Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kauce slouží pronajímateli jako finanční záruka

Výše jistoty je věcí dohody smluvních stran, nový občanský zákoník pouze určuje, že tato jistota nesmí být vyšší než šestinásobek měsíčního nájemného.

Kauce, respektive „jistota“ slouží pronajímateli jako finanční záruka, že nájemce splní své povinnosti vyplývající z nájemního vztahu. Podmínkou pro vznik povinnosti nájemce tuto peněžitou jistotu pronajímateli poskytnout je předchozí dohoda nájemce a pronajímatele.

K uzavření takové dohody může dojít jednak při vzniku nájmu v rámci uzavírání nové nájemní smlouvy nebo i v průběhu trvaní nájemního vztahu samostatnou dohodou. Pokud k uzavření takové dohody nedojde, pronajímatel není oprávněn složení peněžité jistoty po nájemci vymáhat.

Účelem, kvůli němuž je peněžitá jistota skládána, je

  • zajištění nároku pronajímatele vůči nájemci, a to z titulu nájemného a případně jiných povinností vyplývajících z nájmu.
    Konkrétně se tedy bude jednat o pohledávky, které pronajímatel za nájemcem má, a které nejsou uhrazeny (například nezaplacené nájemné, neuhrazené platby za služby spojené s užíváním bytu a podobně).
  • Jistota může sloužit také jako záruka na náhradu škod, které případně nájemce v domě nebo v bytě způsobí.

Kauce se vrací i s úroky

  • Pronajímatel je povinen po skončení nájmu vrátit jistotu nájemci. Má však právo si vůči jistotě započíst to, co mu nájemce z nájmu dluží.
  • Nájemci je současně zákonem garantováno právo na výplatu úroků z jistoty za dobu od jejího poskytnutí do jejího vrácení.

Další informace, např. Průběžné čerpání kauce, povinnosti doplňovat kauci, výše úroků z jistoty uvádí portalobydleni.cz

 
 
Reklama