Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nájmy kanceláři budou nadále klesat

Office developeři očekávají v 2015 pokles cen nájmů, v lepším případě stagnaci. Příliv nových kancelářských budov na pražský trh a renegociace stávajících smluv ovlivní už tak klesající ceny pronájmů kanceláří.

Růst cen nájmů očekává méně jak jeden z deseti developerů. Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností 2014 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společnosti KPMG Česká republika.

Ceny pronájmů kancelářských budov zažily v posledních letech pokles. Podle developerů, kteří se v Česku věnují právě výstavbě kanceláří, lépe nebude.

  • 38 % developerských společností předpovídají další propad cen v příštím roce.
  • 54 % si myslí, že se nájemné dostalo na nejnižší možnou úroveň a bude stagnovat
  • jen 8 % ředitelů developerských firem věří v růst cen
  • 84 % očekává v roce 2016 stagnaci

„Pravděpodobně bude převis nabídky před poptávkou, takže se prosadí pouze nadprůměrné projekty. Tato nadprůměrnost však může být posuzována z různých hledisek – kvalitativních, prostorových, lokality, cenových atd.,“ komentuje Petr Palička, Managing Director ve společnosti Penta Investments, s.r.o.

Firmy, které hledají nové prostory po svou práci, mají v Praze z čeho vybírat.

I přes to, že některé objekty zejí prázdnotou, výstavba nových pokračuje.

„Klíčovým faktorem pro vývoj trhu bude výrazný příliv nových nemovitostí, které se nyní dostavují a přijdou na trh v letech 2015-2016. Rovněž řadě nájemců v tomto období končí jejich nájemní smlouvy a budou zvažovat, jestli je prodlouží nebo využijí jinou nabídku. To vše bude vytvářet extrémní tlak na cenu pronájmů, která u některých typů nemovitostí bude dále klesat. Klienti jsou aktuálně mnohem náročnější, co se týká kvality a vyžadovaných doplňkových služeb, přitom ale chtějí minimální ceny. “ vysvětluje situaci na trhu Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

„V praxi pozorujeme, že developeři významně povolují i v jednáních o podmínkách nájemních smluv. Kvůli větší konkurenci jsou dnes ochotni více vyjednávat a ustupovat požadavkům nájemců, kteří požadují stále vyšší kvalitu a komfortnější smluvní ustanovení,“ doplňuje Petr Novotný ze společnosti Vilímková Dudák & Partners.

„Vzhledem k předpovědím vývoje realitního trhu na roky 2015 - 2016 můžeme spíše předpokládat pomalejší tempo růstu poptávky. Lze očekávat, že projekty nižší kvality, umístěné mimo atraktivní kancelářské lokality, budou tímto trendem zasaženy více, než kvalitní projekty,“ říká Olga Humlová, Chief Executive Czech Republic, HB REAVIS GROUP CZ, s.r.o.

 
 
Reklama