Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Snižování energetické náročnosti budov láká do ČR německé investory

Snižování energetické náročnosti budov má v ČR velký potenciál. Příležitosti využívají nejen české firmy.

V úterý 19. 5. pořádala Česko-německá hospodářská komora konferenci na téma Snižování energetické náročnosti budov v pražském hotelu Jalta.


Oproti jiným konferencím na téma energetické efektivity se toto setkání zaměřilo na představení německých společností, které mají zájem v České republice působit. Sektor energetických úspor je v Německu jeden ze stěžejních pilířů konceptu Energiewende – přechodu německého hospodářství na obnovitelné zdroje energie – a tamější firmy z tohoto oboru vidí na českém trhu řadu příležitostí.

Úvodní vystoupení patřila německým řečníkům, kteří se věnovali energetickým úsporám a pasivním domům. Výhoda energeticky šetrných budov spočívá zejména v nízké energetické závislosti. Majitelé pak nejsou tolik závislí na cenách a dodávkách energií a fosilních paliv. Stavba a zateplování má potom pozitivní efekt na místní ekonomiku – provádějí je zpravidla místní malé a střední firmy a i energie na provoz v Německu často pochází z místních zdrojů.


Zazněl i přehled aktuální situace z české strany, která je zatím oproti Německu pozadu. Problémem není ani tak proces výstavby nízkoenergetických domů a zateplování jako procesní záležitosti a nekoncepční kroky v legislativních postupech.

Zajímavé bylo téma lidského faktoru při snižování energetické náročnosti budov. Při zateplování a snižování spotřeby energie se řeší hlavně technologie. Avšak potenciál sebelepší technologie zůstává nevyužit, pokud s ní uživatelé neumějí zacházet a energií plýtvají. Zvlášť patrný je tento přístup ve firmách, kde je odstup mezi lidmi, kteří energii spotřebovávají (rozsvěcí, zapínají spotřebiče, topí) a těmi, kdo elektřinu platí. Prvním krokem je – vedle nákupu úsporných technologií – zvýšení povědomí uživatelů o jejich spotřebě energie. Příkladem může být navázání jednotlivých úkonů na jejich cenu – kolik korun stojí ponechání monitoru přes noc ve stand-by režimu, kolik jedna porce horké vody z kávovaru apod.

 

Na konferenci se představily tyto německé společnosti:

·         Elesta Building Automation – výroba regulační techniky, automatizace a řízení budov

·        HANNO-Werk – výroba těsnicích a fóliových pásek k utěsnění spár u oken a fasád, pěnové uzávěry pro utěsnění kabelových otvorů v datových centrech

·       Böger Systemsklinker productions – vývoj a výroba tepelněizolačních materiálů a izolačních stavebních materiálů na bázi lícového dřeva klinker a tvrdé polyuretanové pěny (PUR)

·         Drutec – Vývoj, design a výroba profesionálních osvětlovacích systémů pro potraviny, maloobchod a architekturu

·         Prinz Deutschland – distributor řetězových pil na podřezání cihelného dřeva, diamantových lanových pil a příslušenství


Mezi hlavními důvody, proč se tyto společnosti rozhodly pro působení v ČR, zazněla geografická a kulturní blízkost, či dosavadní úspěšné působení v některé z ostatních zemí visegrádské čtyřky.

 
 
Reklama