Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny zemního plynu od innogy zůstávají stabilní, zásobníky jsou připraveny na zimu

innogy od roku 2013 snížila cenu zemního plynu o 25 %. ČR má díky innogy uskladněnou třetinu roční spotřeby plynu.


© sergbob - Fotolia.com

„Ceny zemního plynu od innogy pro aktuální topnou sezónu zůstávají stabilní,“ oznámil dnes obchodní ředitel innogy Tomáš Varcop. Díky pozitivnímu cenovému vývoji v posledních letech je zemní plyn výhodnou a dostupnou energií. „Ceny plynu průběžně snižujeme od roku 2013, celkem od té doby klesla cena plynu od innogy už o 25 procent. Díky tomu domácnosti šetří tisíce korun ročně,“ zdůrazňuje Varcop, a dodává: „Naši zákazníci si navíc mohou zajistit klesající ceny plynu i v příštích třech letech díky produktu Optimal.“

„Plynárenská infrastruktura skupiny innogy v České republice je plně připravena na začátek topné sezony 2017/2018. Díky innogy se tak jako každý rok mohou miliony domácností spolehnout na vytápění plynem v zimním období,“ řekl Martin Herrmann, předseda představenstva innogy Česká republika. Na zimu je připraveno všech šest podzemních zásobníků zemního plynu společnosti innogy Gas Storage. Celková kapacita zásobníků činí 28,7 TWh, což představuje zhruba třetinu celé loňské spotřeby plynu.

„Význam zásobníků plynu pro zajištění spolehlivých dodávek českým domácnostem a firmám je zejména v zimě naprosto klíčový. Rád bych proto ocenil připravenost plynárenské infrastruktury skupiny innogy,“ říká Jiří Havlíček, ministr průmyslu a obchodu. Stěžejní roli skladování plynu na našem území vysvětluje i Lubor Veleba, jednatel innogy Gas Storage: „Například v mrazivých dnech letos v lednu proudila více než polovina dodávek plynu pro celou Českou republiku právě z našich zásobníků. Důležitost zásob plynu potvrzuje i fakt, že jsme během uplynulé topné sezóny vytěžili celých 86 % naší celkové skladovací kapacity pro potřeby českých zákazníků.“

Rozhodujícím prvkem pro skladování plynu je zajištění spolehlivého a bezpečného provozu podzemních zásobníků. „Jedná se o unikátní technologii, která vyžaduje maximální a velmi odbornou péči. Každoročně proto investujeme do spolehlivosti a bezpečnosti zásobníků stovky milionů korun. Jen v loňském roce jsme investovali téměř 350 milionů korun,“ vysvětluje Veleba.

innogy Gas Storage je největších provozovatelem podzemních zásobníků plynu na území České republiky. Společnost provozuje celkem šest zásobníků s celkovou skladovací kapacitou 28,7 TWh. V Čechách je to unikátní kavernový zásobník v Hájích na Příbramsku, dále jsou to zásobníky Dolní Dunajovice a Tvrdonice na jižní Moravě a Štramberk, Lobodice a Třanovice na severu Moravy. Z podzemních zásobníků dokáže innogy Gas Storage v zimním období vytěžit až 422 GWh zemního plynu za den, což jsou téměř dvě třetiny špičkové spotřeby celé země.

 
 
Reklama