Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny elektřiny a plynu 2015

ERÚ oznámil snížení regulované složky ceny elektřiny. Konečnou cenu ale určí až dodavatelé. Podrobnosti k cenám elektřiny a plynu v pořadu Ekonomika ČT24 řekl Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

O více než 1 % zlevní regulovaná složka elektřiny. Domácnosti zaplatí v průměru o cca 3 % méně než v roce 2014.

Dálkové teplo

Teplárny mají stejné podmínky jako v loňském roce. Podle Teplárenského sdružení díky letošnímu teplému počasí lidé dostanou při vyúčtování záloh zpět vysoké přeplatky.

ERÚ: Mírný pokles regulovné složky ceny elektřiny pro 2015

Tisková zpráva ERÚ k poklesu cen elektřiny cituje Alenu Vitáskovou, předsedkyně ERÚ: „Jsem ráda, že se nám v době, kdy regulované ceny v Evropě spíše stoupají, podařilo udržet opačný trend a již druhý rok po sobě dochází ke snížení regulované části ceny elektřiny. Spolu s předpokládaným poklesem neregulované složky elektřiny tak domácnosti mohou ušetřit stovky korun i v roce 2015.“

ERÚ: Konečné ceny plynu pro rok 2015 pravděpodobně vzrostou maximálně o 1-2 %

"Konečná cena je složena z ceny komodity a regulované složky, kterou může regulátor ovlivnit. Cena komodity je ovlivněna mnoha faktory a je za současného geopolitického vývoje obtížné předvídatelná. Pokud cena komodity zůstane na současné úrovni, vzroste konečná cena plynu maximálně o 1-2 %.
Na mírném zvýšení regulovaných částí cen se negativně projevila nadprůměrně teplá zima 2013/2014 a skokové zvýšení cen v rámci tzv. služby flexibility, kde se Energetický regulační úřad (ERÚ) obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s podezřením na kartelovou dohodu energetických firem."
uvádí tisková zpráva ERÚ k ceně plynu slova předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové.

Ekonomika ČT24 - komentář Ing. Jana Schindlera, analytika cen energií na TZB-info


Cena silové elektřiny klesá již delší dobu, odhad je další pokles. Vyplatí se přejít na elektrické vytápění?

Ing. Jan Schindler z pohledu ceny: „Pokud to umožní legislativa, vyplatí se přechod na elektrické vytápění u malých bytů. Záleží na investičních nákladech a na nákladech na údržbu. U elektřiny je snadná a levná instalace, u plynu je větší investice, ale palivo je levnější.“

Prodělávají neaktivní odběratelé

„Změnu dodavatele je třeba zvážit alespoň jedenkrát za rok. U nezateplených domů se dá ušetřit 10-15.000 Kč. Proces změny u smluv na dobu neurčitou trvá cca 4 měsíce – proto by se mohlo zdát již nyní pozdě, ale elektřinu lidé spotřebovávají celý rok. Dobrá příležitost pro zvážení přechodu k jinému dodavateli bude kolem 2. prosince, kdy budou všechny ceny a pak doporučuji počkat na celkovou fakturu. Fixace není dobré řešení v době klesající ceny“, řekl Ing. Jan Schindler.


celý komentář ke zhlédnutí na ceskatelevize.cz

Nezávislé porovnání dodavatelů elektřiny a plynu Kalkulátor cen energií TZB-info - již s cenami a podmínkami 2015.

 
 
Reklama