Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Orientační hodnoty spotřeby elektřiny pro domácí spotřebiče

Orientační spotřeba elektřiny podle energetické třídy (kWh) pro chladicí a mrazicí techniku, myčky nádobí, sušičky prádla, pračky a pračky se sušičkou a ostatní domácí spotřebiče podle druhů, stáří a energetických tříd včetně tipů na úspory.

Co všechno může způsobovat vysokou spotřebu starých chladniček a mrazniček? Zdaleka to není jen zpuchřelé těsnění a ztenčená izolace, ale výrobci jsou nuceni konkurencí na trhu a Evropskou unií vyvíjet stále úspornější spotřebiče. Záleží i na umístění spotřebiče a správném používání.
K výraznému snížení nákladů na provoz došlo i u praček. V nákladech je třeba zohlednit nejen elektřinu, ale i vodu.
Pokud chcete sušičku, pak určitě dejte přednost sušičce s tepelným čerpadlem, která má oproti ostatním poloviční spotřebu, budete si za ní muset trochu připlatit, ale investice se vám během jejího provozu vrátí. I zde ovšem je provozování důležitým prvkem úspor: pravidelné čištění filtrů od zbytků po sušení je nezbytností, při zanesení filtrů se zvyšuje spotřeba a snižuje účinnost sušičky.
Více v článku: Stáří domácích spotřebičů a jeho vliv na celkovou spotřebu elektřiny

Orientační spotřeba elektřiny podle energetické třídy, druhů spotřebičů, stáří a energetických tříd včetně tipů na úspory:

Zajímá vás, jak si ověřit spotřebu svých domácích spotřebičů?

Máte hned 2 možnosti:
  • Zapůjčte si měřič spotřeby v Centru energetického poradenství PRE, Jungmannova 747/28, kde vám poradci vysvětlí obsluhu přístroje. Součástí zapůjčené sady je i brožurka Orientační hodnoty spotřeby, ve které si můžete ověřit, jak na tom vaše spotřebiče jsou nebo vám poradci pomohou naměřená data vyhodnotit.
  • Pokud máte zájem o orientační data a nechce se vám nic měřit, podívejte se na naši interaktivní kalkulačku "Posouzení provozních nákladů domácích spotřebičů", která dokáže porovnat spotřebu starého a nového spotřebiče. Kalkulačku naleznete rovněž v našem Centru energetického poradenství v Jungmannově ulici v Praze, kde Vám pomohou i naši poradci.
 
 
Reklama