování a ekodesign mohou mít velmi pozitivní dopady na rozpočet spotřebitele. U produktové skupiny domácích chladniček vešly předpisy v platnost před více než 20 lety. V té době dosahoval průměrný model energetické třídy C nebo D. Dnes je průměrnou chladničkou pro domácnost model se třídou A++, který je čtyřikrát účinnější než modely před 20 lety. Podobné dopady se očekávají i u profesionálních elektrických spotřebičů.

Evropský projekt ProCold už více než rok sbírá data o profesionální a komerční chladicí technice na evropském trhu. Aby bylo možno určit nejlepší dostupné produkty, byla vyvinuta přísná výběrová kritéria pro energetickou účinnost, ale také pro kvalitu chladiv. Všechny seznamy produktů včetně kritérií výběru jsou dostupné online na www.uspornespotrebice.cz a informace o projektu ProCold.

ProCold se snaží zvýšit podíl energeticky nejúčinnějších produktů na trhu a rovněž propaguje užívání ekologických chladiv. Určuje se tzv. potenciál globálního oteplování (GWP), který udává skleníkový efekt přepočítaný na úroveň efektu CO2. U ekologických chladiv je menší než 5, zatímco mnoho chladicích spotřebičů stále ještě využívá chladiva, která mají potenciál globálního oteplování až 4 000. Projektu ProCold se účastní 9 partnerů z Francie, Itálie, Rakouska, Portugalska, Švédska, Švýcarska a České republiky. Národní koordinátor za Českou republiku je SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.
SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.
logo SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.

Podpora a rozvoj využívání úspor energie: poradenská činnost propojuje technické znalosti možností hospodárného využívání energie s jejich ekonomickou analýzou, celkovým hodnocením včetně dopadů na životní prostředí, návrhy optimálního způsobu financování ...

 
 
Reklama