Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zprávy z Českomoravské komoditní burzy Kladno

Na ČMKBK byly v 1. pololetí zobchodovány téměř 2 TWh energií. Zprávy burzovního trhu: 31. týden 2017. Amper Market se musí omluvit, rozhodl soud.

Na ČMKBK byly v 1. pololetí zobchodovány téměř 2 TWh energií

Na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno bylo za letošních šest měsíců uzavřeno 1 572 kontraktů na dodávku 1,989 milionu MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 1,136 miliardy korun. Rostl podíl dvouletých kontraktů na celkových zobchodovaných objemech.

Silová elektřina v nízkém napětí uzavírala v 1. pololetí na ceně 827 Kč/MWh, což je proti stejnému období loňského roku nárůst o 7,4 procenta. Zemní plyn v maloodběru končil pololetní obchodování na ceně 445 Kč/MWh, tj. o 4,3 procenta pod uzavírací cenou loňského 1. pololetí.

Zprávy burzovního trhu: 31. týden 2017

Roční kontrakty zemního plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno zlevnily. Cena elektřiny v nízkém napětí vzrostla, ve vysokém napětí klesla.

Roční kontrakty zemního plynu zlevnily proti předchozímu týdnu v maloodběru o 1,6 procenta na 428 Kč/MWh, ve velkoodběru o 4,5 procenta s uzavírací cenou 425 Kč/MWh.

Roční kontrakty elektřiny v nízkém napětí zdražily proti 30. týdnu o 2,1 procenta na 842 Kč/MWh, ve vysokém napětí cena klesla o 3,9 procenta s uzavíracím kurzem 855 Kč/MWh.

Na energetickém trhu Českomoravské komoditní burze Kladno bylo v 31. týdnu uzavřeno 61 kontraktů na dodávku 27,5 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 18,9 milionu korun. Amper Market se musí omluvit, rozhodl soud

Městský soud v Praze rozhodl 18. 7. 2017, že společnost Amper Market, a.s. je povinna zdržet se šíření nepravdivých údajů o Českomoravské komoditní burze Kladno. Amper Market se podle rozhodnutí soudu musí omluvit za výroky svého generálního ředitele Jana Palaščáka pronesené v lednu 2015 v pořadu Reportéři ČT.

Omluva zní:
„Společnost Amper Market, a.s. se omlouvá Českomoravské komoditní burze Kladno („ČMKBK“) za výroky svého generálního ředitele Jana Palaščáka, pronesené v rámci reportáže „Stíny kladenské burzy“ o ČMKBK v pořadu „Reportéři ČT“, odvysílané 5. ledna 2015 v České televizi. Českomoravská komoditní burza Kladno společnosti Amper Market, a.s. na její žádost poskytla veškeré požadované informace o podmínkách umožňujících obchodování na ČMKBK a tvrzení pana Jana Palaščáka v reportáži o neposkytnutí těchto informací tak není pravdivé.“ Omluva má být zveřejněna na webových stránkách Amper Market, a.s., zároveň musí společnost poslat žádost o zveřejnění omluvy do ČT. Jedná se o prvoinstanční rozhodnutí, které zatím není pravomocné, ale jde o jasné potvrzení skutečnosti, že Amper Market se vůči ČMKBK dopouštěl nekalosoutěžního a neetického jednání.
 
 
Reklama