Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Manuál energeticky úsporné architektury

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) vydal ve spolupráci s Českou komorou architektů publikaci s názvem Manuál energeticky úsporné architektury. Tým autorů se skládá z více než třiceti odborníků na dané téma, přičemž každý oddíl má svého odborného garanta. Kniha je určena zejména architektům, projektantům i stavebníkům a je distribuována zdarma na vybraných odborných seminářích a konferencích.

"Cílem manuálu je ukázat problematiku energetických úspor z architektonického a inženýrského hlediska. Snažíme se upozornit na rizika některých řešení, poukazujeme na časté chyby, nabízíme dobré příklady z dlouholeté praxe," vysvětlují autoři v úvodu publikace.

Manuál je rozdělen do pěti oddílů. Úvodní blok shrnuje problematiku úspor energií, definuje kvalitu vnitřního prostředí a vysvětluje související právní předpisy. Oddíl s názvem Novostavby/Pasivní domy popisuje výhody pasivních domů oproti běžným domům. V oddíle Panelové domy se mimo jiné dovíte i to, že panelák lze poměrně lehce změnit na kvalitní pasivní dům. Oddíl Změny staveb se věnuje nejen problematice větrání, ale poukazuje také na historické stavby, které jsou svébytné i z hlediska stavební fyziky. Také u nich lze dělat úpravy směrem k nízkoenergetickému standardu. Detailní doporučení, jak správně postupovat, nabízí oddíl s názvem Stavby s kulturně-historickou hodnotou.

Manuál energeticky úsporné architektury v PDF ZDE.

 
 
Reklama