Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Asociace malých a středních podniků proto zveřejnila takzvaný Chinese Blacklist

Počet falešných obchodníků z Číny roste. Cílem podvodů se stále častěji stávají české firmy. Na černém seznamu se ocitlo téměř třicet podvodných firem. Podvodné firmy například rozešlou e-mail s údajně výhodnou nabídkou a vyžadují platbu předem. Jenže po zaplacení materiál nedorazí. Podobné případy se už objevily v loňském roce.

Asociace malých a středních podniků koncentruje na jedno místo stížnosti na nekalé chování čínských obchodních partnerů a zřizuje Chinese Black List.
Karel Havlíček, předseda AMSP ČR k tomu dodává: „Malé a střední tuzemské firmy objevují Čínu a začínají tam realizovat skutečně zajímavé obchody. Ti, kteří tam začínají, ale občas podlehnou vábení čínských podvodných firem. Ty naslibují našim podnikatelům mimořádné kontrakty, oslní velikostí trhu a nakonec utečou i s prvními zálohami. Není to sice pravidlem, ale jestliže evidujeme již přes padesát postižených českých podniků, je nutné se tomu věnovat. Proto u nás koncentrujeme všechny nahlášené případy a vše projednáváme s velvyslanectvím ČLR v Praze“.

Na základě spolupráce s velvyslanectvím České republiky v Pekingu a s čínskými pobočkami CzechTrade, zveřejňuje AMSP ČR historicky první seznam téměř třiceti čínských firem podezřelých z podvodu a zahajuje jednání s velvyslanectvím ČLR v Praze s cílem důsledného prošetření. Současně AMSP ČR předkládá nejčastější příklady podvodných jednání čínských partnerů:
  • Fingovaný dodavatel
  • Fingovaný odběratel
  • Fingovaný účet
  • Fingované přijetí českých obchodníků
  • Fingovaná registrace
  • Fingované obchody s doménami
Jak výše uvedené může vypadat a Seznam firem podezřelých z podvodného chování najdete přímo na stránkách Asociace malých a středních podniků
 
 
Reklama