Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čínské akcie - po hrozbě krachu burzy posilování již druhý den v řadě

Akcie se dostaly na čtyřměsíční minima, během posledních dnů se však podařilo proměnit týdenní ztrátu na 5% zisk. Akciové trhy v Asii těžily z druhého růstového dne na čínské burze a vesměs ji následovaly do plusu. Je již pryč doba, kdy investoři podle agentury Reuters propadli panice a zbavovali se čínských akcií navzdory novým opatřením úřadů ke stabilizaci trhu?

Podle některých globálních investorů je propad čínských akcií pro světové hospodářství větším rizikem než současná krize v eurozóně.

Burzovní krach by měl nepříznivé dopady na celou čínskou ekonomiku, která v poslední době postupně oslabuje.

Od poloviny června už čínské akcie oslabily o více než 30 %. Analytici společnosti Bank of America Merrill Lynch předpokládají, že pokles čínského trhu povede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, k poklesu firemních zisků a ke zvýšenému riziku finanční krize.
Výprodej na čínském akciovém trhu odstartoval poté, co se indexy od loňského listopadu do poloviny letošního června více než zdvojnásobily. Za prudkým vzestupem stáli zejména drobní investoři, využívající k nákupům akcií vypůjčené peníze.
K zahájení výprodeje přispěla vlna nových akciových emisí, obavy ze zpřísnění pravidel pro výpůjčky k nákupům akcií, nejistota ohledně domácí měnové politiky a snaha vybrat si dosažené zisky před koncem pololetí. Propad za poslední tři týdny už smazal většinu zisků předešlých osmi měsíců.
Podle informací ČTK z 8.7.2015 bylo ve snaze zastavit prudké výprodeje čínských akcií staženo celkem 18 primárních úpisů akcií (IPO) na burze v Šenzenu a zbývajících deset na burze v Šanghaji.

Nicméně dnes lze konstatovat, že čínský Shanghai Composite posiloval druhý den v řadě.

Podle informací na investicniweb.cz čínský Shanghai Composite posiloval druhý den v řadě, a to o 4,5 %, čímž se mu společně se čtvrtečním bezmála 6% posílením podařilo proměnit týdenní ztrátu na 5% zisk. Hongkongský Hang Seng mezitím posiloval o více než dvě procenta, čímž umazal týdenní ztrátu na pouhá 4 %. Japonský Nikkei 225 se v pátek vydal proti trendu a mírně ztrácel - odepsal 0,38 %, čímž prohloubil týdenní ztrátu na 3,6 %.

 
 
Reklama