Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Investice a náhrady ve fotovoltaice v Německu

Poté, co v roce 2010 bylo dosaženo v solární branži v Německu rekordní výše investic 19,5 mld. euro, investice v tomto oboru neustále klesají.

V roce 2016 činily investice do solárních elektráren na střechách domů pouhých 1,58 mld. Euro, což je podstatně méně, než v roce 2004. Hlavním důvodem je postupný pokles náhrad za solární proud a změna ve vypisování nabídek.

Dominantním druhem prodeje na trhu je prodej za pevné nabídkové výkupní ceny. Ještě na začátku tohoto století se platilo za kilowatthodinu více než 50 centů, vrcholu bylo dosaženo v roce 2004 s 57,4 centy. Od té doby náhrady klesají a v loňském roce se platilo za kilowatthodinu 12,7 centů.

Pro instalaci solárních elektráren střední velikosti do 10 MW jsou výkupní ceny stanoveny prostřednictvím pevných nabídek. Nejnižší nabídková cena 6 centů/kilowatthodinu (Frauenhofer) byla v únoru 2017. Přes trvalé snižování ceny technologie německý solární trh s přírůstkem výkonu 1,53 GW v roce 2016 zůstal za očekáváním spolkové vlády. V roce 2016 se počítalo s přírůstkem kapacity ve výši 2,4 – 2,6 GW.


Obr.1: vývoj investic a výkupních cen proudu (zdroj: https://1-stromvergleich.com/strom-report/photovoltaik/#investitionen-photovoltaik)

Celý článek: https://1-stromvergleich.com/strom-report/photovoltaik/#investitionen-photovoltaik
 
 
Reklama