Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

17. Aquatherm Nitra 2015

O zajímavostech k veletrhu jsme si povídali s Mgr. Michalem Drážďanským, jehož agentura MDL EXPO veletrh pořádá. Návštěvníky veletrh Aquatherm Nitra přivítá ve dnech 10.–13. února 2015.

Letos se již posedmnácté otevřou brány veletrhu Aquatherm Nitra ve dnech 10.–13. února 2015 na výstavišti Agrokomplex v Nitře. Zeptali jsme se zástupce pořadatele p. Michala Drážďanského na detaily z příprav nadcházejícího ročníku a na případné novinky.

Stalo se již tradicí, že počátkem roku se stává Nitra městem setkání expertů z oblasti vytápění, ventilace, klimatizační, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky. Nadcházející ročník Aquatherm Nitra ale zůstane bez českého protějšku, protože Aquatherm Praha je až v březnu 2016. Je již nyní nějaká reakce na střídání veletrhů v obou zemích?

Aquatherm Nitra je klíčový veletrh TZB na Slovensku již pár posledních let a jsme strašně rádi, že i letos jsme v Praze během diskusí o situaci v oboru výstav a veletrhů slyšeli vždy na Nitru positivní hodnocení, a to ve velké míře i od českých klientů a českých firem. Znamená to, že s Nitrou se počítá, a to samozřejmě rádi slyšíme. Dvouletý cyklus i na Slovensku samozřejmě za žádné tabu nepovažujeme a již s klienty vše intenzivně probíráme, ale tak jednoznačný výsledek jako v Praze to není. Spousta domácích klientů považuje Aquatherm Nitra za svůj a neradi by fungující tradici přerušili a řada českých firem pak s účastí na menším, ale o to zajímavějším veletrhu dlouhodobě počítá. Ty jsou pak spíš připraveni v lichých letech podpořit své aktivity nosnou expozicí v Nitře se spádovou oblastí i Moravy a v sudých letech to samé v Praze a Nitru případně obsadit menší expozicí s ohledem na každoroční vysoký podíl odborných návštěvníků ze střední a východní časti Slovenska. Ale jak říkám, s klienty vše probíráme a dříve než do konání dalšího ročníku stejně závěr mít nebudeme, samozřejmě odbornou veřejnost budeme pravidelně informovat a k tomuto tématu se vrátíme při hodnocení sedmnáctého ročníku v únoru 2015.

Je v doprovodném programu nějaká horká novinka například ze slovenské legislativy?

V centru pozornosti bude zejména energetická účinnost. Právě se v Národní radě Slovenské republiky v těchto dnech schvaluje nový zákon o energetické účinnosti, který přinese několik novinek. Na Slovensku se například nebudou aplikovat povinná schémata pro úspory energie, ale využijí se alternativní možnosti, ze kterého jsou některé obsažené právě v předmětném zákoně. Ale to jen na okraj, bude toho mnohem více a věřím, že odborná i laická veřejnost si přijde určitě na své.

V Praze v letošním roce jste hodně reagovali na odborná témata, která přinesli sami vystavovatelé. Bude tomu tak i na Slovensku. A jaká témata hýbou oborem zde?

Jedním z klíčových témat bude určitě podpora malých zařízení pro využívání obnovitelných zdrojů energie v domácnostech. Podpora bude poskytnuta z Evropských investičních a strukturálních fondů prostřednictvím Operačního programu kvalita životního prostředí. Jelikož se budou podporovat sluneční tepelné kolektory, tepelná čerpadla, kotle na biomasu, fotovoltaické panely a větrné turbíny, poslední s maximálním výkonem do 10 kW, je velký předpoklad, že letošní nabídka vystavovatelů bude orientována právě tímto směrem.

Koho na veletrhu v roce 2015 potkáme a na co se můžeme těšit?

V polovině října máme již obsazené dvě haly z celkově tří plánovaných. Z dlouhé řady letošních vystavovatelů můžeme namátkou jmenovat například Attack, Atmos, AZ Pokorný, Brilon, Buderus, Certima, Danfoss, DZ Dražice, ETA Energy, Fort-plasty, FV plast, Herz, Ivar, John Guest, Junkers, Korado, KS klima-service, Meta-gas, Microwell, Opop, Ptáček, Regulus, Rems, Samtek, Tatramat, Tecnoclima, Tepelná čerpadla AIT, Viadrus, Viessmann, Weishaupt, Wolf a mnoho dalších firem, ať již tradičních vystavovatelů, ale i mnoho nových. Aquatherm v posledních letech stále zažívá nárůst zájmu ze strany odborných firem v průměru o 10–15 % ročně a tento trend si udrží i pro další ročník.
Za sebe mohu říci, že se těším jak na tradiční vystavovatele, které po těch letech spolupráce považuji za blízké přátele, tak na nové produkty a podle mých informací se bude opravdu na co koukat a o čem na veletrhu jednat. A v neposlední řadě samozřejmě na bohatý doprovodný program, který po loňském rozšíření o jeden den bude tedy opět po celou dobu konání a ve větším prostoru.

Blíží se termín pro podání přihlášek k účasti, máte nějaký vzkaz pro firmy, které ještě s účastí váhají?

Sedmnáctý ročník mezinárodního veletrhu Aquatherm Nitra 2015 začíná až za několik měsíců, ale do konce měsíce října musíme mít připraveny návrhy ploch pro všechny zájemce. Velice rádi připravíme individuální nabídku pro všechny další případné zájemce. Kontakty a podrobné informace jak k dalšímu ročníku tak i o minulých naleznete na stránkách www.aquatherm-nitra.com.

 
 
Reklama