Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zprávy burzovního trhu: 45. týden 2017

Ceny zemního plynu i elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno ve 45. týdnu stouply.


Vývoj ceny elektřiny - kontrakty na jeden rok (Zdroj: ČMKBK)

Ceny zemního plynu i elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno ve 45. týdnu stouply.

Cena ročních kontraktů zemního plynu vzrostla proti 44. týdnu ve velkoodběru o 3,8 procenta na 488 Kč/MWh, dvouleté kontrakty v maloodběru zdražily o 1,7 procenta na 490 Kč/MWh.

Roční kontrakty elektřiny ve vysokém napětí skončily obchodování s týdenním růstem o 1,5 procenta na úrovni 1066 Kč/MWh. Cena dvouletých kontraktů elektřiny v nízkém napětí vzrostla o 0,3 procenta a uzavírala na kurzu 984 Kč/MWh.

Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo ve 45. týdnu uzavřeno 37 kontraktů na dodávku 21,5 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 18,1 milionu korun.

Energetická burza je označením pro burzovní trh s energetickými produkty organizovaný Českomoravskou komoditní burzou Kladno. Spuštěna byla 11. 11. 2002 na základě státního povolení, které udělilo komoditní burze Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

V roce 2009 se tento specializovaný trh začal nově profilovat na organizování obchodů s elektřinou a zemním plynem pro konečné odběratele, tedy na fyzické dodávky elektřiny a zemního plynu pro odběratele jak z podnikové segmentu, tak ze strany veřejných zadavatelů. Obchodování probíhá elektronicky aukčním systémem. V současnosti je tento trh centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a plynu v České republice.


Obr. 2 Vývoj ceny plynu - kontrakty na jeden rok (Zdroj:ČMKBK)
 
 
Reklama