Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komentář ke snížení cen zemního plynu

RWE, který je u nás největším dodavatelem zemního plynu, má podstatný vliv na trh se zemním plynem. Většina dodavatelů nakupuje zemní plyn na spotové burze, kde jsou ceny i o 30 % nižší. Ostatní dodavatelé snižovali ceny také přibližně o 10 %.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Vývoj cen v posledních letech

Ceny zemního plynu nebyly v historii na českém trhu tak vysoké, jak tomu bylo v posledních dvou letech. RWE, který je u nás největším dodavatelem zemního plynu, má podstatný vliv na trh se zemním plynem. Následující graf a tabulka ukazují vývoj cen některých dodavatelů.


Graf vývoje cen (v Kč/MWh) v posledních dvou letech

  Tabulka časového vývoje cen zemního plynu dodavatelů (standardní produktové řady), (zdroj: Kalkulátor cen energií TZB-info)

O RWE

RWE v roce 2002 zprivatizoval velkou část distribuční soustavy a obchodu se zemním plynem. Z tiskové zprávy RWE ze začátku roku 2008 se lze dočíst, že k 31. 12. 2007 odebíralo od společností skupiny RWE zemní plyn celkem 2 291 942 zákazníků, což tehdy bylo téměř 82 % trhu. Nyní RWE uvádí, že jeho tržní podíl nedosahuje ani 50 %, což s přihlédnutím na počty přípojek alternativních dodavatelů a odhadu celkového počtu přípojek (2800 tis.) vede k přibližnému počtu 1300 tis..

V roce 2006 prodloužil RWE kontrakt s Gazpromem až do roku 2035 (původní měl vypršet v roce 2014). Ceny nakupovaného zemního plynu jsou vypočítávány podle vzorce a jsou závislé na cenách ropy a topných olejů na burze. Dalším důležitým faktorem je kurz amerického dolaru vůči koruně.

Smlouvou s Gazpromem se RWE dostal do nevýhodného postavení vůči konkurentům na českém trhu. Většina z nich nakupuje zemní plyn na spotové burze, kde jsou ceny i o 30 % nižší. Velký hráč na českém trhu E.ON má například portfolio nákupu rozděleno jednak na dlouhodobý kontrakt s Gazpromem a na nákup na burze.

Díky vyšším cenám RWE byl rozdíl v nabídkách jednotlivých dodavatelů až 30 %, což hrálo do noty zejména alternativním dodavatelům. Z tohoto hlediska se zdá krok RWE ke zlevnění zemního plynu logickým v boji proti odlivu zákazníků.

Co nabízí RWE

RWE nabízí zejména snížení ceny zemního plynu o 10 % pro zákazníky se standardní produktovou řadou (většinou staré smlouvy na dobu neurčitou) a k tomu prémii za věrnost až do výše 3000 Kč podle odběru za rok. Od dubna RWE snížil také ceny produktových řad s fixací ceny v délce 20 až 25 měsíců, u kterých se ceny nově uzavíraných smluv mění měsíčně v závislosti na vývoji cen. K zajímavostem patří rovněž produktová řada Optimal, u které RWE jako první nabízí trojí snížení ceny v průběhu trvání smlouvy vůči standardní produktové řadě. Litovat mohou noví zákazníci RWE, kteří uzavřeli smlouvu s fixovanou cenou před zlevněním např. v březnu tohoto roku.

Kdo další zlevňoval

Samozřejmě se tento krok setkal s odezvou u konkurence, na kterou byl namířen. Ostatní dodavatelé snižovali ceny také přibližně o 10 %. Záhy po RWE ohlásili snížení cen ČEZ a Centropol a potom i Bohemia Energy a XEnergie. Naopak ceny nesnížili Pražská plynárenská , E.ON, Bicorn a ani dlouhodobě nejdražší dodavatel České energetické centrum.

ČEZ snížil ceny u všech svých produktových řad a nejen u Ceníku A pro první rok smlouvy, ale i pro Ceník B (méně výhodný) pro druhý rok smlouvy. Centropol snížil ceny zemního plynu u standardních produktových řad již od 1.4. a pak ještě od 3.5. U cen s fixací ceny se snížených cen zákazník dočká až po vypršení závazku. Rovněž zákazníci Bohemie Energy a Xenergie se dočkají plošného snížení ceny u všech produktových řad.

Jak hodnotí krok RWE ostatní dodavatelé

Dodavatelé, kteří se ke zlevnění na svých webových stránkách vyjádřili, cituji:

Společnost BICORN s.r.o. nepřistupuje na populistické kroky a nebude účelově měnit ceny po skončení topné sezóny. Zákazníci společnosti BICORN s.r.o. mají stálou, výhodnou a neměnnou cenu po celý rok za všech klimatických podmínek. Tato cena je v souhrnu se stálými poplatky i v současné době nižší než nově avizovaná cena dominantního dodavatele.

Naše společnost ENRA SERVICES dodává zemní plyn zákazníkům v regionech s územní působností distributora RWE. Díky nízkým provozním nákladům máme výhodnější ceny plynu než dominantní dodavatel, a to se nezmění ani od 3. května 2013, kdy RWE, potažmo další velké plynárenské společnosti, ceny sníží.

„Současný vývoj cen na velkoobchodním trhu s plynem nenahrává výraznému snižování cen komodity. Vlivem dlouhé zimy a nepříznivého počasí náklady na pořízení naopak stoupají. Postup některých společností, které snižují své ceny, je tak krokem, kterým se snaží zabránit výraznému odlivu zákazníků,“ zdůraznil Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Závěr

Lze očekávat, že obchodníci s dlouhodobě nízkými cenami zemního plynu nebudou reagovat na kroky RWE snížením ceny, spíš nabídnou zákazníkům širší nabídku služeb, které budou zahrnuty v ceně.
Pokud České energetické centrum sníží ceny, sníží se rozdíl mezi nejdražším a nejlevnějším dodavatelem, ale stále se zákazníkům vyplatí najít si cenově přijatelnějšího dodavatele.
S radostí bych chtěl oznámit, že zákazník, který navštíví Kalkulátor cen energií TZB-info, si bude moci brzy vybírat dodavatele nejen podle aktuální ceny ale i podle podmínek. Tímto krokem významně přispějeme ke zkvalitnění informovanosti zákazníků.


Tento článek souvisí s komentářem, který Ing. Schindler poskytl do pořadu Ekonomika ČT 24
Obsah komentáře můžete číst i v článku Zemní plyn zlevňuje pro více než 50 % trhu, řekl na ČT 24 analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info

 
 
Reklama