Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čínští investoři se zajímají i o projekt kanálu propojující Dunaj, Odru a Labe

O projekt a jeho technické parametry se zajímala i společnost, která postavila obří přehradu Tři soutěsky. Čína hledá dlouhodobé a strategické investice.

Dvoudenní návštěva čínského prezidenta by měla začít 28.3.2016.

Si Ťin-pching bude první čínský prezident, který Česko navštíví. Praha bude jeho jedinou zastávkou na cestě do USA. "Takže z tohoto ohledu to bude ještě větší než velká návštěva čínského prezidenta," poznamenal pro ČTK ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček s tím, že do Prahy přiletí kompletní delegace, která se chystá do USA.

Podrobnosti návštěvy se chystá hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámit na tiskové konferenci 14. března.

"Mají zájem na vstupu do větších, dlouhodobějších, strategických investic na jiných trzích," poznamenal Kmoníček. "A my se samozřejmě budeme pokoušet i při této návštěvě, aby docela výrazná, viditelná část čínských investic, které jdou do stovek milionů dolarů a které chtějí strategicky umístit do zahraničí, skončila i tady, protože to nám zaručí patřičnou tvorbu nových pracovních míst. Teď jsme ve chvíli, kdy by mělo dojít k rozhodnutí o tom, kterým směrem se ty čínské investice v Čechách zaměří" dodal.

Jako příklad dal projekt na propojení Dunaje, Odry a Labe. Poznamenal, že jde o projekt na dlouhá léta, který si vyžádá "obrovské finanční prostředky". "Už u mě bylo několik čínských delegací včetně té obrovské společnosti, která postavila (přehradu) Three georges (Tři soutěsky) a zajímali se o technické parametry takové věci, protože z čínského pohledu to megaprojekt není," řekl. Zda bude uskutečnění projektu reálné, podle něj záleží na tom, kam se Čína rozhodne své peníze určené na zahraniční investice směřovat.

 
 
Reklama