Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výpočet nákladů na vytápění TZB-info je nutno používat se znalostí věci a s pečlivostí

Výpočet nákladů na vytápění je pomůcka pro každého, kdo se seznámí s její obsluhou a zadá do editačních polí výpočtu reálné hodnoty konkrétní budovy. Kromě pečlivého zadání má ale význam především správná interpretace výsledků.

Porovnání nákladů na vytápění na TZB-info je pomůcka pro každého, kdo se seznámí s její obsluhou a zadá do editačních polí výpočtu reálné hodnoty konkrétní budovy. Po otevření výpočtu jsou sice přednastaveny standardní (default) hodnoty jako např. tepelné ztráta, ostatní spotřeba elektřiny v domě, náklady na investici a provoz, ale tyto hodnoty se mohou od reálných hodnot konkrétního uživatele velmi lišit. Proto je nezbytné věnovat seznámení s programem a zadání hodnot potřebný čas.

Kromě pečlivého zadání má ale především význam správná interpretace výsledků. Výpočet totiž umožňuje různé pohledy na náklady a jejich kombinace. Například náklady jen na vytápění a teplou vodu, nebo společně s investičními a provozními náklady, dle jednotlivých technologií atd. A v mnoha případech má správný výběr parametrů výsledného grafu zcela zásadní význam.

Uveďme konkrétní příklad:

  • Objekt s tepelnou ztrátou 7 kW,
  • střední klimatická oblast,
  • podlahová plocha 150m2,
  • vytápěný objem 405 m3,
  • délka topného období 248 dní,
  • 4 osoby,
  • příprava teplé vody 365 dnů v roce

Porovnání nákladů na vytápění umožňuje zvolit interpretaci výsledků celkem čtyřmi různými způsoby:

1. Pouze palivové náklady na vytápění


2. Palivové náklady na vytápění a přípravu teplé vody


3. Palivové náklady na vytápění, přípravu teplé vody a ostatní spotřebu elektřiny


4. Celkové náklady


Pakliže nemá sloužit výsledek k nějaké přesně určené analýze, pak je správně až poslední celkový graf. Uživatele totiž zajímá, kolik „protopí“ v určitém palivu, ale myslí se tím kolik ho „to celé bude stát“. Tj. kolik bude celkový účet. A z porovnání grafu 1 a grafu 4 je patrné, že v souvislosti všech nákladů je poměr výhodnosti paliv výrazně jiný než v částečném pohledu.

Příkladem špatné interpretace může být reportáž vysílaná v hlavních zprávách ČT od 19 hod. v úterý 19.11.2013, ve které je uvedeno:

V reportáži již nebyl prostor na informaci, o jaký rodinný dům se jedná a co se vlastně porovnává. Předpokládáme, že by se dům mohl podobat našemu výše uvedenému příkladu, ale nutno říci, že se nám v redakci nepodařilo namodelovat příklad s těmito výsledky tak, abychom zpětnou cestou k zadání došli.

Výpočet nákladů na vytápění TZB-info je na našem portálu nejpoužívanější výpočet. Věnujeme mu velkou pozornost včetně průběžné aktualizace, aby odpovídal co nejvíce skutečnosti. Proto nás velmi mrzí, pokud se tato pomůcka použije tak, že špatná interpretace znehodnotí jeho vypovídací schopnost.

 
 
Reklama