Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Do podzemních zásobníků se už vtláčí plyn pro příští zimu

Od října do března se vytěžilo 85 % skladovací kapacity zásobníků. Nejvíce plynu odčerpal mrazivý leden - celkem 750 mil. m3.

Společnost innogy Gas Storage zahájila na přání svých zákazníků fyzické vtláčení zemního plynu do svých podzemních zásobníků, které bude pravděpodobně pokračovat až do podzimu letošního roku. Do konce března 2017 byly podzemní zásobníky plynu z velké části využívány v režimu těžby a jako každý rok prošly stabilizační odstávkou.

„Uplynulý skladovací rok byl pro nás výjimečný kvůli extrémně vysokým požadavkům na těžbu v průběhu prosince a ledna. Jsem rád, že jsme v této zkoušce obstáli výborně. Zásobníky opět potvrdily klíčovou roli pro zajištění spolehlivých dodávek zemního plynu,“ řekl jednatel innogy Gas Storage Lubor Veleba.

Za těžební sezonu (říjen 2016 – březen 2017) se vytěžilo 85 % celkové skladovací kapacity, která činí 2707 mil. m3. Nejvíce plynu ze zásobníků odčerpal mimořádně chladný leden, těžba plynu dosáhla 750 mil. m3. V mrazivých dnech proudila více než polovina dodávek plynu pro celou ČR právě ze zásobníků.

Na konci skladovacího roku, tj. 31. 3. 2017, zůstalo v podzemních zásobnících plynu innogy Gas Storage přibližně 375 mil. m3 zemního plynu, což je necelých 15 % celkové skladovací kapacity.

Skladovací kapacita je na skladovací rok 2017/18 nabízena průběžně od října 2016. Doposud se na toto období uskutečnilo celkem 13 aukcí a v následujících měsících plánuje innogy Gas Storage uspořádat aukce na zbývající část skladovací kapacity jednak pro skladovací rok 2017/18, a jednak i pro další skladovací roky.

„Neustále se snažíme rozšiřovat nabídku služeb pro naše zákazníky. V současné době jich máme dvacet, jedná se o české i zahraniční subjekty,“ dodal Veleba.

 
 
Reklama