Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Neočekávám, že ceny energií by se pro neaktivní zákazníky měly měnit

Analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info Ing. Jan Schindler odpovídal na otázky ČTK.

Radek Doležal, ekonomický redaktor ČTK: Jaký očekáváte vývoj cen energií pro domácnosti v letošním a příštím roce? V průměru o kolik může klesnout nebo stoupnout? Co bude důvodem toho trendu?

Ing. Jan Schindler: Neočekávám, že ceny energií by se pro neaktivní zákazníky (pro ty, kteří si nenajdou sami lepší nabídku) měly měnit. Důvodem je, že změna ceny znamená změnu obchodních podmínek a zákazník nebo pověřený dodavatel může ihned od stávající smlouvy odstoupit. Dodavatelé si dají velký pozor, aby s cenami nemuseli hýbat, ani zlevňovat a ani zdražovat. To znamená, že se bude hýbat pouze s cenami u nových nabídek nebo s produkty, jejichž cena se řídí vývojem cen na velkoobchodním trhu. Vývoj cen energií má ale velký vliv na vývoj aukčních cen energií. Tam vývoj cen kopíruje cenový vývoj na trhu a v posledním půl roce stoupal. Nicméně většiny zákazníků se vývoj cen netýká. Cena elektřiny by mohla klesnout až o 3 %, cena plynu se zřejmě měnit nebude.

Radek Doležal, ekonomický redaktor ČTK: Jaké další vlivy mohou mít na cenu energií pro občany vliv? Jak ušetřit?

Ing. Jan Schindler: Nejsou žádné další vlivy. Zákazník může ušetřit tím, že jednou za rok, v době, kdy dostane vyúčtování, si na nezávislém kalkulátoru (na stránkách ERÚ) zkontroluje, kolik platí a možnou úsporu, případně se rozhodne ke změně.

Radek Doležal, ekonomický redaktor ČTK: Jak moc velký vliv má pro cenu energií pro domácnosti velkoobchodní cena komodit (elektřiny, plynu)?

Ing. Jan Schindler: Ceny komodity nemají téměř žádný vliv na cenu elektřiny nebo plynu pro domácnosti. Záleží pouze, zda reaguje na cenový vývoj dominantní dodavatel, alternativní dodavatel se pak většinou přizpůsob. Módním prvkem je tzv. mimořádná sleva, kterou dodavatelé poskytují z důvodu, aby se vyhnuli změně ceny a důsledkům ze změny plynoucí. Velkoobchodní ceny mají vliv na úroveň nejnižší cen, aukčních cen a na cenovou politiků solidních levných dodavatelů, kteří svým zákazníkům dávají ceny podle cenového vývoje. Podíl zákazníků, kteří mají ceny podle aktuálního vývoje cen je velmi nízký a je nižší, než 20 %.

Radek Doležal, ekonomický redaktor ČTK: Připlatí si lidé za elektřinu a plyn kvůli tomu, že letošní zima byla chladnější než ty předchozí? O kolik může být v krajním případě platba větší?

Ing. Jan Schindler: Zákazníci zaplatí za energie až o dvacet procent více, ale zvýšená platba může být rozdělená do vyúčtování za dva roky (za rok 2016, 2017) podle toho, kdy distributor odečte stav měřidla. Tak jednorázový doplatek nemusí být tak hrozný. Záleží také na úrovni energetické efektivnosti domů a bytů.

 
 
Reklama