Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rizika chytrých spotřebičů je třeba vnímat

Když už má zákazník dům plný chytrých spotřebičů připojených k internetu, je dobré vědět i o jejich rizicích. Na lednové Infothermě o nich hovořil Patrick Zandl ze společnosti CZ.NIC v bloku doprovodného programu, který připravilo TZB-info. Nyní v krátké době přišly 2 nemilé zprávy k této problematice.

Rizika chytrých spotřebičů na Infothermě v lednu 2017

"TZB-info tady není od strašení, ale jsme zvyklí nabízet rady a řešení. Nicméně v této oblasti se s aplikacemi pro regulaci chytrým telefonem, ovládáním chytrým telefonem, řízením kotle i kotelny, odečítání hodnot pro řízení ... roztrhl pytel a obavy, že se nejedná vždy o správně a se znalostí věci zabezpečenou komunikaci jsou zcela jistě na místě," komentovala téma doprovodného programu Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., ředitelka TZB-info a ESTAV.cz.

Když už má zákazník dům plný chytrých spotřebičů připojených k internetu, je dobré vědět i o jejich rizicích.

Patrick Zandl ze společnosti CZ.NIC v lednu na Infothermě 2017 podotkl, že zvláště levná chytrá zařízení připojená k internetu – od routerů přes termostaty a bezpečnostní kamerky po chytrý vysavač – mohou být snadno napadnuta po internetu jako jiné počítače. Tím jsou přístupná zvenčí, útočník je pak může ovládat a například sledovat váš domov přes vaši vlastní bezpečnostní kameru. Ale útočník může také využít výpočetní sílu zařízení ve svůj prospěch. Ovládne-li takových spotřebičů více (a přes takto nezabezpečené zařízení může snadno získat přístup i do dalších chytrých zařízení v dané domácnosti/firmě), může je následně zneužít ke kybernetickým útokům. O tomto riziku je dobré vědět a mít spotřebič nějak zabezpečený – minimálně si k němu změnit heslo.

Patrick Zandl ze společnosti CZ.NIC v lednu na Infothermě 2017 v doprovodném programu TZB-info
Patrick Zandl ze společnosti CZ.NIC v lednu na Infothermě 2017 v doprovodném programu TZB-info

Varovné signály přichází

  • Šifrování WPA2 prolomeno, bezpečnost wi-fi ohrožuje závažná chyba.
    Několik bezpečnostních problémů bylo objeveno v šifrovacím protokolu WPA2, který je dnes velmi často používán na Wi-Fi sítích. Podle zveřejněných informací jsou pravděpodobně zranitelná zařízení všech výrobců napříč trhem. Dobrou zprávou je, že nemusíme měnit standard WPA2 a je možné prostě aplikovat záplatu.
  • Do chytrých domácích spotřebičů společnosti LG se mohli nabourat hackeři
    Kvůli zranitelnosti v mobilní aplikaci SmartThinQ mohli sledovat domácnost uživatelů nebo ovládat různá zařízení. Mezi chytrými spotřebičemi LG SmartThinQ jsou mimo jiné ledničky, pračky, sušičky, klimatizace či trouby. Umožňují uživatelům sledovat a spravovat domácnost pomocí chytrých telefonů.

Pro TZB-info je nyní otázkou, zda i pro Infothermu 2018 a Aquatherm Praha 2018 se jedná o téma do doprovodného programu. Zajímají vás rizika chytrých spotřebičů?

 
 
Reklama