Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zemní plyn zlevňuje pro více než 50 % trhu, řekl na ČT 24 analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info

Jedním z témat pořadu Ekonomika ČT24 11.4.2013 v 21.10 bylo právě probíhající zlevňování dodavatelů zemního plynu. Redakce TZB-info byla požádána o komentář. Analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info komentoval nejen aktuální snížení ceny dodavatelů, ale avizoval i nižší cenu za distribuci.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Pražská plynárenská zlevní od května 2013 o 11%, minulý týden zlevnilo RWE o 10%, CENTROPOL ENERGY zlevnil od dubna o 6%, snížení cen avizovali i například ČEZ a BOHEMIA ENERGY. Ke zlevnění se zatím nepřidal E.ON, ale ten prodává plyn dlouhodobě levněji.


Ing. Jan Schindler, analytik kalkulátoru cen energií TZB-info

„Jedná se o několik dodavatelů, ale z hlediska počtu odběratelů neboli počtu přípojek je to více než 50 % trhu“, řekl Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

Aktuální porovnání si mohou čtenáři udělat v Kalkulátoru cen energií TZB-info, který je denně aktualizován.

Nižší cena plynu

Ing. Jan Schindler upozornil, že:

  1. Nižší cena může mít podmínky. Například u RWE a dalších dodavatelů dostanou slevu všichni se standardním tarifem. U Pražské plynárenské ti, kteří o to požádají. A podmínkou je uzavření kontraktu na 3 roky. To znamená, že pokud Pražská plynárenská nezdraží, nebo nezmění všeobecné obchodní podmínky, nelze přejít po dobu 3 let k jinému dodavateli.
  2. Je třeba si uvědomit, že se jedná o snížení ceny obchodníka, což není cena na faktuře. Celková cena má i další složky (cenu za distribuci a paušální platby), kterých se aktuální zlevnění netýká.
    „Pokud si odmyslím DPH, cena obchodníka je cca 75 %, cena za distribuci 25 %. A sleva se týká jen ceny obchodníka“, řekl Ing. Schindler a pokračoval:
    „Pro odběratele ale mám dobrou zprávu, dle mých informací se ERÚ chystá zkrátit čtvrté energetické období a zlevní distribuci plynu o 5%.“

V pořadu rovněž zazněla otázka, co se stalo na plynárenském trhu, co vedlo k tomuto zlevňování?


Podle slov Ing. Schindlera je samozřejmě důležitým faktorem konkurenční boj mezi dodavateli, ale také celosvětově stagnující cena plynu a stabilní cena dolaru.
Je třeba pohlížet odlišně na trh v USA a v Evropě pod vlivem americké těžby břidlicového plynu. V USA významně klesla cena zemního plynu. Zatímco před 10 lety připravovali dovoz zkapalněného plynu z arabského světa, dnes stavějí terminály na export.
V Evropě je situace složitější vlivem řady faktorů, jedním z nich je např. vliv dlouhodobého kontraktu s Gaspromem.



Na závěr zazněla otázka moderátora: Nicméně vypadá to, že tento trend levnějších cen by mohl ještě nějakou dobu vydržet?
Ing. Jan Schindler: „To by mohl, ano.“

Děkujeme kolegovi za dobré zprávy, kterých není nikdy dost a v médiích nám trvale všem chybí.

Ekonomika ČT 24

Jak postupovat při změně dodavatele plynu?
V rozhodování Vám mohou pomoci Užitečné informace (včetně doporučených zásad chování) a Nejčastější dotazy v zápatí Kalkulátoru cen energií TZB-info

 
 
Reklama