Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Projekt snížil roční spotřeby energie na vytápění, ohřev vody a výrobu páry o 50 %

Řešení aplikované v závodě na výrobu elektromotorů společnosti Siemens v Mohelnici

Smluvně garantované úspory mohou být v konečném důsledku ještě vyšší. Řešení českých inženýrů bylo oceněno prestižní Evropskou cenou pro energetické služby v komerčním sektoru za rok 2009. Zároveň došlo k významnému snížení emisí CO2.

Prestižní Evropskou cenu pro energetické služby v kategorii Nejlepší projekt energetických služeb v komerčním sektoru za rok 2009 získal tým českých inženýrů za energeticky úsporné řešení aplikované v závodě na výrobu elektromotorů společnosti Siemens v Mohelnici. Úspěšný projekt přinesl závodu úsporu více než 50 % roční spotřeby energie na vytápění, ohřev teplé vody a výrobu technologické páry. Současně pomohl významně snížit emise CO2.

Evropská cena pro energetické služby je určena pro inovativní poskytovatele energetických služeb a každoročně jsou jejím prostřednictvím oceňovány mimořádné počiny při rozvoji energetických služeb v Evropě. Zástupci společnosti Siemens ocenění převzali 13. září v Bruselu v rámci Evropského dne energetických služeb, kterého se zúčastnila také Connie Hedegaard, eurokomisařka pro ochranu klimatu. Porota složená z mezinárodních expertů ocenila mohelnický projekt především díky výši dosažených energetických úspor, pozitivnímu dopadu na životní prostředí a vlivu na rozvoj energetické efektivnosti v soukromém sektoru.

V rámci oceněného projektu byla v mohelnickém výrobním závodě provedena optimalizace výroby a distribuce tepla. Zakázka v hodnotě 44,5 milionu korun smluvně garantuje úsporu minimálně 31 % z původních celkových ročních nákladů na teplo, což představuje 14,1 milionů korun. Doba návratnosti celé investice činí pouhé tři roky.

"Smluvně garantované úspory mohou být v konečném důsledku ještě vyšší. U tohoto projektu jsme se dokázali dostat až na úroveň 50 % roční spotřeby energie," uvedl při převzetí ceny Radim Kohoutek, ředitel útvaru energetických služeb společnosti Siemens, a dodal: "Podařilo se nám také výrazně zkrátit dobu návratnosti vložených investic, a to na pouhé tři roky. Ta u podobných projektů řešených metodou Energy Performance Contracting bývá zpravidla pět až sedm let."

Pro technologické účely byly instalovány tři vyvíječe páry. Výrobní haly jsou nyní vytápěny teplovzdušnými plynovými jednotkami, příprava teplé vody probíhá lokálně v plynových zdrojích přesně podle potřeby. Řízení všech nově instalovaných zařízení zajišťuje systém Siemens Desigo PX s dispečerským pracovištěm vybaveným vizualizačním rozhraním, díky němuž mohou zodpovědní pracovníci na monitoru sledovat aktuální stavy i historické průběhy teplot, spotřeb energií a vody, informace o provozu či alarmní hlášení v libovolné z více než 50 budov v areálu závodu. Přehled o spotřebách energií zajišťuje monitorovací systém EMC (Energy Monitoring a Controlling).

"Díky optimálnímu návrhu úsporných opatření a použití moderních technologií jsme dosáhli výrazných úspor provozních nákladů a dále omezili vliv naší výroby na životní prostředí. Zvážení podobného koncepčního řešení energetické efektivity vřele doporučuji všem firemním provozům," řekl Pavel Pěnička, ředitel mohelnického závodu společnosti Siemens na výrobu elektromotorů.

Siemens byl v posledních letech za energeticky úsporné projekty oceněn již několikrát. V roce 2006 získal cenu za "Nejlepší energeticky úsporný projekt" pro budovy v majetku města Berlín a toto ocenění obhájil i o rok později energeticky úsporným projektem krytého bazénu Brigittenau ve Vídni. V rámci České republiky obdržel v roce 2006 ocenění "Energetický projekt roku" za úspěšnou revitalizaci areálu psychiatrické léčebny Kosmonosy.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 120 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří více než 10 tisíc pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2008/2009 obrat 30 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 16,5 miliardy Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 160 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které generují téměř třetinu jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2008/2009 dosáhl Siemens obratu 76,7 miliardy EUR a zaměstnával zhruba 405 tisíc zaměstnanců po celém světě.

Více informací naleznete na www.siemens.cz a www.siemens.com.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...