Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetický Management jako nedílná součást Facility Managementu

Trend snižování provozních nákladů budov se stává fenoménem současnosti. Ekonomický tlak v podobě především neustále rostoucích cen paliv a energie vyvolává potřebu řešit náklady spojené s provozem budov a technologií. Velmi důležitou součástí Facility Managementu se stává donedávna poněkud opomíjený Energetický management.

Energetický management lze chápat jako soubor činností, jejichž výsledkem je snížení nákladů za podmínky zachování a někdy i zlepšení vnitřního prostředí budov a jejich provozního režimu, neposlední řadě i zlepšení dopadů na životní prostředí. Lze ho považovat za základní prvek v oblasti šetrného a hospodárného zacházení s palivy a energií.

Pro úspěšné zavedení a provozování Energetického Managementu je velmi důležité detailně popsat a analyzovat stávající stav budov a jejich technologií, provozního režimu a spotřeb paliv a energie, například formou studie energetických úspor nebo optimalizační studie. Výsledkem této činnosti je identifikace mimooptimálních stavů, jejichž nápravou získáme často velmi značné úspory nákladů. Samo o sobě však toto nestačí. Z dlouhodobějšího hlediska je nutné neustále sledovat spotřeby, vyhodnocovat je ve vztahu k provoznímu režimu a na základě vyhodnocení provádět optimalizace. Monitoring spotřeb umožňuje předcházet případným havarijním stavům, jejichž následné řešení bývá ekonomicky nákladné.

Důležitou součástí zavedení Energetického managementu je chování uživatelů budov. Je nutné je vést k energeticky zodpovědnému chování a zdůrazňovat jim jeho důležitost. Faktem je, že pokud uživatelé mají v povědomí skutečnost, že se spotřeby monitorují a vyhodnocují, sami se pak chovají zodpovědněji.

 

Závěrem mohu konstatovat, že Energetický management je jednou z nejúčinnějších a ekonomicky velmi příznivých metod ke snižování provozních nákladů a jeho zavedení obvykle nepředstavuje nutnost velkých investic.

Ing. Pavel Binder
Energetik
ISS Facility Services, s.r.o.

 
 
Reklama