Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce řadového rodinného domu v Dánsku

1. Úvod

V dnešní době roste zájem o kvalitní a energeticky co nejúspornější bydlení. V následujícím příspěvku představím a přiblížím neobvyklou rekonstrukci koncového řadového domu v Dánsku. Předpokládá se, že po rekonstrukci by se daná stavba měla stát CO2 neutrální stavbou.

2. Základní informace

Pro rekonstrukci byl zvolen koncový řadový prefabrikovaný rodinný dům ve městě Albertslund v Dánsku postavený v 60-tých letech 20-tého století. Jedná se o dvoupodlažní řadový rodinný dům s podlahovou plochou 50 m2.

3. Použitá technologie

K rekonstrukci byl použit systém panelů z minerální vlny o tlouštce 300 mm pro fasádu a 500 mm na střechu objektu (Obrázek 1 a 2). Díky tomuto opatření bylo dosaženo hodnot součinitelů prostupu tepla u stěny Uw = 0,07 W/m2K, střechy Ur = 0,06 W/m2K. Pouze skladba podlahy prošla minimální změnou a proto je hodnota Uf = 0,42 W/m2K tak vysoká. Výplně okenních otvorů byly opatřeny okny s izolačním 3sklem plněné argonem a mají hodnotu U = 0,89 W/m2K.

 

Obr. 1 a 2 Schéma rekonstrukce rodinného domu pomocí zateplovacích panelů (zdroj: Rubow Arkitekter)

4. Prefabrikovaný prvek

Na střeše objektu je umístěn prefabrikovaný prvek Solar Prism (obrázek 3 a 4), který obsahuje 10,5 m2 PV panelů, 2,4 m2 solárních kolektorů napojených na zásobník TV s objemem 165 litrů, tepelné čerpadlo typu voda-země a VZT jednotku s rekuperací tepla s účinnosti 90%.

 

Obr. 3 a 4 Prefabrikovaný prvek "Solar Prism" (zdroj: Velux A/S)

5. Energetická bilance

Energetická náročnost rodinného domu na vytápění a ohřev TV před rekonstrukcí byla zhruba 150 kWh/m2/rok. Po provedení nezbytných stavebních a technických úprav byla hodnota výrazně snížena. Původně byl objekt napojen na centrální vytápění, ovšem po instalaci tepelného čerpadla, solárních kolektorů a také díky pasivním ziskům by měl být objekt plně energeticky soběstačný (obrázek 5).


Obr. 5 Energetická bilance rodinného domu (zdroj: Cenergia Energy Consultants)

6. Závěr

Jak je z článku patrné, jedná se o velice zajímavou rekonstrukci rodinného domu, která by mohla v budoucnu zjednodušit, urychlit a ušetřit finanční náklady na rekonstrukce rodinných a bytových domů a zároveň výrazně snížit spotřeby energií a zlepšit vnitřní mikroklima uvnitř objektů.

Článek vznikl s podporou interního grantu VUT č. 751/2010: Výzkum aplikace prefabrikovaných prvků obsahující systémy pro obnovitelné zdroje energie.

Poděkování patří firmě Cenergia Energy Consultants.

7. Literatura

(1) Cenergia Energy Consultants, www.cenergia.dk
(2) Rubow Arkitekter, www.rubowarkitekter.dk
(3) Velux A/S, www.velux.com

English Synopsis
Renovation of a Danish terraced house into a CO2-neutral building

Nowadays there is a growing interest in quality and high energy saving housing. The following article presents the almost unusual renovation of a terraced building in Denmark. It was expected that after the renovation the building with become CO2 neutral. The last house of a terrace in the twon of Albertslund, Denmakr was chosen for the renovation. It had been built in the 1960's and it is a two story terraced house with a 50m2 footprint.

 
 
Reklama