Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrárna Mělník zve k sobotní návštěvě

Elektrárna Mělník zve k sobotní návštěvě, na výběr bude hned šest tras s odborným výkladem; bez pevné obuvi se ale do areálu nedostanete!

Mělník I aneb teplo pro Prahu

„Na návštěvníky čeká hned několik prohlídkových tras s odborným výkladem. Trasa 1 seznámí zájemce s provozem Mělník I, a výměníkovou stanicí, která tvoří jeden ze stupňů ohřevu topného média do horkovodu pro Prahu. Trasa je vhodná pro dospělé a děti od 12 let v doprovodu rodičů. Všichni se seznámí díky návštěvě strojovny a velínu s řízením hlavního provozu a také s vlastním výrobním zařízením, jako jsou teplárenské turbíny či kotelna,“ zve na první trasu Miroslav Krpec, ředitel Elektrárny Mělník.

Mělník II a III společně

Druhá trasa, rovněž vhodná pro dospělé a děti od 12 let v doprovodu rodičů, podle ředitele všem přiblíží technologické celky Mělník II a Mělník III. Strojovnu s turbogenerátory 2x 110 MWe a 1x 500 MWe, kotelnou a dozornou (velínem). Trasa 3 je pak určena pro všechny bez rozdílu věku, co zajímá hasičská technika, neboť je nasměrována ke stanici profesionálních elektrárenských hasičů. Ti se pochlubí vším, co mají k dispozici pro případný zásah v areálu i mimo něj, když vyjíždějí na pomoc kolegům z okolí v rámci Integrovaného záchranného systému.

Pro informace nebo na vyjížďku

Další dvě trasy už nejsou tak náročné, a proto jsou vhodné pro všechny věkové kategorie. „Čtyřka“ obnáší návštěvu Informačního centra, v němž se zájemci prostřednictvím prezentací dozvědí vše o budoucnosti lokality po roce 2020. Vybranými tématy jsou odsíření, fluidní kotel, plynová kotelna a ZEVO. Po odborném výkladu bude pochopitelně dán prostor dotazům a diskuzi.

„Pátou trasou jsme pamatovali na všechny, které může omezit náročnost pochůzkových tras nebo mají cílený zájem seznámit se i s podpůrnou technologií pro výrobu elektřiny a tepla. Pro ně, včetně dětí za doprovodu rodičů jsme totiž připravili vyjížďky minibusem, který s nimi projede celým areálem. Uvidí tak prakticky vše, bez čeho se chod celého elektrárenského komplexu neobejde. Jsou to například dopravní cesta a skládka paliva, odsíření, chladicí voda, chladicí věž a další,“ dodává Miroslav Krpec.

Pohled z ptačí perspektivy

Prohlídku celého areálu lokality Mělník z ptačí perspektivy s odborným výkladem o procesu výroby elektřiny a tepla nabízí poslední šestá trasa. Krom pohledu na všechny tři výrobní provozy a vše, co je s nimi spjaté, bude možné za příznivého počasí spatřit i vrcholky Českého středohoří, Jizerských hor či Krkonoš, a to ze střechy kotelny výrobního bloku 500 MWe.

 
 
Reklama