Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

innogy rozšiřuje své distribuční sítě i obchod v Chorvatsku

Innogy koupila 75% podíl ve dvou firmách města Koprivnica. Po akvizici za 185 mil. Kč získala innogy 13 tisíc zákazníků odebírajících plyn.

Skupina innogy rozšířila své aktivity v plynárenství o strategické partnerství s chorvatským městem Koprivnica. Ve veřejném tendru zvítězila s nabídkou 51 milionu HRK (cca 185 mil. Kč), a tím získala 75% podíl ve společnostech Koprivnica plin a Koprivnica opskrba. Majoritním vlastníkem distribuční soustavy plynu ve městě se tak stala innogy, která nyní dodává zemní plyn 13 tisícům lokálních zákazníků.

„Jako jediný dodavatel plynu a elektřiny nabízíme své služby zákazníkům ve všech částech země. Se 110 tisíci zákazníky jsme druhým největším dodavatelem elektřiny v Chorvatsku. Ve městě Koprivnica vidíme jako dlouhodobý cíl našeho strategického partnerství další rozvoj místního energetického systému.“ říká šéf innogy v Chorvatsku Karl Kraus, který zároveň očekává, že innogy dosáhne do tří let 10% podílu na chorvatském trhu s plynem.

“Se vstupem innogy na trh v Koprivnici budeme připravení na úplnou liberalizaci trhu s plynem. Mohli jsme zůstat konzervativní a vydat se sami na neznámou cestu, nebo najít strategického partnera a zajistit energetickému odvětví v Koprivnici konkurenceschopnost. Věřím, že jsme zvolili dobře. Vybrali jsme velkého a silného partnera, který bude investovat do modernizace a výstavby infrastruktury,“ dodává Mišel Jakšić, starosta města Koprivnica. Jakšić také zmínil, že společnost Koprivnica opskrba nyní umožňuje akvizice dalších chorvatských dodavatelů plynu.

Ve městě navíc innogy podpoří vývoj platformy smart city včetně tzv. inteligentního městského osvětlení a e-mobility. O společném rozvoji distribuce plynu je přesvědčená také Maja Hleb, ředitelka společnosti Komunalac, která vlastní minoritní podíl v Koprivnica plin a Koprivnica opskrba. “Spoluprací docílíme synergie a v konečném důsledku také lepší ceny plynu, kterou naši koncoví zákazníci uvítají. Jsem ráda, že s takovým strategickým partnerem získává Koprivnica silnější pozici na chorvatské energetické mapě.“ popisuje Maja Hleb.

V Chorvatsku, stejně jako v České republice, se obchodní aktivity koncernu RWE staly součástí nové dceřiné společnosti innogy SE. Skupina zde zatím stále vystupuje pod značkou RWE. Chorvatské zákazníky změna značky teprve čeká.

 
 
Reklama