Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak spolu vychází stát a soukromé bezpečnostní subjekty?

Pod mottem „Subjekty komerční bezpečnosti jsou nedílnou součástí systému vnitřní bezpečnosti státu“, proběhla konference o možnostech a přínosech spolupráce státu s privátními bezpečnostními subjekty.

Policejní akademie České republiky v Praze, Fakulta bezpečnostně právní, ve spolupráci s Komorou podniků komerční bezpečnosti ČR, z. s. uspořádala odbornou konferenci " Současné bezpečnostní hrozby, možnosti a přínosy spolupráce státu s privátními bezpečnostními subjekty. Evropské a světové trendy, výzvy, příležitosti". Uspořádání konference bylo koncipováno i jako společná oslava k 25. Výročí založení obou dvou subjektů.

Konference, která proběhla 22. listopadu v posluchárně Policejní akademie ČR, byla svým obsahem zaměřena na aktuální problémy související se současnou bezpečnostní situací v Evropě a České republice, s akcentem na možnosti jejich řešení z pohledu systému a výkonu činnosti bezpečnostních složek státu ve spolupráci se soukromými bezpečnostními službami. Pod moderátorským vedením Vadima Petrova se v rámci slavnostního zasedání se za řečnickým pultem s úvodním slovem postupně představili doc. JUDr. Mgr. Josef Salač – rektor Policejní akademie ČR; PhDr. Barbora Vegrichtová, Ph.D., MBA – děkanka Fakulty bezpečnostně právní Policejní akademie ČR; Bc. Miroslav Kovaříček – prezident KPKB ČR; Ing. Václav Jahodář – člen prezídia KPKB ČR.

Za účasti 150 posluchačů z odborné i akademické sféry se v průběhu dne za mikrofonem vystřídalo 15 přednášejících. V rámci jednotlivých příspěvků došlo na témata:

  • Česká republika - bezpečný ostrov ve středu Evropy a bagatelizace bezpečnostních rizik.
  • (ne)Omezené možnosti bezpečnostních složek České republiky.
  • Bezpečnost jako multidisciplinární odvětví.
  • Kyberkriminalita a zaměstnanecká kriminalita jako dennodenní hrozby běžného života.
  • Lidský faktor a posouzení rizik.
  • Je větším rizikem konstruktivní radikál anebo destruktivní konformista?
  • Význam bezpečnostních standardů nejen pro pořadatele sportovních, kulturních a společenských akcí.
  • Problematika přístupu k nemocničním objektům z pohledu tzv. „Bezpečnostního místa“, ale současně také jako prvku tzv. „Kritické infrastruktury“ i tzv. „Měkkého cíle“.
  • Důsledky důvěry (vlna pozitivního přístupu) ve význam řešení bezpečnosti s využitím moderních technologií
  • Pozitivní přínos GDPR

Některé z výstupů konference budou součástí připravovaných příspěvků TZB-info v rubrikách „Bezpečnost“ a „Facility management“

 
 
Reklama