Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Commissioning - nová metoda pro uvádění budov a TZB systémů do provozu

Commissioning je proces zajištění kvality instalace, zabudování TZB systémů do objektu a jejich správné uvedení do provozu. Jedná se o systematický proces zkoušení a dokumentování, který vede ke správnému návrhu všech instalovaných systémů v budově a k jejich optimálnímu využití.

1) Co je to commissioning

Commissioning (dále také metoda) je proces zajištění kvality instalace, zabudování TZB systémů do objektu a jejich správné uvedení do provozu. Jedná se o systematický proces zkoušení a dokumentování, který vede ke správnému návrhu všech instalovaných systémů v budově a k jejich optimálnímu využití, které respektuje provozní požadavky budovy a jejího majitele nebo provozovatele. Zjednodušeně se dá říci, že pokud hovoříme o metodě commissioning, která v současné době stále nemá český jazykový ekvivalent, hovoříme vlastně, zjednodušeně řečeno, o správném uvádění systémů v budově do provozu. Správně řízená metoda zavádění zahrnuje přípravu manuálu a kurzy (zaškolení) pro personál (zaměstnance) provozu a údržby. Výsledkem zavedení této v podstatě hodnotící metody, která vede ke změnám v provozování, mohou být plně funkční systémy, které mohou být správně řízeny, obsluhovány a udržovány v optimálně funkčním stavu v průběhu celé životnosti budovy.


Obrázek 1: commissioning je cyklus procesů, které zajišťují provoz budovy

2) Úvod do problematiky

Výše uvedená definice pojmu commissionig skrytě ukazuje na to, že budova je soubor dílčích prvků, jako jsou konstrukční prvky, obalové konstrukce, zařízení pro bezpečnost, bezpečnostní systémy, výtahy, pohyblivá schodiště, instalatérské rozvody, elektrorozvody, regulace a další TZB systémy a s těmi všemi je vlastně nutné při uvádění jednotlivých systémů do provozu pracovat, koordinovat je a zajistit jejich bezproblémovou kooperaci. Postup této nové metody musí zvážit vzájemné vztahy a požadavky jednotlivých stavebních prvků (všech součástí stavby) s ohledem na možnosti jejich testování a měření jejich vzájemného působení. Běžně se v prostředí facility managementu setkáváme s pojmem Klíčový hodnotící ukazatel. Právě tyto klíčové ukazatele je nutné při uvádění systémů do provozu správně stanovit a následně monitorovat. Díky tomu je možné zhodnotit funkci daného systému ve vztahu s individuálními požadavky uživatelů a efektivitou provozu celého systému. Tato metoda je velmi užitečná pro vlastníka objektu, architekty, inženýry, dodavatele, podnikatele, obsluhu zařízení a ostatní, kterých se návrh objektu týká. Ačkoliv popis metody hovoří primárně o uvádění systémů do provozu, nevztahuje se přirozeně pouze na nově navrhované budovy a nově instalované systémy. Její obrovskou výhodou je, že může postihovat i již zabudované systémy a svými návrhy optimalizovat jejich funkci s ohledem na současné požadavky na interiérové mikroklima, na jejich ekonomický a ekologický provoz a v neposlední řadě s ohledem na provozní potřeby a požadavky provozovatelů.

Ačkoli je testování (měření), regulování a nastavení (seřizování) systémů významnou součástí konstrukční a provozní fáze, commissioning budovy stojí nadřazeně nad všemi jednotlivými fázemi přípravy stavby a systémy obsaženými v projektu od vzniku konceptu přes postupné obsazování prostor a vlastně po celou dobu životnosti stavby. Tento proces, který je známý již v mnoha zemích po celém světě a v některých z nich již poměrně rozvinutý, je zcela jistě kontinuálním a dlouhotrvajícím systémem jakéhosi "řízení jakosti" provozování systémů zabudovaných do staveb a může se vyskytovat v různých kvalitativních podobách. Už právě proto je nutné tento systém částečně unifikovat, vytvořit mu dobré legislativní zázemí a donutit všechny osoby, které mají co do činění s provozem budov, aby si uvědomovali jeho dlouhodobou důležitost. V mnoha zemích (i v České republice) je to stále jen nové téma spojující mnoho disciplín a jeho postavení není ještě dostatečně oceněno, i když si jeho důležitost mnoho profesionálů i ostatních lidí uvědomuje. Jedná se o rostoucí odvětví, které poskytuje velký prostor pro standardizaci procesů, které dnes nejsou jednotné, a tím i pro jejich zjednodušení a snížení jejich ekonomické náročnosti.

3) Co commissioning rozhodně není

I přes to, že commissioning spojuje mnoho technických oborů a různých fází "výroby" budov, se rozhodně nejedná o další z fází projektu. Zavádění metody správného provozování TZB systémů zcela určitě není možné vnímat jako samostatnou testovací akci bez širších souvislostí. Jak je již výše uvedeno, jedná se o kontinuální proces postihující celou dobu životnosti stavby a všechny její zabudované provozní systémy. Dalším mylným pohledem na metodu commissioning je její chápání jako nástroje k "rozběhnutí" provozu budovy. I když je to jedna z častých chyb při zavádění této metody, určitě ji nemůžeme zaměňovat s pouhým manuálem pro zahájení provozu.


Obrázek 2: commissioning postihuje všechny fáze projektu

4) Výhody a přínosy - kdo metodu využije

Přínosy zmiňované metody jsou velmi rozmanité a liší se projekt od projektu. Jejich důležitost lze shrnout do dvou důvodů.

  1. Lze hodnotit úspěšnost zavádění systémů do provozu a jeho rozsah v souladu s požadavky vlastníka (investora) a také se složitostí (rozsahem) současného stavu zabudovaných systémů (s ohledem na bezpečnost užívání a dopadem na životní prostředí) do budovy.
  2. Pomáhá v kvantifikaci výdajů, tak i výnosů commissioningu.

Současný přístup k energetické náročnosti různých typů objektů (bytové domy, administrativní komplexy, restaurace a hotely atd.) se již delší dobu snaží eliminovat zbytečné investice do jejich provozu. Zatím se to ovšem děje pouze na straně vstupu primárního zdroje energie (paliva) do objektu. Tato myšlenka vede až k absurdnímu snižování energetické náročnosti budov a hledání nových technologií, které jsou ze strany množství paliva co nejúspornější. Málokdo z provozovatelů budov a technických zařízení se ale zabývá tím, jak instalovaná zařízení správně a ekonomicky provozovat. A právě tím se commissioning zabývá. Jedná se totiž o prostředek k zajištění ekonomicky optimální provozní náročnosti a komfortního vnitřního prostředí, které je zajištěno bezproblémově fungujícími TZB systémy.

5) Metoda commissioning je potřebná pro

  • otevření komunikačních kanálů mezi jednotlivými odvětvími ve výrobním procesu stavby, a tím i propojení mezi vlastníkem budovy, architektem a projektantem, provozovatelem a uživatelem
  • zlepšení porozumění návrhovým záměrům v systémech TZB
  • poskytnutí dřívějšího převodu provozní zodpovědnosti na provozní tým
  • zlepšení plánování ve využití systematických procedur pro kontrolu systémů
  • potvrzení koordinačních plánů staveb
  • zlepšení kvality výstupních (změnových) dokumentů ke stavbě
  • zajištění průběžného monitorování předpokládaných hodnot souvisejících s TZB
  • vylepšení provozních a údržbových programů
  • zlepšení kvality školení pro provozní personál
  • dokumentování (měření) kvality vzduchu ve vnitřním prostředí a kontrola uživatelského komfortu
  • pomoc v zabezpečení termínů nastěhování a uvedení systémů do provozu
  • umožnění vlastníkovi poznat kapacity a limity zahrnutých systémů

6) Tři základní oblasti pro využití

a) Novostavby - commissioning

V tomto oboru spojujeme commissioning s tím skutečným počátečním uvedením systémů TZB do provozu. Pomáhá nám ujasnit si, co můžeme udělat pro nově navrhované budovy, jaká opatření a jaké principy umožní ekonomicky výhodné uvedení budovy a jejích systémů do provozu. V této oblasti by měl být kladen důraz na koncepci (návrh) projektu, na zvolené konstrukce a jednotlivé systémy a samozřejmě na jejich vzájemnou kooperaci. Nejdůležitější součástí procesu uvedení do provozu, o kterém metoda commissioning hovoří, je samozřejmě správné vedení systémů do provozu v rané fázi provozu budovy.

b) Existující budovy - recommissioning

V mnoha případech se budeme setkávat s potřebou upravit současný provoz TZB systémů v již existujících budovách. Potkáme se tedy s příležitostí, jak zavést systém ekonomicky efektivního provozování stávajících systémů bez dokumentace a za použití často již předem limitujících finančních prostředků. Právě to je výzva pro tuto novou metodu, protože opatření, která vzejdou z posuzování stávajících budov, by se měla stát vodítkem pro eliminaci chyb při návrhu nových budov.

c) Udržitelnost provozu

Hlavní myšlenka této nové metody vede v podstatě k jednomu cíli, a to k ustanovení globální organizace uvádění systémů do provozu a k určování nákladů na uvedení do provozu a na vlastní provozování systémů a budov. Snížení těchto zmiňovaných nákladů by mělo vést k ekologickému a dlouhodobě udržitelnému správnému provozování všech budov.

7) Provozní náklady

Stejně jako ve všech ostatních oborech předchází vzniku nové metody řešení také problém, který je vyvolán požadavky na co nejlevnější provoz budovy. Na jedné straně jsme již hovořili o neustálém snižování nákladů ze strany zdrojů vstupujících do budovy, ale také jsme se okrajově dotkli nákladů spojených s provozem budovy. Pokud se zamyslíme nad podstatou celé této nové metody hodnocení TZB systémů, dají se náklady spojené s jejím zavedením a vyhodnocením shrnout do několika málo kategorií. V podstatě nám typy nákladů korespondují s typem budovy. Pokud se budeme zabývat hodnocením již existující budovy, budou náklady zcela určitě zahrnovat pasportizaci (zdokumentování stávajícího stavu) stávajících konstrukcí a stávajících systémů a také zjištění současného stavu provozování. V případě, že se členové hodnotícího týmu (commissioning týmu) dostanou k již zpracovanému projektu, který je těsně před realizací stavby, budou náklady navýšené o služby spojené s přezkoumáním návrhu (projektu).

Náklady lze rozdělit do následujících kategorií:

  • celkové provozní náklady (energie, obsluha, pravidelné revize, atd.)
  • poplatek zpracovateli hodnocení / zajištění správného uvedení systémů do provozu
  • zhodnocení návrhu systémů, pokud byl již projekt hotov, nebo pokud stavba již stojí
  • průzkum stavebních konstrukcí, jejich kvality a stavu u stávajících budov (jejich posouzení ve vztahu k navrhovaným systémům TZB)
  • informativní testování provozu systémů TZB (měření a optimalizace provozu s ohledem na klíčové hodnotící ukazatele stanovené v souladu s provozními potřebami uživatelů objektu)
  • záruky spojené s provozem zařízení a zavedením commissioning služeb

V průběhu životnosti stavby existuje jednoduchý myšlenkový pochod, který by si měl každý z vlastníků (provozovatelů) uvědomit. Každá z budov má svůj způsob využití. Podlahová plocha je velmi často pronajímána a činnost, kterou na ní jednotliví nájemníci provozují, je obvykle jejich hlavním předmětem podnikání. Málokdo se chce zabývat opravami instalovaných systémů. Většina z nás očekává od TZB systémů jejich bezproblémovou funkci a také to, že budou stabilně zabezpečovat kvalitu pracovního nebo pobytového prostředí. V okamžiku, kdy to převedeme na pohled ze strany investice do provozu, znamená správná a efektivní údržba a provoz systémů jistou ekonomickou úsporu. Z té pak vyplyne snížení pravděpodobnosti havárie, a tím i úniku finančních prostředků z hlavní činnosti, pro kterou budova slouží.

8) Závěr

Celá výše popsaná metoda zavádění systémů TZB do provozu, jejich kontroly a vylepšení efektivity provozu vyžaduje specializovaný tým odborníků, kteří budou schopni posoudit projekt v celém jeho rozsahu a v kontextu všech mezioborových souvislostí. Hlavní zodpovědností členů týmu, který bude uvádět jednotlivé systémy do "správného" provozu, spočívá v informování vlastníka objektu o stavu, integraci (začlenění a propojení) a funkci (kvalitě provozu) všech testovaných systémů, které jsou hodnoceny.

Celý popisovaný proces pomáhá všem stranám v dosažení vysokého stupně kvality montáže a provozu zařízení a měl by být schopen udržovat vysokou úroveň výkonnosti provozu. Celá tato tematika je závislá na uvědomění si energetických i ekonomických úspor, které správným provozováním TZB systémů mohou vznikat. Pravděpodobně bude trvat delší dobu, než se projektanti a zhotovitelé staveb naučí používat postupy této popisované metody, ale nemělo by trvat dlouho, než se mezi vlastníky objektů začne o těchto úsporách hovořit. To pak přinese nutný tlak právě na projektanty a ostatní účastníky celého commissioning procesu. V okamžiku, kdy se naučíme vnímat commissioning jako běžnou součást výrobního procesu stavby a naučíme se tuto metodu zapracovat právě do zmiňovaného výrobního procesu, zjistíme, že nepřináší zásadní dodatečné investiční náklady. Naopak může provozovateli budovy ušetřit mnoho nákladů spojených s opravami a eliminovat ušlý zisk z pronájmu nefunkčních prostor.

English Synopsis

Commissioning is the process to ensure quality installation, building HVAC systems in building and putting them into proper operation. It is a systematic process of testing and documentation, which leads to the proper design of all systems installed in buildings and their optimal use.

 
 
Reklama