Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výstava Čína-SVE (China-CEEC Expo) měla velký úspěch

Výstavy Čína-SVE se zúčastnily tisíce představitelů vlád a zástupců firem z Číny a z 16 zemí střední a východní Evropy. Zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který návštěvu považuje za přelomovou.

13. ročník veletrhu zemí CEEC "CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN COUNTRIES PRODUCTS FAIR 2014.

Slavnostního zahájení ve východočínském městě Ningbo se zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Výstava Čína-SVE se konala v souladu s Bělehradskými zásadami spolupráce mezi Čínou a zeměmi SVE (Belgrade Guidelines for Cooperation between China and the CEE countries), které byly podepsány v srbském Bělehradu v prosinci roku 2014.


Během semináře o investiční spolupráci v rámci výstavy Čína-SVE vedlo více než 70 vládních úřadů a firem ze zemí SVE rozsáhlé rozhovory s více než 200 zástupci vládních sektorů, institucí na podporu investic a domácích podniků v rámci 132 projektů spolupráce, které se týkaly infrastruktury, cestovního ruchu, výroby, potravin a léků.


Hlavní částí výstavy Čína-SVE, Fóra na téma rozvoje spolupráce (China-CEEC Forum on Cooperation Development) se zúčastnilo mnoho vládních představitelů z Číny a zemí střední a východní Evropy, aby prodiskutovali možnosti posílení spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy v rámci „Iniciativy pásu a cesty" (Belt and Road Initiative).

ČR jednou ze 16 zemí CEEC (Central and Eastern European Countries)

  • Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek poskytl v české expozici veletrhu v Ningbo řadu rozhovorů pro čínská i zahraniční média.
  • S guvernérem jedné z nejbohatších čínských provincií se ministr Mládek setkal na konci května v Plzni. Guvernér Li Čhiang zná Českou republiku velmi dobře, naposledy u nás pobyl čtyři dny a kromě možné spolupráce v oblasti strojírenství se zajímal o další možnosti spolupráce mezi Plzeňským krajem a Českou republikou a čínskou provincií Zheijang. Tento rozhovor pokračoval nyní na čínské půdě, kde ministr Mládek pozval pana guvernéra na další návštěvu českých podniků.
  • Mezi městy Ningbo a Šanghají v rozlehlé průmyslové zóně NINGBO FACTORY vyrostla v roce 2012 nová továrna SHANGHAI VOLKSWAGEN, která v tomto roce vyprodukuje asi 300 000 vozů značky Škoda a VW pro čínský trh. Velmi populární jsou na čínském trhu především modely Octavia a Superb. Skupina českých podnikatelů vedená Janem Mládkem si prohlédla nové a vysoce automatizované výrobní linky závodu, který chce v roce 2018 vyrábět až půl miliónu vozů ročně. Ministr Jan Mládek byl historicky první ministrem nejen české vlády, který tento nový podniky navštívil.

Tuto návštěvu považujeme za přelomovou, řekl ministr Mládek

Ve svém projevu ministr Jan Mládek představil Českou republiku jako zemi příležitostí pro čínské investory, zemi, která je vstupní branou nejen na desetimilionový český, ale na půlmiliardový evropský trh. "České republika má ze všech šestnácti zemí Varšavské iniciativy nejlepší potenciál v podobě průmyslové tradice a bezprostřední blízkosti velkého německého trhu," uvedl ve svém projevu Jan Mládek.


Ministr Mládek s guvernérem Li Čhiang, foto MPO ČR
"Jsme zemí, která nabízí řadu přírodních a historických krás pro čínské turisty. Proto již podnikáme konkrétní kroky proto, abychom dokázali otevřít přímé letecké spojení mezi Prahou a Šanghají. Věřím, že při své prezidentské návštěvě v říjnu tohoto roku již bude moci tuto dohodu velkého praktického i symbolického významu slavnostně podepsat prezident Miloš Zeman a přál bych si, aby touto linkou již v květnu 2015 mohl na svou premiérskou návštěvu odcestovat premiér Bohuslav Sobotka," uvedl ministr Jan Mládek.

"Tuto návštěvu považujeme za přelomovou. Snažíme se o obnovení dobré ekonomické spolupráce konkrétními kroky, a proto jsem do Číny přivezl podnikatelskou delegaci, která má za sebou řadu úspěšných jednání. Naším cílem je posílení vzájemného obchodu, který je zatím pro Českou republiku pasivní. Chceme posílit vzájemné investice a to oběma směry a samozřejmě podpořit rozvoj turistiky. Beru proto tuto cestou jako začátek nové úspěšné etapy vzájemné ekonomické spolupráce obou zemí," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ministr Jan Mládek na pracovní cestě v Číně

Zahájení 13. ročníku veletrhu zemí CEEC
Zahájení 13. ročníku veletrhu zemí CEEC
 
 
Reklama