Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mobilní garáž na klíč je levnější než klasická

Přečtěte si o cenovém porovnání betonových a plechových garáží v ČR

Kvalitní garáž spolehlivě ochrání naše auto před zloději i před nepřízní počasí. V případě, že máme dům bez garáže a přemýšlíme o její stavbě, zaměříme se na ty mobilní, tzv. prefabrikované s dodávkou na klíč. Pak už zvolíme jen stavební systém či materiál. Na výběr máme prefabrikovaný beton, kov i dřevo. Je důležité vědět, jestli potřebujeme celou garáž nebo přístřešek, tzv. carport.

Název napovídá, že největší výhodou těchto garáží je mobilita. To znamená, že garáž můžeme i po letech přesunout na jiné místo. V mobilní garáži zaparkujeme nejen auto, ale navíc získáme užitečné místo pro uložení sezonních věcí, zahradního nábytku či kutilského nářadí nebo i sportovního vybavení. Samozřejmě, že záleží na její velikosti.

Betonová i plechová garáž německých značek RekersSiebau může být dnes položena i ve svahu, což s obyčejnou plechovou garáží z Polska a Číny není z hlediska bezpečnosti možné! Ideální pro tento účel je betonová deska s ocelovou výztuhou, ale lze použít i zámkovou, případně betonovou dlažbu, či obvodový betonový pás. Rozměry zpevněného podkladu musí půdorysně přesahovat rozměry garáže. Mobilní garáže nabízejí vysokou stabilitu i širokou variabilitu rozměrů a doplňků, ale umožňují také dokonalé přizpůsobení garáže stylu našeho domu i charakteru pozemku.


Betonové garáže Rekers

Betonová dvojgaráž Rekers
Betonová dvojgaráž Rekers
  • Ve srovnání s klasickou zděnou garáží je betonová prefabrikovaná garáž cenově dostupnější (podle průzkumů až o 60 %), obvykle nevyžaduje stavební povolení. Potřebný výkres plánu dodá realizační firma Rekers oficiální zastoupení v ČR www.Rekers.cz.
    Tam, kde jsou hotové základy i volný příjezd, trvá montáž pouhou jednu hodinu a může se ihned používat.
  • Prefabrikovanou betonovou garáž lze využívat už při stavbě rodinného domku jako cenově přijatelný stavební kontejner.
  • Na rozdíl od zděné garáže lze namontovanou betonovou garáž i po letech přesunout na jiné stanoviště.
  • Garáže se vyznačují vynikajícími klimatickými podmínkami uvnitř. Vlhkost ve formě páry rychle uniká ven, ale do garáže lze dodatečně vestavět klimatické zařízení a použít speciální systém vrat.
  • Betonová garáž nabízí díky svým úzkým zdem mnohem větší vnitřní prostor při stejných vnějších rozměrech než klasické garáže.
  • Výhodou je i výběr z mnoha velikostí a možností provedení, vždy precizní německé zpracování.
  • Garáže lze vybavit sekčními garážovými vraty nebo vraty „se světelnou hrou,“ dálkovým ovládáním a elektrickým pohonem vrat (případně solárním proudem), nádrží na dešťovou vodu, sklepem a podobně.
 

Plechové panelové garáže Siebau

Plechová garáž Siebau
Plechová garáž Siebau
  • Jsou lehké, nezateplené garáže montované ze stěnových trapézových nebo rovných plechů s pultovou nebo sedlovou střechou a výklopnými vraty. Jednotlivé panelové díly jsou spojeny šrouby.
  • Vyrábějí se v Německu z žárově pozinkovaného vysoce pevného ocelového trapézového plechu. Vnější stěny jsou opatřeny stříkanou omítkou nebo se dodávají bez omítky – pouze se zinkovaným plechem. Stěny mohou být profilované z trapézového plechu (standardně) nebo rovné (zvenku vypadají jako betonová garáž).
  • Garáž je standardně vybavena tmavě hnědými nebo bílými výklopnými vraty se svislou drážkou. Výklopná vrata se dají za příplatek nahradit výklopnými vraty s kazetovou nebo vodorovnou výplní nebo sekčními vraty se vzorem lamela nebo kazeta. Síla plechu stěn 0,7 mm, síla včetně stříkané omítky cca 0,9 mm, síla střešního plechu 0,75 mm.
  • Díky speciálnímu nástřiku stěn fasádní barvou se garáže podobají klasické zděné garáži.
  • K základnímu modelu se dají doobjednat doplňky jako okno do boční stěny, boční dveře, okapy, poličky a držáky, stropní háky, elektropohon garážových vrat, boční přesah střechy apod.
  • Garáže se dají smontovat svépomocí, ale možná je i dodávka včetně montáže tzv. na klíč.
  • Montáž nevyžaduje žádnou mechanizaci, proto je tento typ garáží vhodný i pro místa s omezeným přístupem.
 

Dřevěné garáže

  • Jsou jednoduché dřevostavby zabezpečující ochranu vozidla před nepříznivými povětrnostními vlivy.
  • Vycházejí z osvědčené panelové konstrukce se zesílenými profily rámů nebo ze srubové konstrukce.
  • Střechu tvoří panelová konstrukce sbíjená vazníky (sedlový tvar střechy). Kovové spojovací a kotevní prvky jsou v pozinkovaném provedení.
 

Garážová stání a přístřešky

Plechová garáž s přístřeškem Siebau
Plechová garáž s přístřeškem Siebau


Betonová garáž s přístřeškem Rekers
Betonová garáž s přístřeškem Rekers
  • Garážová stání jsou konstrukčně z masivního dřeva (stojky, pásky, vaznice). Střecha je tvořena sbíjenými vazníky (sedlový tvar střechy), případně robustními příčnými nosníky (rovný nebo pultový tvar střechy). Kovové spojovací a kotevní prvky se dodávají v pozinkovaném provedení. Tyto přístřešky pro auta, motorky a čtyřkolky jsou v ČR více a více známá jako tzv. Carporty.

Kvalitní betonovou nebo plechovou garáž je vhodné plánovat s rodinným domem už v přípravě s architektem.

Je důležité uvědomit si vždy poměr mezi cenou a kvalitou. Můžete jít cestou nejnižší ceny a pořídit si plechovou garáž z Polska nebo Číny za 15 000 Kč či 30 000 Kč. Nicméně při této variantě musíte počítat s rezavěním materiálu, nutností pravidelných nátěrů a neklást nároky na jakékoli tepelně izolační vlastnosti. Záruka na práci, materiál a celkovou kvalitu nebude v dané cenové hladině prioritou dodavatelů.

Porovnejte si před rozhodnutím pro garáž rozdíly v cenách a výhodách mezi betonovou a plechovou garáží od firmy Hotovedomy s.r.o. na tomto odkazu porovnání cen a výhod garáží.

Doporučujeme také sledovat akční ceny, slevy a nabídky garáží, které se např. u Rekers a Siebau pohybují až do výše 7 %. Vyžádejte si katalog, navštivte referenční garáže např. v Tehovci u Říčan.
Firma Hotovedomy s.r.o. vám může dodat, položit garáž, ale např. i vybudovat základové desky, položit zámkovou dlažbu nebo se postarat o komplexní rekonstrukci bytového jádra.


Motto této firmy je jednoduché: "Stavíme tak, abychom i za rok od předání díla k Vám mohli přijít na kávu a nestydět se".

Fotografie: archiv firmy

 
 
Reklama