Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

innogy kontroluje těsnost plynovodů, zemní plyn bude v příštích dnech více zapáchat

Intenzivnější zápach má prověřit těsnost plynových rozvodů. Podezření na únik plynu se hlásí na nonstop pohotovostní lince 1239. Domovní plynové rozvody a spotřebiče je třeba pravidelně kontrolovat.

Největší distributor zemního plynu v České republice společnost GasNet ze skupiny innogy zvýší v období od 20. listopadu 2017 do 24. listopadu 2017 na celém území své působnosti intenzitu zápachu dodávaného zemního plynu. Nárazovou odorizaci provádějí všichni distributoři plynu pravidelně před zahájením hlavní topné sezóny, kdy je odběr plynu nejvyšší. V letošním roce probíhá odorizace ve stejném termínu na celém území Čech i Moravy. Silnější zápach umožní zjistit případné úniky zemního plynu v domovních rozvodech nebo u plynových spotřebičů.

„Pravidelná podzimní odorizace plynu je jedním ze základních preventivních pilířů bezpečné distribuce zemního plynu. Intenzivnější zápach během nárazové odorizace prověří těsnost plynových rozvodů a může nás upozornit i na nepatrné úniky,“ říká Pavel Káčer, jednatel společnosti GridServices ze skupiny innogy.

Pokud lidé plyn v uvedeném období ucítí, měli by okamžitě volat nepřetržitou pohotovostní službu na čísle 1239. Dispečerovi je nutné nahlásit jméno, adresu, telefonní číslo a orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo možného úniku. Celá akce má preventivní charakter. Nedochází při ní k přerušení ani omezení dodávky zemního plynu pro zákazníky.

Charakteristický zápach (odorant) se do zemního plynu přidává v tzv. odorizačních stanicích. Těch GasNet provozuje na území své působnosti více než 120. V tomto období se dávka odorantu zvyšuje na dvojnásobek.

Plynárenská zařízení, která jsou ve správě společností innogy, jsou z hlediska bezpečnosti a provozuschopnosti pravidelně kontrolována. Tato plynárenská zařízení končí plynovodní přípojkou před hlavním uzávěrem plynu. „Rozvody počínaje hlavním uzávěrem plynu, včetně plynových spotřebičů je třeba také pravidelně kontrolovat. Za jejich provozuschopnost a bezpečnost však plně odpovídají jejich vlastníci a i zde doporučujeme z preventivních důvodů nechat tato zažízení zkontrolovat alespoň jednou ročně,“ upozorňuje Pavel Káčer.

 
 
Reklama