Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co je BIM?

BIM je způsob práce, resp. pracovní postupy a pracovní vztahy, kdy veškeré subjekty podílející se na životním cyklu stavebního díla, používají pro svou činnost i pro komunikaci s ostatními subjekty stejnou BIM databázi.

BIM (Building Information Modeling) je databáze, jež obsahuje informace o stavebním díle, resp. o jeho celém životním cyklu, od studie k demolici. Tato databáze je unikátní, jedinečná a aktuální. Obrazem této databáze jsou mimo jiné 3D model a 2D výkresy. Pakliže je databáze změněna změnou ve výkrese, 3D model se automaticky aktualizuje a naopak.


"Standardní" projektování stojí na sdílení "standardních" dokumentů", například výkresová dokumentace či technické zprávy. Z podstaty věci to znamená, že musí komunikovat každý s každým a že zcela jistě se ne vždy pracuje s aktuálními informacemi. BIM projektování je práce s jednou společnou databází informací. "Vytáhnu si to své, zpracuji to a vrátím do databáze". Každý má vždy k dispozici aktuální data.


Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. (CEGRA)
logo Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. (CEGRA)

Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. (CEGRA) si vybudovalo pozici zásadního dodavatele IT pro stavebnictví a průkopníka BIM. Jako partner fy GRAPHISOFT dodává BIM projekční systémy Archicad a DDScad, dále systém pro kontrolu projektu Solibri. ...

 
 
Reklama