Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odhad vývoje cen zemního plynu v roce 2014

Podle některých odhadů by mohla cena zemního plynu v Evropě v roce 2014 pozvolna klesat a snížení ceny této komodity by mohlo dosáhnout asi 2%. Hlavní vliv na ceny bude mít pravděpodobně přetlak nabídky před poptávkou zejména vlivem nižší spotřeby.

Optimismus lze dokumentovat na cenách kontraktů na energetické burze (EEX) na roky 2015 a 2016, které se nyní obchodují levněji než kontrakty na rok 2014.
Optimismus ohledně cen můžeme pozorovat i na našem maloobchodním trhu. Například produktové řady s garancí fixní ceny na období dvou let stagnují po předchozím poklesu. Kdyby RWE nebo jiný dodavatel nepočítal s poklesem cen na trhu, těžko by tyto ceny nabízel a dlouhodobě garantoval. Příkladem může být společnost SPP, která ještě v červnu prodávala plyn u produktové řady LEVNÝ KUBÍK 2015 za 866 Kč/MWh s garancí ceny do 30.6.2015 a nyní od 1.9. nabízí stejnou produktovou řadu pro nové zákazníky za 820 Kč/MWh a to s garancí ceny do 31.12.2015. Příkladem ze strany alternativních dodavatelů může být i Elimon, který taktéž nabízí produktovou řadu FIX 2014 s garancí zachování nízké ceny plynu až do 31.12.2014.
Co se týká zdražení Europe Easy Energy, tak to přichází pravidelně na podzim před topnou sezonou. Loni dokonce na jaře zlevnili, aby pak na podzim zase zdražili. Zdražení je ale pro zákazníky částečně kompenzováno bonusem za věrnost. Naopak u produktové řady Senior zdražení dosahuje skutečně jen několika korun za rok. Upřímně řečeno se to dalo očekávat, protože nelze prodávat plyn za jedny z nejnižších cen na trhu a přitom budovat síť kamenných zastoupení, nabízet celou škálu bonusů, výhod a výborný zákaznický servis. Tedy perfektní služby za diskontní ceny.


Podle toho, co jsem uvedl, spíš bych sázel na stagnaci cen RWE u základní produktové řady Standard či na malý pokles, než na cenový růst. Změna ceny u RWE, pokud nějaká nastane, nutně vyvolá reakci těch dodavatelů, jejichž cenová politika se odvíjí od ceny této produktové řady RWE. Naproti tomu bych neočekával snížení ceny u malých levných dodavatelů. Z toho vyplývá, že se pravděpodobně sníží cenový rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším dodavatelem. Naproti tomu můžeme sledovat trend rozšíření výhod pro zákazníky oproti minulosti. Mohu uvést příklad společnosti XEnergie, která poskytuje novým zákazníkům slevové karty ve více než 2000 obchodních místech, nadstandardní balíček Advance či pojištění schopnosti splácet pravidelné platby, což dříve nebylo obvyklé.

Závěrem bych chtěl zdůraznit, že poměrně velká část nových smluv má garantovanou fixní cenu, tudíž zde se nedá mluvit o žádném pohybu cen za komoditu.

Tento komentář byl zpracován na vyžádání portálu aktuálně.cz.

 
 
Reklama