Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průměrné ceny elektřiny i plynu na kladenské burze v únoru klesly

V únoru se průměrně dvouleté kontrakty na dodávku elektřiny obchodovaly v nízkém napětí za 1 347 Kč/MWh a plynu v maloodběru za 442 Kč/MWh.


Obr.1: Vývoj ceny elektřiny, kontrakt na jeden rok, v nízkém napětí (Zdroj: ČMKBK)

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) bylo v únoru uzavřeno 58 kontraktů na dodávku 720,5 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 360,6 milionu korun.

Dvouleté kontrakty elektřiny ve vysokém napětí dosáhly v únoru průměrné ceny 1296 Kč/MWh, což je proti lednu pokles o 3,4 procenta, v nízkém napětí se obchodovaly za průměrných 1347 Kč/MWh (pokles o 1,6 procenta).

Měsíční průměr dvouletých kontraktů plynu ve velkoodběru klesl v únoru proti lednu o 2,6 procenta na 442 Kč/MWh, cena v maloodběru se snížila dokonce na 425 Kč/MWh.


Obr.2: Vývoj ceny plynu, kontrakt na jeden rok, maloodběr (Zdroj: ČMKBK)

ENERGETICKÁ BURZA

Energetická burza je označením pro burzovní trh s energetickými produkty organizovaný Českomoravskou komoditní burzou Kladno. Spuštěna byla 11. 11. 2002 na základě státního povolení, které udělilo komoditní burze Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

V roce 2009 se tento specializovaný trh začal nově profilovat na organizování obchodů s elektřinou a zemním plynem pro konečné odběratele, tedy na fyzické dodávky elektřiny a zemního plynu pro odběratele jak z podnikové segmentu, tak ze strany veřejných zadavatelů. Obchodování probíhá elektronicky aukčním systémem. V současnosti je tento trh centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a plynu v České republice.

 
 
Reklama