Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V ČR je rostoucí poptávka o kvalitní kancelářské prostory na atraktivním místě

Celkový pronájem kancelářských prostor v regionu EMEA vzrostl ve 4. čtvrtletí 2013 o 9,6 %.

  • Zájem nájemníků v Praze se soustředí především do centra města
  • Vynikající meziroční výsledek centrálního Londýna - nárůst v oblasti pronájmu kanceláří ve výši 39 %.
  • Dublin a Madrid oznamují silný meziroční nárůst.
  • Milano poprvé od roku 2011 překračuje ve 4. čtvrtletí pronájem kanceláří o celkové rozloze 100 000 m2.
  • Varšava zaznamenává historicky nejvyšší roční pronájem kanceláří o celkové rozloze 457 000 m2.

Ceny nájmů kancelářských prostor v regionu EMEA rostou.

Může za to především navrácená důvěra nájemníků a rostoucí objem pronajímaných kancelářských prostor, tvrdí nová studie společnosti CBRE, mezinárodní poradenské firmy v oblasti nemovitostí.

Analýza společnosti CBRE ukazuje, že celkový pronájem kancelářských prostor v Evropě vzrostl ve 4. čtvrtletí roku 2013 o 9,6 %. Zlepšující se ekonomická nálada zmírnila opatrnost nájemníků. Pronájem v centrálním Londýně dosáhl ve 4. čtvrtletí 365 000 m2, což představuje čtvrtletní nárůst o 9 %, a navyšuje meziroční nárůst o 39 %. Díky zvýšeným nájemním aktivitám v centrálním Londýně (City of London) zažil tamní trh svůj první růst od roku 2010, přičemž nejlukrativnější nájemné kleslo ve 4. čtvrtletí o 4,5 %.

Výrazné zlepšení zažil také Dublin a Madrid, trhy, které jsou nejvýrazněji postiženy krizí eurozóny. V Dublinu vzrostl pronájem ve 4. čtvrtletí o 47 % a meziročně o 24 %, povzbuzen byl z velké části poptávkou sektoru technologie, médií a telekomunikací. Výsledkem je růst pronájmu nejlukrativnějších kancelářských prostor v Dublinu - o 17 % ve 4. čtvrtletí a celkově o 27 % v roce 2013.
V Madridu můžeme sledovat silné oživení poptávky, pronájem se ve 4. čtvrtletí oproti 3. kvartálu více než zdvojnásobil, a pronájem v roce 2013 vzrostl oproti roku 2012 o celých 120 %. V regionu střední a východní Evropy (CEE) zaznamenala Varšava historicky rekordní roční pronájem kancelářských prostor ve výši 457 000 m2, přičemž poptávka se soustředila především na centrum města a okolní oblasti. V Moskvě vzrostl pronájem kancelářských prostor oproti roku 2012 o 4 %.

Trh v Praze obvykle kopíruje trendy evropské. Ačkoliv rozvoj a také očekávání jsou na některých evropských trzích nerovnoměrná, Praha představuje místo, na které se lze dívat pozitivním pohledem. Poptávka a zájem nájemníků se soustředí především do centra města, kterému dávají přednost před okrajovými lokalitami.

Bert Hesselink, Operations Director CBRE pro Českou republiku
Bert Hesselink, Operations Director CBRE pro Českou republiku

„V roce 2013 se poptávka pronájmu týkala širokého spektra podnikatelských odvětví. Rok 2014 přináší rostoucí poptávku především v oblasti úspěšných technologických firem, které mají zájem o kvalitní kancelářské prostory na atraktivním místě. Jako příklad bych rád uvedl softwarovou společnost AVAST, která má již dopředu pronajaté kanceláře (zhruba 11 000 m2) v nově vznikajícím komplexu kancelářských budov (Enterprise Office Center na Praze 4 – Pankráci). Očekáváme, že další taková zakázka bude uzavřena v průběhu tohoto roku,“ říká Bert Hesselink, Operations Director společnosti CBRE.

Zatímco společnost CBRE předpovídá na klíčových trzích s pronájmem nemovitostí v regionu EMEA oživení, proměnlivé tempo zotavování z hospodářské recese znamená nárůst cen nejlukrativnějších prostor a nerovnoměrnou poptávku po pronájmu kancelářských prostor. CBRE uvádí, že v průběhu roku 2013 spadly ceny nájemného nejlukrativnějších prostor na řadě trhů na samotné dno, a v roce 2014 budou mít tedy vzestupnou tendenci. To se týká především Milána a Madridu, kde pronájem ve 4. čtvrtletí překročil 100 000 m2. Rostoucí výrobní a energetický sektor v Miláně si připsal 32 % z celkového pronájmu 4. čtvrtletí, což je v souladu s objemem zaznamenaným v průběhu celého roku.

Některé trhy v oblasti pronájmu kancelářských prostor zůstávají relativně v útlumu, a to především důsledkem stále přetrvávající ekonomické nejistoty. Například pronájem kancelářských prostor v Paříži klesl ve 4. čtvrtletí oproti 3. kvartálu o 16 %, což představuje nejslabší výsledek za posledních 10 let. Nicméně ceny nájemného zůstaly relativně stabilní a klesly za toto období o méně než 4 %.

„Celkový obraz je pozitivní, a to především s přihlédnutím k ekonomické nejistotě, která v posledních dvou letech přiměla nájemníky šetřit a nyní se pozvolna začíná vytrácet, což dokládá zvýšená důvěra firem v pronájem a pořizování kancelářských prostor. To vedlo na mnoha trzích ke zvýšené úrovni pronájmů a rostoucímu tlaku na nájemné. I přesto, že v rámci regionu EMEA všeobecně očekáváme růst nájemného v roce 2014, zotavování z hospodářské recese bude nerovnoměrné. Některé trhy teprve vstupují do fáze zotavení, zatímco ostatní - včetně centrálního Londýna - zažívají rychlý růst a jiní směřují ke stabilizovanému stavu,“ komentuje výsledky studie Richard Holberton, Head of EMEA Research společnosti CBRE.

„Nadějné ekonomické vyhlídky mají podstatný dopad pro firemní nájemníky. Na jedné straně to znamená, že firmy mohou začít realizovat své plány na rozšiřování, které musely v posledních letech z velké části pozastavit, avšak na druhé straně firmy s působností v celém regionu EMEA pocítí potřebu řídit své náklady v prostředí s rostoucími cenami nájemného. Mnoho nájemníků má ´uzamčené´ ceny nájemného na spodní hranici cyklu a můžeme očekávat, že v průběhu tohoto roku tak učiní i mnozí další,“ Dodává Mark Caskey, Head of Global Corporate Services, EMEA společnosti CBRE.

O CBRE
CBRE Group, společnost figurující na žebříčku Fortune 500 a indexu S&P 500 se sídlem v Los Angeles, je světovou vedoucí společností v oblasti realitních služeb a investic (z hlediska výnosů za rok 2013). S přibližně 44 000 zaměstnanci slouží majitelům nemovitostí, investorům a nájemníkům prostřednictvím více než 350 poboček ve více než 60 zemích světa (vyjma sesterských společností).
Společnost CBRE poskytuje strategické poradenství a realizaci prodeje a pronájmu nemovitostí, firemní služby, správu nemovitostí a projektů, hypoteční bankovnictví, oceňování a posouzení nemovitostí, developerské služby, správu investic a výzkum. V České republice pracuje pro CBRE téměř 350 zaměstnanců. V České republice CBRE spravuje téměř 200 objektů komerčních budov o celkové rozloze téměř 1,2 mil. m2. Pro více informací navštivte internetové stránky společnosti na www.cbre.cz.

 
 
Reklama