Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MŽP rozdělí pět miliard na zajištění pitné vody a ochranu přírody

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) schválilo 214 projektů z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020.

Česká krajina u Teplic © rafalkubiak - Fotolia.com
Česká krajina u Teplic © rafalkubiak - Fotolia.com

Rozdělí na ně téměř pět miliard korun. Většinu tvoří vodohospodářské projekty, některé záměry se ale týkají například i ochrany přírody a krajiny. ČTK o tom dnes informovala Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Více než 3,8 miliardy korun si rozdělí 150 obcí a vodohospodářů na vybudování, modernizaci a posílení obecních čistíren a kanalizačních systémů, včetně decentralizovaných řešení likvidace odpadních vod. Druhou největší položkou je téměř miliarda korun na zvýšení kvality pitné vody.

V současném Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 bylo již vyhlášeno osm výzev zaměřených na výstavbu vodovodů a kanalizací. Státní fond životního prostředí ČR, který dotace administruje, v nich dostal 518 žádostí s požadavkem na 12 miliard korun. Z toho bylo schváleno 382 projektů s dotací ve výši 9,7 miliardy korun.

"Na zlepšování kvality a snížení znečištění našich vod máme vyčleněny ještě čtyři miliardy korun, což jsou poslední finanční prostředky, které bude možné do této oblasti z OPŽP 2014-2020 investovat," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Vyhlášení tří nových výzev je plánováno na září, žádosti pak bude Státní fond životního prostředí ČR přijímat od října do ledna příštího roku.

V aktuální výzvě uspělo i pět projektů spadajících do oblasti péče a ochrany přírody a krajiny. Příspěvek v celkové výši téměř 51 milionů korun tak obdrží Jihočeský kraj a Kraj Vysočina na implementaci soustavy chráněných území Natura 2000. Dalších téměř devět milionů korun půjde na vybudování jezů a zprůchodnění migračních bariér pro vodní živočichy na řece Sázavě a Rolavě a na vytvoření nových tůní v nivě říčky Škeblice.

 
 
Reklama