Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetické poradenství očima zákazníka

Ať se nám to líbí nebo ne, peníze jsou důležitou součástí našich životů. Proto je dnes již běžné, že máme svého daňového nebo finančního poradce. Vzhledem k tomu, že výdaje související s energiemi mají v rodinných rozpočtech rovněž významné místo, ve stále větší míře se v domácnostech uplatňují i energetičtí poradci. Oblast související s energetickými potřebami je totiž velmi široká a dobrá rada je v tomto případě určitě na místě.

Dříve pro mnohé nezajímavé a technokraticky suché odvětví energetiky získává poslední dobou úplně nové dimenze. Snaha o efektivní hospodaření s nerostnými surovinami, obnovitelné zdroje, moderní technologie, digitalizace, sběr a přenášení stavových dat z měřidel v reálném čase. To všechno, a nejen to, významně ovlivňuje odvětví energetiky.

Změny nepronikají pouze do takzvané velké energetiky, ale také do našich domovů. Mění naše zvyklosti a možnosti. Dříve se stačilo rozhodnout, zda budu topit uhlím nebo zemním plynem, případně elektřinou a bylo hotovo. Jak efektivně spotřebiče elektřinu nebo jinou energii využívají, nás moc netrápilo. Stejně tak bylo určeno, kdo nám energie dodá. Nemuselo, byla totiž levná. To je však již dávno minulostí,“ uvádí Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Jak zajistit, aby nám bylo doma v zimě teplo, ale v létě jsme netrpěli nesnesitelným horkem? Jak si za šera či tmy vytvořit pomocí osvětlení příjemnou atmosféru? Jak vyřešit, aby naše novodobé spotřebiče všeho druhu nekonzumovaly zbytečně moc energie? Možností je nepřeberná řada. K tomu všemu se ještě liberalizoval trh, tudíž elektřinu a plyn nemusíme nakupovat pouze od jednoho obchodníka. Dnes si můžeme vybrat z velkého množství různých dodavatelů a jejich rozličných tarifů. Matice možností se zdá být nad síly normálního smrtelníka.

S čím nám tedy energetický poradce může pomoci?

Je to podobné jako u finančního poradce. Ten zjišťuje vaší finanční situaci a zároveň se ptá na vaše životní potřeby. Podle toho pak doporučí vhodné produkty a služby finančního trhu, které vám vaše potřeby pomohou uskutečnit. Energetický poradce Bohemia Energy přijde k vám domů a také zjišťuje. Odhaluje, kde všude spotřebováváte víc energie, než je pro zachování komfortu nezbytně nutné.

Nejprve se soustředí na vlastní stavbu a její tepelné vlastnosti, tedy především stěny, okna, dveře a střechu. Dále se zajímá o to, jak a čím objekt vytápíte, jak a čím si zajišťujete teplou vodu, jaké používáte spotřebiče a v jakém jsou stavu. Díky tomu se společně s vámi zaměří na to, kde je možné dosáhnout nižší spotřeby energie. Nejenže identifikuje kolik a kde, ale také jakým způsobem úspory dosáhnete.

Naši energetičtí poradci dokáží pomoci i s realizací navržených opatření. Zprostředkují odborníky například na výměnu oken či nevyhovujících spotřebičů, nebo doporučí partnera pro komplexní řešení fotovoltaické elektrárny. Rovněž nabídnou pomoc s financováním doporučených návrhů,“ dodává Libor Holub.




Transparentní a úsporná dodávka energií

V druhém kroku pak poradci pomohou v orientaci ve fakturách za energie a zkontrolují, zda nastavené distribuční parametry odpovídají tomu, co zákazník skutečně potřebuje. Vedle toho vysvětlí, jaké možnosti dnes na trhu jsou a navrhnou řešení i pro tuto oblast. Nejenom firmy, ale i domácnosti již přemýšlejí jinak. Hledají řešení dodávky energií, které je dlouhodobě cenově výhodné, srozumitelné a transparentní. Proto se stále více zákazníků z řad domácností zajímá o alternativy ke klasickým ceníkům.

Jednou z nich je možnost nakupovat elektřinu a plyn za velkoobchodní ceny. Právě Bohemia Energy nabízí unikátní produkt Energie A++, v rámci kterého je prodejní cena shodná s  cenou na velkoobchodním trhu pro následující den dodávky. Cenu tedy určuje trh a každý zákazník si může kdykoli ověřit, za jakou cenu odebírá. Informace jsou veřejně dostupné, podobně jako jsou např. dostupné informace o cenách veřejně obchodovaných akcií nebo komodit. „Kromě transparentnosti a vždy aktuálně nejvýhodnější možné ceny elektřiny a plynu na trhu má Energie A++ i velkou flexibilitu v podobě smlouvy na dobu neurčitou a možnosti kdykoliv přejít na jakýkoliv jiný produkt,“ dodává Libor Holub.

Individuální poradenství Bohemia Energy je zcela zdarma a rozsah služeb se navíc stále rozšiřuje. Vyzkoušejte ho, nic neztratíte a můžete hodně získat.




 
 
Reklama