Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace 3 miliardy na projekty energetických úspor veřejných budov

Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR vyhlásilo novou výzvu z Operačního programu Životní prostředí společně s výzvou z Národního programu Životní prostředí. Obě výzvy podpoří projekty na realizaci energetických úspor u veřejných budov.

Celkový objem financí na dotace je tři miliard korun a na zvýhodněné úvěry půl miliardy korun. Dotaci mohou získat majitelé veřejných budov na území celé České republiky. Významně snížit výlohy za energie tak mohou především města a obce.

„Energetická náročnost veřejných budov si zaslouží podporu, nejen vzhledem k závazkům ČR v oblasti šetření energií. Realizací projektů dojde k významnému snížení nákladů na provoz budov. Odstartovaná výzva bude tedy prospěšná nejen pro životní prostředí, ale i úlevou pro rozpočty měst a obcí,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nabídka možnosti čerpat zvýhodněný úvěr na projekty se v případě výzvy OPŽP vztahuje hlavně na města a obce, dobrovolné svazky obcí, městské části hlavního města Prahy, příspěvkové organizace, obchodní společnosti ovládané z více než 50 procent obcemi a městy nebo jinými veřejnoprávními subjekty.

„Je tu jedna logická podmínka. Podat žádosti o zvýhodněné úvěry v rámci výzvy z Národního programu Životní prostředí mohou pouze ti žadatelé, kteří zároveň předloží žádost o dotaci na energetické úspory v rámci Operačního programu Životní prostředí,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.


© Fotolia

V případě zájmu o úvěr jsou tedy povinné dvě žádosti. Žádosti o dotační podporu v 19. výzvě Operačního programu Životní prostředí mohou žadatelé podávat od 1. prosince 2015 do 15. dubna 2016, žádost o zvýhodněný úvěr pak od 14. prosince 2015 do 31. prosince 2016.

Podporu lze získat na zateplení obvodového pláště budovy, výměnu a renovaci otvorových výplní, realizaci opatření majících prokazatelně vliv na energetickou náročnost budovy nebo zlepšení kvality vnitřního prostředí. Podporovány jsou projekty nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla, projekty na výměnu zdroje tepla pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody s výkonem nižším než 5 MW a projekty na využívání obnovitelných zdrojů energie. Při posuzování projektů budou pracovníci Státního fondu životního prostředí ČR posuzovat zejména konečné snížení spotřeby energie v budově, odhadované roční snížení emisí skleníkových plynů nebo i tuhých znečišťujících látek.

Zdroj: www.mzp.cz

 
 
Reklama