Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Státní energetická inspekce začala s kontrolami průkazů energetické náročnosti budov (PENB) u fyzických osob

SEI může udělit pokutu třeba za prodej domu bez průkazu ENB, přičemž sankce může činit 50 až 100 000 Kč. Hodnocení energetické náročnosti budov se týká stavebníků, vlastníků a provozovatelů budov.

Průkaz ENB jako součást vývěsky realitní kanceláře, Francie
Energetický štítek jako součást nabídky realitní kanceláře, červen 2012, Vannes Francie, foto D.Kopačková, redakce

Po více než roce, kdy platí zákon o energetických průkazech budov, se objevují první případy kontrol u fyzických osob. Již dříve Státní energetická inspekce kontrolovala průkazy spojené s majetkem měst a obcí. Nyní se objevují první případy sankcí vůči soukromým osobám, které energetický průkaz neřeší, ač by měly.

Může se to stát například v případě prodeje staršího rodinného domu – sám o sobě by průkaz zatím nepotřeboval, ale pokud jde do prodeje, měl by průkaz být součástí kupní smlouvy. Loni se sice jeden čas zdálo, že ani v těchto případech potřeba nebude, ale nakonec je legislativa v tomto ohledu jednoznačná.

Tabulka Kdo a kdy má mít průkaz ENB

Pokut bude zřejmě přibývat, mohou činit desítky tisíc korun

Může se tak stát, že na podobné případy nyní při kontrole narazí Státní energetická inspekce, která může udělit pokutu padesát až sto tisíc korun. Člověk, který by raději chtěl nechat dodatečně vypracovat průkaz energetické náročnosti budov, může přitom narazit na to, že mu nový majitel domu neumožní provedení potřebných měření. Pokud se to povede, bude inspekce zatím zřejmě shovívavá a bude zatím akceptovat dodatečné vydání průkazu, do budoucna však podobné výjimky akceptovat nebude. Je přitom zřejmé, že kontroly ze strany inspekce budou pokračovat.

Téma Energetická náročnost budov (ENB) na TZB-info Hodnocení energetické náročnosti budov se týká stavebníků, vlastníků a provozovatelů budov. Požadavky jsou kladeny na energetickou náročnost budovy při její výstavbě, při změně dokončené budovy, energetickou klasifikaci při prodeji či pronájmu, či povinnost zpracovat PENB pro organizační složky státu.

 
 
Reklama