Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

www.portalobydleni.cz – nový pomocník v informační džungli pod záštitou SFRB

16.1. byl spuštěn Portál o bydlení, který provozuje Státní fond rozvoje bydlení. Jeho smyslem je soustředit rozsáhlé množství informací na jednom místě, aby se v problematice mohl zorientovat každý.

Portál o bydlení je jedním z úkolů Koncepce bydlení ČR, kdy se SFRB stal garantem vytvoření informační platformy, která znamená, že potřebné informace budou dostupné co nejširšímu množství lidí,“ uvedl ke spuštění Portálu náměstek ministra, Ing. Miroslav Kalous. Tyto informace budou členěny a tříděny tak, aby byly přehledné a každý se v nich mohl rychle orientovat. Portál je vytvořen pro intuitivní použití, kdy si návštěvník může vybrat v jaké je pozici je – NÁJEMNÍK, MAJITEL a k tomu se mu již řadí témata, jež se ho týkají. Tato část je tzv. „statická“ a znamená, že jsou zde obsaženy informace trvalejšího charakteru, např. vyhlášky, zákony, normy, daně, pojištění apod.

Dynamickou část portálu tvoří ZPRAVODAJSTVÍ a NÁSTROJE. Zpravodajství bude přinášet hlavní aktuality na poli bydlení, nejen z pohledu státních podpor, zákonů apod., ale také čerstvé informace z regionů a měst – např. prodej městských bytů, novinky o materiálech, úrokové sazby apod. V Nástrojích po té lidé naleznou další pomocníky – základní kalkulačky – úvěr, daně, aktivní přehled zákonů s proklikem na platné znění. Důležitým nástroje je Poradna, na které spolupracujeme s odborníky a právníky našich partnerů a lidé zde naleznou rychlou, věcnou správnou radu, jak se zachovat v určité situaci.

Pro Portál o bydlení byla ustavena redakční rada, jejímž úkolem je jednak dohlížet nad tématy a jejich zpracováním, ale také aktivně vytvářet obsah. Členy rady jsou například předseda České společnosti pro bydlení, Mgr. Martin Kroh, předseda Sdružení nájemníků ČR Ing. Milan Taraba, zástupkyně ředitele odboru bytové politiky MMR, Ing. Alexandra Vobořilová a další.

Ing. Milan Taraba uvádí k portálu: „Portál o bydlení může být výrazným a dostupným informačním místem pro odbornou i laickou veřejnost v oblasti bydlení.“

„Vznik portálu s ucelenými informacemi z oblasti bydlení strukturovanými podle charakteru uživatele portálu považuji za velmi užitečný zdroj informací pro všechny, kteří se chtějí o trhu bydlení v České republice něco dozvědět. O to důležitější, že přichází v době, kdy je vysoká poptávka po dostupných informací o nových legislativních pravidlech v oblasti bydlení a jejich právních výkladů.“ Dodává k tomuto projektu Mgr. Martin Kroh.

Portál bude přinášet pravdivé a ověřené informace a dokumenty, o které se budou moci jeho uživatelé opřít. Proto na obsahu portálu spolupracujeme nejenom s jednotlivými ministerstvy, do jejichž věcné působnosti spadají některé aspekty bydlení, ale také s řadou institucí, které mají k bydlení vztah. Jedná se především o sdružení, asociace, svazy a další neziskové organizace.

Provoz a obsahové zajištění portálu je řešeno pracovníky SFRB s podporou pracovníků odboru politiky bydlení MMR a spolupracujících ministerstev a subjektů, které naleznete zde (http://www.portalobydleni.cz/cilove-skupiny/instituce/). Technologický, technický a redakční provoz je hrazen z rozpočtu SFRB do hodnoty 20.000 Kč měsíčně.

Portál má být nástrojem, který může pomoci každému při řešení jeho bytové situace, není a nebude výdělečným projektem, proto na něm nebudou uváděny žádné komerční informace. Pro tyto potřeby využíváme spolupráce s Asociacemi, které sdružují a odborně zaštiťují např. banky, pojišťovny, realitní kanceláře. Postupně se připojují také města, obce a krajské úřady a budou pro Portál přinášet aktuální zprávy ze svých míst a regionů.

 
 
Reklama